Na području županije su lani osnovane 2474 nove tvrtke, ali ih je i ugašeno 1682. Istodobno je u postupku stečaja bilo 248 subjekata, a u predstečajnoj nagodbi 655.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno posluju 34.992 tvrtke, pokazuju podaci konzultantske kuće Bisnode. Kako objašnjava Branimir Kovačić, viši financijski analitičar Bisnodea, tijekom prošle godine u toj su županiji osnovana 2474 poslovna subjekta, a istodobno su ugašena 1682.

Ukupno je u prethodnoj godini 3096 tvrtki i obrta ušlo u blokadu, a iz nje je izašlo njih 2853. Trenutačno je 2895 poduzeća u blokadi.  U Splitsko-dalmatinskoj županiji u postupku stečaja nalazi se 248 subjekata, među kojima je kod njih 39 stečajni postupak pokrenut tijekom 2015. godine. U fazi predstečaja trenutačno je 655 tvrtki. Među poreznim dužnicima nalazi se 336 tvrtki, a 523 su na listi neisplatitelja plaća.

Rast izvoza i investicija
Među svim poslovnim subjektima u ovoj županiji ukupno ih je 15.182 ili 43,4 posto predalo godišnje financijsko izvješće u javni registar za 2014. godinu. Oni su u 2014. godini kumulativno ostvarili 39,3 milijardi kuna prihoda, a kumulativna neto dobit iznosila je 583 milijuna kuna.  Ta poduzeća ukupno su u 2014. godini zapošljavala 70.835 osoba, što predstavlja prosjek od 4,7 zaposlenika po poduzeću. Njihov izvoz je iznosio 5,37 milijardi kuna, dok su analizirana poduzeća investirala ukupno 1,55 milijardi kuna tijekom 2014. godine.

U usporedbi s ukupnim rezultatima na nacionalnoj razini, Splitsko-dalmatinska županija imala je 10,9 posto udjela među poduzećima koja su predala godišnje financijsko izvješće. U ostvarenim prihodima na razini cijelog gospodarstva, splitsko-dalmatinska poduzeća sudjelovala su sa 6,3 posto udjela, dok je udio u neto dobiti iznosio 7,6 posto. Analizirana poduzeća, putem Bisnodeova makroekonomskog alata Smart Visiona, sudjelovala su s 5,1 posto u ukupnom hrvatskom izvozu, dok su njihove investicije činile 4,4 posto svih investicija na nacionalnoj razini.

Ukupno 8,3 posto svih zaposlenih u hrvatskom realnom sektoru odnosilo se na zaposlenike iz poduzeća koja su smještena na području Splitsko-dalmatinske županije. Usporedba rezultata iz 2014. godine sa onima iz 2013. pokazala je da su poduzeća iz ove županije koja predaju financijsko izvješće zapošljavala 2,4 posto osoba manje. Istodobno su ostvarili 0,6 posto prihoda više, dok je kumulativna neto dobit bila veća za 118,7 posto. Izvoz je također ostvario velik rast: bio je veći 16,1 posto. S druge strane, investicije su se drastično smanjile, 25,5 posto u odnosu na 2013. godinu. 

Ruralni razvoj
Splitsko-dalmatinska županija ulaže znatna sredstva u razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a dva glavna alata za to su im program subvencioniranja kredita te davanje potpora, objašnjava Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije. Županija je u dosad subvencionirala 1550 kredita ukupne vrijednosti 1,7 milijardi kuna. Samo u 2015. putem programa "Kreditom do uspjeha" podneseno je 46 zahtjeva za kredite vrijednih 150 milijuna kuna. Riječ je o kreditima čija se kamata kreće od 0,6 do 2,6 posto, što je višestruko manje od komercijalnih kredita poslovnih banaka.

Županija je poduzetnicima na svojem području podijelila i 193 potpore ukupne vrijednosti 2,9 milijuna kuna. "Prioritet imaju projekti ženskog poduzetništva i inovativni projekti mladih poduzetnika. U svakom slučaju je uvjet da tvrtka koja prima potporu mora imati barem jednog zaposlenog", navodi Katavić. Na području županije postoji 35 poduzetničkih zona, većina ih je samo projekt, dok ih je otvoreno 13, a stvarno radni njih 10.

Najznačajnija je svakako ona u Dugopolju.U ovoj županiji sufinanciraju i potporne institucije poput poduzetničkih centara, LAG-ova i FLAG-ova i ostalih, a lani je u tu svrhu utrošeno 1,32 milijuna kuna za 48 projekata. Katavić je posebno ponosan na potpore koje Županija daje znanstvenim institucijama za poduzetničke projekte te je lani 10 projekata dobilo 1,4 milijuna kuna, što omogućilo da se 37 znanstvenika zaposli ili pak ostane na fakultetu i Hrvatskoj, umjesto da ode u inozemstvo.  Regionalna je samouprava odgovorna i za većinu cesta na svojem prostoru, a posebice onih najnižeg ranga. Tako je Splitsko-dalmatinska županija financirala obnovu 500 kilometara makadamskih putova, uglavnom na otocima, što je dovelo do razvoja gospodarstva. 

Subvencije sadnica
Naime, takvi su putovi redom postali biciklističke staze, uz koje je niknuo  niz OPG-ova koji turistima nude domaću hranu i suvenire. Županija je uspješna i u privlačenju novca iz EU fondova te je dosad povučeno ukupno 345 milijuna kuna u projektima u kojima je Splitsko-dalmatinska županija sudjelovala s više ili manje udjela. Kako na njezinu području postoje veliki kapaciteti za ruralni razvoj, posebice poljoprivrede i ribarstva, Splitsko-dalmatinska županija ulaže znatne napore u taj sektor.

Tako je Županija dosad sufinacirala 3,35 milijuna dugotrajnih sadnica, uglavnom za trajne nasade vinove loze i maslina, ali i voćki te ljekovitog bilja. Dosad je podijeljeno više od 600 poljoprivrednih kredita u ukupnom iznosu od 65 milijuna kuna. Godišnje se podijeli 300-tinjak potpora za konkurentnost  i kvalitetu poljoprivredne proizvodnje, ribarstva, istraživanja i razvoja u poljoprivredi, kao i za edukacije, sajmove, rad udruga te osigranje poljoprivrednika.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_2881)

    konzultantska kuća bisnode..ma kako da ne..i druge u hr ..javne...kuce..uhljebi..neka .. idu lovit rake govnjare..bili bi korisniji..;)

    oko 2 godina prije
  • (Gost_3151)

    Sve to lipo zvuci dok se ne usporedi s Istrom npr

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara


Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska