hren
 
VLADI UPUĆEN PROGRAM KONSOLIDACIJE KAŠTELANSKE TVRTKE
Hrvatski fond za privatizaciju napravio je program konsolidacije kaštelanske tvrtke Adriachem, koja je već ušla u treći tjedan bez proizvodnje, prekinute 22. studenog zbog neplaćanja dugova za vodu i struju!

- To je već četvrti program konsolidacije tvrtke. Napravljen je još prije prekida proizvodnje u dogovoru s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva - pojašnjava glasnogovornik HFP-a Vedran Kukavica.
Program će, u najskorije vrijeme, tijekom prosinca biti upućen na Koordinaciju Vlade RH. Dobije li tamo zeleno svjetlo, program ide Vladi koja ga usvaja ili odbacuje, kaže glasnogovornik HFP-a. No, što program sadrži, glasnogovornik nam zasad nije mogao detaljnije prenijeti, ali je rekao kako "više nema državnih jamstava ni kredita, već se ide u bilatelarni dogovor vjerovnika i Adriachema".
Kako problemi tvrtke u Kaštel Sućurcu nisu počeli jučer, već traju godinama, tijekom kojih je propao i pokušaj privatizacije, u Fondu, koji je većinski vlasnik, razmišljaju o novom natječaju za prodaju tvornice. Već imamo, kaže Kukavica, i pismo namjere jednog zainteresiranog kupca u Fondu.Tvornica zatvorena, radnici šute i čekaju O kome je riječ, Kukavica tvrdi da ne zna, čak ne može potvrditi je li u pitanju domaći ili strani kupac. Ali kaže da će Fond uskoro raspisati natječaj za prodaju Adriachema. Tome će prethoditi usvajanje konsolidacijskog programa, čišćenje bilance, a moguće je i otpisivanje dijela dugova ili njihovo pretvaranje u ulog Fonda, kaže glasnogovornik.
Čekajući Vladinu odluku o svojoj sudbini, tvrtka sa 302 radnika na popisu zaposlenih čami već treći tjedan u mraku, jer joj ni voda ni struja nisu uključene.
U HEP-u su odlučni da nema uključenja struje dok se ne uplati prva dužnička rata, teška pola milijuna kuna. Prvi dan nakon isključenja, direktor tvrtke Petar Čovo javno je obećao rješenje problema "za dan, dva", pa se to pretvorilo u tjedan, dva, a sad već i tri, bez konačnog rješenja.
Sindikati u tvornici kao da ne postoje, šutljiviji nego ikad, uopće se ne oglašavaju, čak niti ne postavljaju pitanje o sudbini radnika i tvornice.
Sama tvornica, koja, prema podacima radnika, proizvodi s deset posto kapaciteta, a prema podacima HFP-a s 15 posto kapaciteta, ima tržište za svoje proizvode, tvrde u HFP-u. Oni, među ostalim, proizvode izolacijsku foliju za autocestu, koja je, prema ranijim Čovinim izjavama, kvalitetnija od one koja se trenutačno ugrađuje. Ali se, tko zna zašto, ipak ne koristi za autocestu.
Uz sve probleme, Adriachem, tvrde radnici, već godinama ne uplaćuje svoje obveze prema državi, ni porez, ni mirovinsko, ni zdravstveno, a u višemjesečnom su kašnjenju i s isplatom troškova za put. Minimalna plaća je uvjetno redovita, jer kasni tri mjeseca, a Čovo je, kažu radnici, uspijeva isplatiti jer je dio prostora iznajmio.
Usprkos svim tim problemima, tvrtka se redovito prezentira na gospodarskim sajmovima, a u ovom trenutku pred Božić i druge blagdane, sudbina Adriachemovih radnika je puna neizvjesnosti.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska