Studenti tehničkih znanosti s prestižnog HELMo Gramme instituta iz Liegea na jugoistoku Belgije, posjetili su CEMEX s ciljem upoznavanja tehnološkog procesa poslovanja kao i najboljih praksi u području održivog razvoja.

Nakon uvodnog dijela i upoznavanja s tvrtkom, grupa od petnaestak studenata sa svojim je koordinatorom, obišla tvornicu Sv. Juraj gdje su se upoznali s tehnološkim procesom proizvodnje cementa.

Osim tehničkih karakteristika, prezentirani su im i aspekti upravljanja zaštitom okoliša i održivim razvojem s naglaskom na energetsku efikasnost. CEMEX-ov pogon Sv. Juraj pokazao se idealnim primjerom s obzirom da je uvijek među prvih pet CEMEX-ovih svjetskih postrojenja po energetskoj učinkovitosti, a vode ga menadžeri školovani u Splitu, što znači da imamo kvalitetne ljude tehničkog obrazovanja.

Budući industrijski inženjeri osim općih kolegija kao što su konstrukcija, strojevi, elektronika, opredijelili su se za smjer održivog energetskog inženjerstva, što uključuje pogonske sustave, upravljanje otpadom, održivi razvoj i ostalo, stoga im se CEMEX pokazao idealnim terenskim primjerom.

Studenti u Splitu borave dva dana, a osim gospodarstva, razgledat će i turističke znamenitosti naših gradova.


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

 • Dvd (Gost_6230)

  Sigurno su ih naučili da pod održivim energetskim inženjerstvom tj. gospodarenjem otpadom smatraju i spaljivanje opasnog otpada.

  Kako su povlašteni proizvođač električne energije u sunčanoj elektrani u kavi, energetska efikasnost se očituje kroz prodaju struje HEP-u po većoj cijeni nego što je otkupljuju od njih. Ako su studenti upitali zašto čitav krov hale nije prekriven kolektorima ili zašto nedostaje jedan, sigurno su im odgovorili da ih je postavljeno točno onoliko za koliko mogu primati poticaje od države. Mogli bi ih postavit i više ali neće dobiti poticaj.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5162)

  Studenti dragi dobro nam došli. Obmanjuju vas ka i nas u sredini u kojoj proizvode i zarađuju. Odnos s sredinom u kojoj rade ne postoji. Postoji papir na kojem piše da su izvrsni a papair podnosi sve. Žele spaljivat komunalni otpad i to u trakicama. Spaljuju i dobar dio opasnog otpada već. Nalaze se na najlipšoj lokaciji Kaštelanskog zaljeva i šaka su oko prostoru. Mogu vam pokazat i namištene rezultate ispitivanja kakvoće zraka. A jesu li vam rekli da su toliko uspješni da su se prodali?

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 


Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska