hren
 

MEĐU TVRTKAMA KAŠTELANSKI BRZOGLAS I CEMEX
Uoči otvaranja sajma Saso u Splitu, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak posjetio je tvrtku Cemex u Kaštelima, gdje je nazočio potpisivanju ugovora s tvrtkama iz Ličko-senjske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, koje su ove godine dobile sredstva temeljem Operativnog programa regionalnih potpora kapitalnih ulaganja.

Iz ove tri županije, potpore u ukupnom iznosu od 9 milijuna kuna, što je 40 posto od planiranih investicija, pripalo je devet tvrtki koje su sredstva dobile na natječaju.

Na svečanom potpisivanju ugovora o potporama, ministar Vrdoljak je rekao kako su ove potpore usmjerene prvenstveno razvoju tehnologije i povećanju broja radnika.

- Nije nam bilo lako, posebno zbog socijalnih prilika kada smo prije dvije i pol godine donijeli odluku kako više nećemo davati potpore za tvrtke gubitaše. Odlučili smo se na potpore onim najboljima, a sve u cilju širenja proizvodnje, razvijanju novih tehnologija i otvaranja novih radnih mjesta. Ovi ugovori donijet će oko sto novozaposlenih. Ipak moram kazati, kako nisam zadovoljan brojem tvrtki koje su se javile na ovaj natječaj. Prve godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, imali smo znatno veći broj tvrtki koje su se prijavile. Lani smo primjerice u ovu županiju izdvojili oko 7 milijuna kuna, ove tek 2,5. milijuna kuna. No kako se tvrtke ne mogu ponovo javljati na natječaj dok ne realiziraju investiciju koju smo pratili, vidljivo je da investicijski ciklus u Hrvatskoj tijekom tri godine pokrije sve tvrtke koje rade i razvijaju se – kazao je ovom prilikom ministar Vrdoljak


Ivan Vrdoljak

Ministar Vrdoljak posebno je naglasio kako u narednih 5 godina čak 350 milijuna eura iz EU fondova treba ući u hrvatsku industriju čime će doći do znatnog rasta BDP-a i novih zapošljavanja.

- Ako smo do sada s 350 milijuna kuna zaposlili 5 tisuća građana, onda možete zamisliti što će se moći uraditi s 350 milijuna eura – zaključio je Vrdoljak.

Maksimalni iznos potpore iznosio je 2 milijuna kuna, a potpore su namjenjene za kupovinu strojeva i opreme koji će doprinjeti tehnološkoj obnovi, modernizaciji i proširenju proizvodnog asortimana, kao i za ulaganja u patente, licencije, industrijske softvere, znanje i drugo.

Predstavnici devet tvrtki, koje su na prigodnoj svečanosti preuzeli ugovore o potpori, iz ruku ministra Vrdoljaka, dobivene će potpore iskoristiti za realizaciju planiranih investicija te povećanje broja zaposlenih.

- Iako se u našem slučaju radi o ulaganju koje će nam omogućiti veću konkurentnost proizvodnje, ovo je za nas projekt koji je i društveno značajan jer omogućava otvaranje novih radnih mjesta. Konkurentnost naše proizvodnje jedan je od najvećih izazova s kojim se suočavamo. Mi danas izvozimo 75 posto naše proizvodnje i važno nam je da ostanemo konkurentni na vrlo oštrom izvoznom tržištu. U tom našem nastojanju tražimo podršku i razumijevanje vlasti na svim razinama – izjavio je Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemexa, jedne od tvrtki kojoj je dodijeljena ova državna potpora.

Osim Cemexa potporu su dobile i tvrtke Brzoglas iz Kaštela, Moderator iz Udbine, Zlatko commerce iz Jezerana, Pag 91 iz Paga, Tvornica mreža iz Biograda, LTH metalni lijev iz Benkovca, splitski Tramont.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_1130)

  sedam puta vise..35000 ..ha..ha..da ali poslati vani..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3235)

  Potpora tvrtki Cemex za što? To je tvrtka koja posluje s godišnjom višemilijunskom dobiti i mi joj iz našeg proračuna dijelimo potporu a da bi mogli zatvoriti proračunsku konstrukciju moramo se zadužit? Tko je ovde lud? Cementare su danas automatizirane i nema govora o novim radnim mjestima. Vrdoljače je si li posjetija stručnjaka? Nadam se da ti doma žena vodi financije jer češ bankotirat.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1948)

  To je potpora Cemexu da nas sta pri pocne trovat i spaljivat smece.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1684)

  Političari u Hrvatskoj prije izbora vole svratit u Cemex. Ovako je i Jadranka prije prošlih izbora došla Reniću uručit naših 100000 kuna za maslinike, a Dubravka Šuica i Ruža Tomašić su prije EU izbora došle pogledat kao Cemex "radi". I jedna i druga su bile zadovoljne viđenim. O posjetima lokalnih političara Cemexu ne triba ni govorit. Oni su povezani neraskidivim vezama jer "moraju surađivat".

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4882)

  Cemex je u 2014. godini ostvario prihod od 769.134.700,00 kuna. Dobit je bila 30.721.300,00 kuna.
  Sirovinu plaćaju 0,34 kune/tona. Dobivaju poticaje na sunčanu elektranu. (Nedavno je HEP podigao cijnu struje upravo u segmentu nadoknade za obnovljive izvore - a plaća je narod). Dobili su i poticaje na masline. Upravo se mijenjaju zakonski akti kako bi se omogućila zarada cementarama i termoelektranama kroz spaljivanje miješanog komunalnog otpada.
  Ima li još nešto što bi im trebalo dati, jer već smo dali i zdravlje udišući ono što izlazi kroz dimnjake.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6347)

  Sve šta političari daju Cemexu (i ne samo Cemexu) dio se vraća pojedinim moćnicima u džepove. Takve firme u Hrvatskoj su velike praonice mozgova i novaca. A mi smo "isprani mozgovii" koji idu na izbore i glasuju za HDZ i SDP i njihove satelite, a jedni i drugi rade isto. Peru lovu i briga ih za naše zdravlje i Hrvatsku. Jedino šta možemo učinit za sada je glasovat za one koji nisu bili na vlasti, pa kako bude, bit će. Gore od ovoga šta imamo ili smo imali zadnjih
  15 - 20 godina ne može bit.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4159)

  Jos jedan od nevjerojatno glupih poteza ministra Vrdoljaka. Ali primat ce Renic takve potpore i od njegovog nasljednika. Toga sve vlasti obozavaju. On prima potpore pa onda daje donacije, a sve iz naseg dzepa. Mi dobijamo samo rak.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4195)

  Je li Vrdoljak zloguki prorok? Posjetio željezaru pa završila u stečaju, najavio bušenje Jadrana pa propalo, najavljivao gospodarski uzlet a mi ravno u provaliju. Zaključak: Cemex čuvaj se. http://www.index.hr/vijesti/clanak/okrsaj-u-vrlici-pozvana-i-policija-ministar-vrdoljak-provokatoru-nabijem-te/850769.aspx

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7173)

  Cemex se dobro čuva. Tribamo se mi bojat i Cemexa i Vrdoljaka. Oni jedni drugima poklanjaju tuđe novce i tako "rastu", a šta oni više rasu mi smo sve jadniji, zaduženiji i siromašniji.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6239)

  I bolesniji.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska