PRODAJA NA DRAŽBI
U zakonom predviđenom roku, 15. travnja, Zračna luka Split uplatila je ukupan iznos od 87.965.533 kune za kupovinu zemljišta “Kaštelanskih staklenika u stečaju” u Resniku.

Zračna luka je kupnju ostvarila sudjelovanjem u drugoj elektroničkoj javnoj dražbi, održanoj 5. ožujka, dakle prije pandemije, preko FINA-e za što je uplatila jamčevinu od osam milijuna kuna. Uplata sredstava, koja s obzirom na to da je riječ o drugom dražbenom krugu, iznosi 50 posto utvrđene vrijednosti nekretnine, potvrda je pak da nije došlo do odgode koju je zbog okolnosti izazvanih koronavirusom Zračna luka zatražila od Trgovačkog suda u Splitu. Kako doznajemo, Sud je načelno imao razumijevanje za odgodu, ali je tražio i mišljenje odbora vjerovnika, kako bi sva tijela stečajnog postupka bila suglasna u odluci.

Dok je trajala procedura prikupljanja pismenih stavova pojedinih članova odbora, jer održavanje sjednice nije bilo moguće, uplata je ipak izvršena u roku.

Premda bi im odgoda u svakom slučaju dobro došla, u Zračnoj luci su nam kazali da su ocijenili kako nema razloga za promjenu planova, tim više što je riječ o dugoročno značajnom strateškom ulaganju. Kupljeno zemljište, površine 257.249 kvadrata, naime, svojim je većim dijelom u urbanističkoj IS1 zoni, određenoj upravo potrebama aerodroma. Osim toga, veći dio uplaćenog iznosa ide u državni proračun jer je država jedan od razlučnih vjerovnika, a poreze i doprinose naplatit će iz uplate bruto plaća bivših zaposlenika, čija ukupna potraživanja iznose 73,6 milijuna kuna. Bivši radnici imaju najviše razloga za zadovoljstvo što je šteta od koronavirusa u ovom trenutku na razini usporavanja, ali ne i odgađanja isplate na duži rok. Ne treba posebno podsjećati da isplatu ionako čekaju već nekoliko godina.

– Sukladno proceduri slijedi održavanje ročišta, naravno čim to korona-uvjeti dopuste, na kojemu će se odlučivati o podmirenju tražbina razlučnih vjerovnika, među kojima su najveći Republika Hrvatska i splitska tvrtka “Vodovod i kanalizacija”, koji imaju hipoteku na dijelu tog zemljišta u Resniku – naglasio je Vedran Šeparović, stečajni upravitelj “Kaštelanskih staklenika”.

Radnici-vjerovnici, potraživanja kojih spadaju u prvi viši isplatni red, znači po redoslijedu isplate odmah nakon razlučnih vjerovnika, nemaju razloga za zabrinutost ni u slučaju da od prodaje Resnika ne uspiju naplatiti stopostotni iznos svojih tražbina, jer posrnula kaštelanska tvrtka u većinskom državnom vlasništvu ima još nekretnina za prodaju. Istina, na dražbi u ožujku nije bilo kupaca za pogon Knežine pa je zakazan treći dražbovni krug, koji se trebao održati tijekom ovog mjeseca. Međutim, opet zbog korone, FINA je otkazala sve dražbe zakazane za svibanj, a novi datum održavanja još nije objavljen. Pogon Knežine, smješten u zoni poljoprivredne namjene, podsjetimo, sastoji se od 36 čestica zemljišta s gospodarskim zgradama, površine 243.543 kvadrata. Pogon se prodaje kao cjelina, po početnoj cijeni od 21,6 milijuna kuna, što je četvrtina njegove utvrđene vrijednosti.

Neizvjesnosti oko prodaje Knežina ne bi trebalo biti, jer je Gradsko vijeće Kaštela već donijelo odluku da će licitirati za njegovu kupnju, i to do iznosa od 30 milijuna kuna. Potreba za ovim nekretninama obrazložena je podacima da je kaštelanska komunalna tvrtka “Zeleno i modro” u zakupu upravne zgrade, dijela skladišta i otvorenih površina pogona Knežine, te da uz “komunalce” i ostale gradske službe imaju potrebu za ovim zemljištem, a sve u svrhu razvojnih planova grada.

Izvor : Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska