hren

NE NAPUŠTA GRAD
Njemački biznismen Edgar Schumacher, vlasnik negdašnje splitske željezare koja već godinama posluje pod imenom “Adria čelik”, u petak je izlaz iz trenutne blokade poslovanja i rada “Adria čelika” pokušao naći u Ministarstvu gospodarstva.

Posredstvom agencije koju je Schumacher angažirao u Hrvatskoj za odnose s medijima, dogovorili smo razgovor s vlasnikom “Adria čelika”. Njemački biznismen, međutim, ovlastio je svog savjetnika Igora Kovalenka da za naše čitatelje izloži namjere vlasnika “Adria čelika” i rezultate sastanka u Ministarstvu gospodarstva.

Kakav je trenutni pravni status “Adria čelika”? Je li tvrtka u stečaju, u predstečajnoj nagodbi ili u nekom trećem statusu?
- Tvrtka je u predstečajnom postupku, ali na detaljna pravna pitanja vezana uz tvrtku gospodina Schumachera ne mogu odgovarati. Jednostavno, nisam pravnik. Gospodin Schumacher pozvao me da mu pomognem oko nastavka proizvodnje u “Adria čeliku”. Ovdje želim naglasiti, poslati jasnu poruku da “Adria čelik” ima sto posto šansi da se spasi, da nastavi poslovati. To se može osigurati u roku tri do šest mjeseci ili u duljem roku.

Na čemu bazirate taj optimizam?
- U nekoliko navrata imao sam se na licu mjesta u željezari uvjeriti u kvalitetu proizvoda koji se tamo stvara. Tvrtka ima šansu, može naći svoj dio tržišta u proizvodnji malih proizvoda od čelika. Može biti konkurentna, a dokaz za to je položaj tvrtke na tržištu Jugoslavije prije njezina raspada. Postoji tehnologija, trebat će izvršiti ulaganja, i to ne previše zahtjevna u proizvodnji čelika. Bit će nužna kupnja i određene opreme. Kroz sedam do deset godina ovdje se može stabilizirati konkurentan proizvod za strana tržišta.

Potreban je i kapital, novac koji bi se ubrizgao u poslovanje?
- Naravno, ali to neće biti problem. Mogu vas izvijestiti da je gospodin Schumacher spreman nakon dogovora sa sindikatima uplatiti određeni iznos za plaće radnika, za redovito poslovanje, prije samog investiranja u ponovni početak proizvodnje.

O kojim iznosima govorimo, kolika bi bili početna uplata, koliko bi se investiralo u oporavak proizvodnje? Koliko radnika biste trebali vratiti na posao?
- Govorimo o ukupnoj investiciji koja se kreće između devet i deset milijuna eura u radni kapital. To uključuje nabavu sirovine, plaćanje električne energije i ostale troškove. Radnika ne bi trebalo više od 150.

Što ste tražili od Vlade, odnosno od Ministarstva gospodarstva?
- Mi mislimo da država treba poticati industriju, realni sektor gospodarstva. Na koji način? Ako pogledamo zašto je u “Adria čeliku” stala proizvodnja, vidimo da je prestao protok novca. Dakle, treba omogućiti, generalno govoreći, protok novca u hrvatskoj ekonomiji. U slučaju “Adria čelika” država može poticati industriju kroz cijene električne energije.
Održani sastanak vidimo kao početak komuniciranja, nastavak će biti naše pismo namjere, nakon čega ćemo se ponovno naći na razgovoru u Ministarstvu gospodarstva. To će svakako biti nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Što ako Trgovački sud u Splitu pokrene stečaj “Adria čelika”?
- Mogu vam reći svoje mišljenje o stečaju. Cilj stečaja mora biti spas poduzeća i poslovanje, a interesi dioničara, države ili nekog trećeg trebaju biti u drugom planu. Na koncu, od likvidirane tvrtke nitko nema koristi. Svi su na gubitku.

Kakav će biti idući potez gospodina Schumachera ako se proglasi stečaj “Adria čelika”?
- Ne mogu o tome govoriti, mi ne želimo da dođe do toga. To bi bilo loše za sve.

Kakav je trenutni poslovni odnos “Adria čelika” i HEP-a kao dobavljača električne energije bez koje nema poslovanja u “Adria čeliku”?
- Postoji, prema mojim informacijama, ugovor s HEP-om i trenutno se razgovara o njegovu produljenju. Mi ga želimo produljiti.

U pratnji Edgara Schumachera i Igora Kovalenka na razgovorima u Ministarstvu gospodarstva bio je, kako doznajemo, i predstavnik tvrtke “Trepte-Partners” iz Njemačke. Riječ je o najvećem vjerovniku “Adria čelika”, u predstečajnoj nagodbi prijavio je potraživanje od deset milijuna eura. Predstavnik “Trepte Partnersa”, prema riječima Igora Kovalenka, izrazio je potporu prijedlogu predstečajne nagodbe i nastavku poslovanja “Adria čelika”.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (28)

 • (Gost_7146)

  ajme judi ništa in ne virujte uvik su ovako lagali i muljali za samo njima znan interes nima od njegovih obećanji ništa uništija nas je i gotovo samo neće da prizna vaja pitat bekija i gospoju iz financij

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7160)

  Samo neznam o kakoj predstecajnoj prica ovi novi kad je predstecajna odbacena.A pogotovo sta tvri da moze radit 100% i da ce pokrenuti proizvpdnju u roku 3-6 miseci a mozda i duze.Sovim je sve reka koliko su ozbiljni

  oko 5 godina prije
 • (Gost_180)

  Lazi lazi lazi mee.. Ma ne postoji teoretska teorija pokretanja proizvodnje u tom periodu. Di je potrebni remont svega, di su sve moguce dozvole i certifikati i preduvjeti za njih, di je stecaj koji je vrlo moguc, i da ne nabrajam dalje. Šumi, ne pušimo vise tvoja sranja!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7230)

  Visokeee peciiiii
  Potpaljujem jaaaaaa
  Dva reda koksaa
  ...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1364)

  ajde super neka ponovo radimo, jopet će dimit radnički vumari,a biće će i menza proradit,da se moren nabubat manistre i važola kad dođen radit u drugu smjenu.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4169)

  daj mi moje plače šta si dužan osta pa čemo lako dalje

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4351)

  je li sa ovim Schumacher-om sve ok? Sa Vrdoljakom znamo da nije. Da je ima para uložija bi u poslovanje davno prije i ne bi bilo radnika bez primanja. Oli mu država mora oprostit dugove da bi firmu likvidira i bija manje dužan? Svašta.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7160)

  Oli ce zaposlit ove iz sirije

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8120)

  Koji gad, kako se usudio doci i lagati jadne radnike. U zemlju ga je trebalo pustit samo. Ako je došao. Po svoje prijatelje a nase neprijatelje rogosiccku, bekica, dragicevica. Bekavca i njihove odane tajnice

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7843)

  Lovu na sunce pa pokreci posa koliko hoces. Ma mozes i vratit u maksa ali neces mene..

  oko 5 godina prije
 • gostu 7843 (Gost_1364)

  a koju bi ti lovu,za ono šta si leža doma.ajde ne trbunjaj,muči i budi sritan šta se počima radit.neka nan plati za ono šta smo odradili,a za ležanje doma,ko ti to more platit.bar si se odmorija

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7160)

  Goste 8120 zasto bekavca strpa u kos sa ovim kriminalcima

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1237)

  e moj sumaheru..vecina tvoji radnika radi na crno i zaradjuje pet puta vise nego u tebe..neznas di si dosa i skim imas posla.. svi servski balkanski sklop..i tvoj germanski nema sanse..bolje ti je aj ca..a i tako ce sprvo namirit onoga njemacka vjerovnika..ili ne..;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5161)

  I onda je šator pomoga.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4882)

  U Slobodnoj piše da je Schumacher dužan poslovnom partneru 10 miljuni euri. I to je onih 10 miljuni šta traži od države. Država bi mu još trebala platit i struju i sirovinu (uključujući prijevoz) a vjerojatno i plaće radnicima pa će tvrtka za jedno 7 -10 godina postat rentabilna ?????

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6279)

  Jeli bila plaća?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3953)

  samo šta nije, ha, ha...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4193)

  kad će lova

  oko 5 godina prije
 • klija (Gost_6260)

  Novinari nebi tribali ovakve bedastoće pisati i objavljivati jer ovo nema veze s zdravin razumon.Pa svi mi koji smo tamo radili znamo da ni svi Dragičevići,Bekići,Schumacheri nemogu pokrenit proizvodnju.Adrija čelik je ugašena firma i za nju vridi ona narodna,,Kuća gori dugovi ostaju,,

  oko 5 godina prije
 • LANDO (Gost_5099)

  kad če plata'

  oko 5 godina prije
 • (Gost_233)

  Potaj landa kad je plata

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1948)

  Koji to novinari pisu ovakva sr....? Sve u sluzbi izbora. Karta i narod svasta mogu podnit.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3089)

  Ma koji novinari, ovo je Joška poslala.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8195)

  nema ništa od naših plaća a ni rad predizborna politika pa su se došli sa nama rugat

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9508)

  Danas prolaziim ispred firme a kad tamo parkirana samo dva auta, jedan bice od cuvara a drugi neki mali plavi. Di su bageri, volkswageni, Benz ML.. nije vrag da nije nijedan ostao..

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6244)

  Goste 9508 uzele banke svoje

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7933)

  Moga je meni lipo dat barem caddy u imeduga..

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7760)

  Prodala Joska za svoje. Potrebe

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska