hren

REALNI, KRITIČNI, ALI I VEĆINOM  OPTIMISTIČNI
Korona kriza, kako je nazivamo, trenutno je u Kaštelima zatvorila cijeli niz obrta, smanjila djelovanje privatnog poduzetništva i mnoge ostavila bez posla. Ako se zna da većina gradskog proračuna leži upravo na uspješnosti obrtništva i malih poduzetnika, od turizma i proizvodnje do različitih uslužnih djelatnosti, problemi u njihovom poslovanju odražavaju se i na funkcioniranje cijelog grada.

Kako je kriza utjecala na pojedine djelatnosti u obrtništvu te kako vide iznalaženje rješenja za pomoć obrtništvu i malom poduzetništvu,  uoči samog Praznika rada, pitali smo same kaštelanske obrtnike.

- Ova kriza pogodila je obrtnike i male poduzetnike, dio ih ne radi, a dio radi sa značajno smanjenim kapacitetima. Uz to, oni koji rade imaju i dodatne troškove zaštite i nove organizacije rada pa sve skupa značajno smanjuje prihode, a povećava troškove.
Treba naglasiti da i kada ponovno započnu s radom, mali uslužni obrti, posebno oni koji se bave ugostiteljstvom i turizmom bit će ugroženi  i to zbog uvjeta koji su im postavljeni u cilju zaštite od zaraze.

Država je za pomoć obrtnicima i gospodarstvu donijela određene mjere, ali isto tako tražimo i od jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Kaštela, da i oni svojim mjerama pomognu poduzetnicima za vrijeme krize i kada ponovno započnu s radom.
Ukidanje poreza na potrošnju, po uzoru na više gradova u okolici, smanjenje prireza, smanjenje komunalne naknade najmanje za 30 posto, i  nakon ukidanja mjera nacionalnog Stožera zbog smanjenja prihoda zbog krize,  do kraja godine, neke su od mjera koje bi Grad Kaštela trebao razmotriti i donijeti, a sve u cilju oporavka gospodarstva na ovom području  - kazao je u uvodu predsjednik Udruženja obrtnika Kaštela Ivan Gotovac.

Ugostitelji sa strahom gledaju u budućnost

Kaštelanski vinar i ugostitelj Ivan Kovač Matela, kao prvi čovjek Ceha ugostitelja zabrinut je za budućnost kaštelanskog ugostiteljstva

- Nitko od nas ne zna što nas čeka, očito je da sezone neće biti, prihoda nema, nadležni su najavili neke potpore, koje će pokriti tek sitnice, najavili su neke odgode plaćanja, koje će nas opet dočekati...

Mnogi od nas bili su prisiljeni krajem ožujka otpustiti djelatnike, koji će nešto dobiti kao nezaposleni, naravno od sredstava koje smo mi, obrtnici i poduzetnici, dali državi.
Upravo ta činjenica pokazuje da je najveći problem u tome, što  mi, koji smo do jučer punili proračun,  danas se moramo boriti za našu golu egzistenciju.  Uvriježeno je mišljenje da smo mi do sada novac akumulirali u „neku bičvu“, ali morate znati da je većina nas živjela na dnevnoj bazi i pri tome „hranili“ lokalne i državne proračune.

Mnoge probleme obrtnika, posebno ugostitelja, nije izazvala ova epidemijska kriza, oni su postojali i prije, samo su se sada produbili.  Pri tome Grad Kaštela, poput države, nema strategiju koja bi određene stvari postavila na svoje mjesto i prema kojoj bi sve funkcioniralo.
„Strategija“ Grada je stajati po strani, čekati što će biti i povremeno „pogasiti ako nešto plane“. To nije put za razvoj ni obrtništva ni grada u cjelini.

Prema najavama uskoro ćemo imati mogućnost ponovnog otvaranja ugostiteljskih objekata, s nizom mjera i ograničenja, pri čemu će kontrole biti represivne pa će mnogi, iako rade u skladu s propisima, osjećati neki grč i nesigurnost u radu. Zato se mnogi, poput mene, razmišljaju otvoriti objekte ili ne.
Ja ću moj objekt ipak otvoriti iz poštovanja prema mojim vjernim gostima i njihovim željama za druženjem, makar na distanci. Nitko od nas ugostitelja u narednom razdoblju ne očekuje zaradu, već se molimo da nam gubici budu što manji – iznio nam je Matela, ujedno i poznati kaštelanski vinar, koji nam je ustvrdio da se kriza i smanjenje tržišta već dobro osjeti i u segmentu vinarstva.

Osnovati interventni fond

Predstavnik kaštelanskog Ceha trgovaca u Županijskoj obrtničkoj komori Jozo Cikojević, ima nekoliko prijedloga kojima bi Grad mogao pomoći male poduzetnike i obrtnike.

- Ceh trgovaca ovom je krizom pogođen samim tim što dio njih nije mogao obavljati svoje djelatnosti, a drugi dio radio je s značajno smanjenim brojem klijenata. Iste probleme imaju i drugi kaštelanski obrtnici, koji su žila kucavica cijelog grada i gradskog gospodarstva.
Treba napomenuti da je i najveći gospodarski subjekt u gradu, Zračna luka, također trenutno zatvorena, čime će još dodatno pasti prihodi u gradski proračun te će u pitanje doći i radna mjesta gradskog kadra.

Grad treba razmisliti o stvaranju jednog interventnog fonda, kojim bi se sačuvala obstojnost obrtnika i malih poduzetnika koji su odlučili nastaviti s radom i stvarati nove vrijednosti. Iz tog interventnog fonda trebalo bi se osigurati sredstva kojima bi se pomogla provedba propisanih mjera zaštite, jer morate znati da trgovci i drugi obrtnici imaju visoke dodatne troškove za nabavke različite zaštitne opreme, sredstava za dezinfekciju i slično.

Grad Kaštela ima mogućnosti za različite vrste pomoći i intervencija. Primjerice, vidljivo je da su se građani, u nedostatku posla, uhvatili uređenja vrtova i poljoprivrednih zemljišta, no dio građana nema vrtove. Ovo je prilika da Grad istima ustupi zapuštene gradske površine prikladne za obradu, čime bi građanima omogućili da zasade zdravu hranu, a zapuštena  gradska zemljišta napokon bi bila uređena. U skladu s ovom idejom je i ideja o prikupljanju i podjeli bio otpada, besplatnim mjestima na tržnici za proizvođače hrane, podjeli sadnog materijala i drugo.
Dijelu obrtnika Grad može pomoći i pri digitalizaciji poslovanja, jer to je današnja potreba.

Treba znati da Grad spašavanjem obrtništva i poduzetništva ustvari spašava radna mjesta svojih službenika i namještenika, kako u Gradskoj upravi, tako i u gradskim institucijama – neki su od prijedloga koje je iznio Cikojević.

Frizeri uskoro započinju s radom

Ovog četvrtka, uz zatvorene salone, simbolično se obilježio Dan frizera, a svoje viđenje trenutne situacije iznijela nam je Alenka Celić, kaštelanska frizerka, koja ove godine obilježava dva desetljeća svog frizerskog i obrtničkog staža.

- Frizeri i kozmetičari zatvorili su salone prije više od mjesec i po dana i mnogi su se našli u problemima. Iako nismo radili, određene obveze nastavile su pristizati i mnogima je državna potpora u vidu minimalca za zaposlenike te odgoda plaćanja doprinosa, pomogla da ovo razdoblje nekako proguraju. Najveći problem ipak imaju oni koji se nalaze u iznajmljenim prostorima, jer najam treba platiti, kao i različite druge režije poput komunalne naknade, odvoza smeća, paušala za vodu i struju i drugo, a prihoda nema.

Od ovog ponedjeljka ponovno otvaramo vrata salona, ali naravno uz mjere koje su nam odredili epidemiolozi te Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Mnogima provedba ovih mjera  neće predstavljati  veći problem jer i do sada se u njihovim salonima pazilo na čistoću, dezinficirao se materijal i sredstva za rad, steriliziralo, naručivalo telefonskim putem, postojao je i razmak među klijentima... Doduše, bit će i onih kojima će nove mjere donijeti niz problema u organizaciji rada.
No, moram naglasiti da će sve mjere i preporuke, kao i cjelokupna situacija,  donijeti dodatan trošak i manje korisnika naših usluga u razdoblju koje je pred nama te se mnogi od nas  pitaju koliko će, u odnosu na financijske obveze, biti isplativo nastaviti s radom – kazala nam je  Celić, članica Skupštine kaštelanskog Ceha frizera i kozmetičara, posebno naglasivši da je proteklo vrijeme pokazalo i kako se neki od njenih kolega ne libe rada na crno, dok su drugi sve odluke i mjere u potpunosti poštivali.

Značajna kriza u građevinarstvu tek se očekuje

- Sektor građevinarstva, za razliku od nekih drugih obrtnika i poduzetnika, cijelo ovo vrijeme bio je u funkciji.  Doduše, otežano,s problemima, počevši od prijevoza na posao do realizacije planiranog i uz mjere koje se često nisu, zbog specifičnosti poslova, mogle provoditi .

Obavljaju se građevinski radovi za koje su narudžbe stigle još u drugoj polovici prošle godine pa smo do sada ovu krizu osjetili tek djelomično. No, problem je u tome što ne znamo što će biti dalje i što nas očekuje  ove jeseni i zime kada bi trebale krenuti narudžbe za daljnje poslove, a koji bi se trebali financirati sredstvima dobivenim ove sezone, koje vjerojatno neće ni biti.  Osim toga mnogi su u strahu da neće moći, u svakom trenutku, ispoštovati sve obveze, što će dovesti do dodatnih inspekcija, kazni, nameta. Svima bi bilo lakše kada bi se nadležni, ponašali prvenstveno savjetodavno, pomogli nam da premostimo određene probleme, a manje provodili represije.

Ovom prilikom želio bih naglasiti da kaštelansko Udruženje obrtnika broji preko 900 članova i većina nas od Grada Kaštela ne očekuje previše, jer znamo da i Grad u ovo vrijeme prolazi kroz probleme. Međutim željeli bi da Grad s obrtnicima stvori jednu bolju i učinkovitiju suradnju, da nas se ponekad pita za savjet pri donošenju odluka. S druge strane, mi obrtnici svojim znanjem i mogućnostima uvijek možemo pomoći Gradu.  Mnogi od nas reći će da je oslobađanja od nekih obveza ili neka potpora, iako bi svima dobro došla, manje važna od činjenice da trebamo graditi međusobnu suradnju, na korist i zajednice i poduzetnika – ustvrdio je Zoran Ralević, predsjednik Ceha građevinara i proizvođača Kaštela.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska