U susret Međunarodnom danu energije koji se obilježava 14. veljače, CEMEX je ponosan što može istaknuti da predvodi sektor u prelasku na obnovljive izvore energije.

U Hrvatskoj, CEMEX-ov je pogon klinker peći već više od desetljeća najefikasniji pogon unutar kompanije po pitanju potrošnje toplinske i električne energije za proizvodnju klinkera. Radovi na unaprjeđenju tehnologije kojom će se smanjiti daljnja potrošnja energije se nastavljaju; u pripremi je implementacija sedam mjera energetske učinkovitosti i ugradnja solarne elektrane kojom će se smanjiti ukupnu potrošnja u tvornici za dodatnih 4 %.

Od 2019. godine CEMEX UK koristi 100% obnovljivu električnu energiju na svim lokacijama koje opskrbljuje grupa za energiju, usluge i regeneraciju ENGIE, a koje pružaju električnu energiju na više od 150 lokacija CEMEX UK-a više od 10 godina. Predanost je pomogla pokrenuti program dekarbonizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, a CEMEX također koristi prednosti ENGIE-ovih usluga na strani potražnje, poput upravljanja opterećenjem kako bi se izbjegle najviše tarife i brzi odziv frekvencije.

U 2020. CEMEX je najavio sličnu obvezu za svoja 32 pogona u Poljskoj. Sva kupljena električna energija sada dolazi iz obnovljivih izvora, uključujući energiju vjetra, a osigurava je dugogodišnji energetski partner PGE Obrót. U rujnu je CEMEX objavio da je zajedno s partnerom Synhelionom razvio inovativnu tehnologiju koja uklanja ugljične emisije korištenjem solarne energije u procesu proizvodnje cementa. Emisije CO2 hvatat će se i pretvarati u sintetičko gorivo pomoću ove tehnologije.

CEMEX-ova pozicija u Europi omogućuje mu da predvodi sektor građevinskog materijala u smanjenju emisija nakon niz godina marljivog smanjenja ugljičnih emisija, usklađivanja s EU propisima i politikama zaštite okoliša. U 2020. godini CEMEX se uskladio s novim težnjama EU za smanjenjem emisije CO2 za najmanje 55 % do 2030. godine, a desetljeće ranije dostigao je globalni cilj smanjenja CO2 od 35 %.

CEMEX-ova strategija djelovanja na klimatske promjene pokrenuta u veljači 2020. godine ocrtava viziju tvrtke za napredak prema ugljično neutralnom gospodarstvu i učinkovitijem rješavanju sve većih zahtjeva društva. U CEMEX-u vjerujemo da su klimatske promjene jedan od najvećih izazova našeg vremena i podržavaju hitnost kolektivnog djelovanja.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska