ODLUČIVANJE ZA SEDAM DANA
Prihodovna strana gradskog proračuna za 2010. godinu, prema prijedlogu drugog ovogodišnjeg rebalansa, smanjit će se za 15 milijuna kuna, dok će rashodi biti manji za nešto manje od 4 milijuna kuna, mogli su čuti gradski vijećnici na raspravi o proračunima, a koja je organizirana u skladu su odlukom da o svim važnijim temama vijećnici prethodno raspravljaju.

Ovaj rebalans kao i prijedlog proračuna za 2011. godinu, vijećnicima je obrazložio pročelnik Anđelko Drnasin, koji je naglasio kako iznose u rebalansu i proračunu mnogi smatraju još uvijek nerealnima, ali je bilo potrebno prilagoditi prihode i rashode zbog ugovornih obveza koje moraju biti prikazane ili iste moraju biti prekinute.


Anđelko Drnasin

Grad Kaštela će tako, iako mu prihodovna strana iznosi oko 128 milijuna kuna, prema realnim procjenama ove godine uprihodovati tek nešto više od 100 milijuna, od čega je svega 85 milijuna kuna izvornih sredstava. Rashodi za tekuću godinu trebali bi iznositi oko 130 milijuna kuna, a slični iznosi nalaze se i u prijedlogu proračuna za slijedeću godinu. Pri tome se vodilo računa da se u idućoj godini nastave započeti radovi i podmire obveze koje pristižu te da se u proračun inkomponira Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Među primjedbama koje je dao HDZ-ovac Mili Novak, dio se odnosi na planirane prihode od poreza na dohodak i komunalnog doprinosa u rebalansu, jer iako se bliži kraj godine ti prihodi su daleko od ostvarenja, 4.5 milijuna kuna više rashoda od prošle godine za zaposlene, ali i neozbiljnost ovakve rasprave bez programa građenja infrastrukture i održavanja. Pitanje stalnih ispravki prihoda i rashoda od groblja, kao i koliko je sredstava, ako se zna da je 35% gradskih sredstava uprihodovano na području Kaštel Sućurca, uloženo u to mjesto, zanimalo je drugog HDZ-ovca Zorana Bonacina.


Zoran Bonacin

HSP-ovac Stjepan Maglica iznio je primjedbe koje se odnose na programe za mlade i osiguravanje sredstava u proračunu za njihovu realizaciju, od javne rasvjete na igralištima, novih prostora za igrališta i Kuće mladih kao i osnivanje Obiteljskog centra.

Konkretne prijedloge programa koji bi se trebali uvrstiti u proračun dali su još neki vijećnici, a među njima liberal Branko Radačić svojim amndmanima o izgradnji vodoopskrbe u Radunu, sanaciji dvorca Vitturi, pomaganje umirovljeničkog programa Aktivno starenje, otkupu zemljišta za javne sadržaje i drugima.


Alenka Rokov

Alenka Rokov iz SDP-a pozvala je oporbu da uloži napore i aktiviraju one koji su zaduženi da određena sredstva stignu u grad te još jednom napomenula da se pitanje proračuna ne smije politizirati, ali da svima mora biti jasno da su dospjele obveze rezultat bivše vlasti koja je loše radila.

Treba napomenuti da je u svom izlaganju o gradskim prihodima i rashodima, gradonačelnik Berket naglasio da niti jedan grad ne može živjeti sa 5 milijuna kuna komunalnog doprinosa, a da su do toga dovele neke odluke bivše vlasti prema kojima se u Kaštelima ne može legalizirati ono što se može, primjerice u Dugopolju, a kriznim proračunom, koji je predlagala oporba, nazvao je i proračune iz godine prije, ove godine kao i proračun slijedeće godine.

U narednim danima, gradske stručne službe imat će pune ruke posla za postići konačni izgled rebalansa proračuna za 2010. godinu te proračuna po kojem će grad funkcionirati naredne godine, a hoće li se takvi prijedlozi usvojiti, odlučit će vijećnici na sjednici za sedam dana.


KOMENTARI:

Stari Komentari (11)

 • jadnici (Gost_1052)

  ali je bilo prije za sve i udruge i mlade a sad nema anti za cici mici pa se loše radilo a kako se sad radi kad nema a ni za cici

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9882)

  ..judine..ne svi..pineze podjite traziti u austriju..on ce van sigurno vratiti..

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1384)

  ...je, neka Mihovil kaže Anti, da zove Ivu, u Salzburg, s kojeg računa, od onih 14, će poslat, u crnoj kesi, za potkupit i podmitit,...slike...umjetničke, daćemo i udrugama, sv,jeronimu, blaženom mertzu, leopoldu mandiću, ivanu pavlu, katarini zrinski, golubicama, sinovima, ženama, kćerima...da i dalje laju i grizu,...I NE DAJU POŠTENIMA POŠTENO RADIT... :upset

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1482)

  kad vidin i cujen ove ukocene politicke komesare ,koji propagiraju dobrotu,zajednistvo,a doma se oblace u silikon sa maskama i bicen,....pa stanu da blebecu i time uzimajuci jadnom hrvatskom narodu ono sirotinje ,narodu koji je pun njihovi lazi i demagogije da in to sve na usi izlazi,a oni mantraju i dalje po svome obecaju lazu,a jedni misle samo da se odrzin jos koju godinu da mi se kredit otplati,drugi sanjaju da im prode gup,...ili kako bi drivo rekao\"..psi laju karavane prolaze\"kako je u drzavi tako i u gradu,ali komesari moraju da rade ,danas lazuci o svjetloj buducnosti,sutra bez iti malo griznje savjesti potpisujuci smrtnu presudu(bratu hrvatu),braneci \"mozda\"kazem \"mozda\" srpsku ideologiju tom zestinom kojom sad brane lazi i prevare,kojom se brani zenino radno misto koje je zasluzila tvrdim nepotizmom,kcerkino auto koje je uzela na otplatu isto radeci preko veze ili da pojednostavim ovo je odraz hrvatske politike koja se temelji na lazi,nepotizmu i prevarama,i koliko se vidi dobro im ide ,ali ko ce to sve platit.......narod dok moze a onda.... ;)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2273)

  A šta nas još čeka kad sadašnja državna vlast bude bivša? Njihovi će se repovi vući još generacijama :roll Nema nam spasa! Šta su uradili!!!Di prođu, trava ne raste! Pa ni u Kaštilima!!! :upset

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3193)

  Jadni mi šta će bit još za 2 godine neće nas niko izvuć iz g..... u koje nas je ovi Troško uvalija.Ajde na selo i ne vraćaj se.

  oko 7 godina prije
 • ko je ovde lud (Gost_2159)

  četri i po miliona plaće za sedan novi inžinjera. Pa onda je njima plaća pedet pet iljada kuna misećno. :upset :upset :upset :upset :upset

  oko 7 godina prije
 • kapetane, hranitelju naš (Gost_4200)

  hvala ti na božićnicama
  tvoji djelatnici iz vrtića

  oko 7 godina prije
 • gtr (Gost_2156)

  emoj narode koje jamio jamio totije hrvatska zaomije sta da radimo svesu pokrali prodali nemam vise rici sretan vam bozic

  oko 7 godina prije
 • Za kapetana (Gost_9233)

  Pred izbore je bilo ništa se nije radilo,novce nisu znali potrošit(jer je ostalo na računu) a sad dolaze rate na naplatu,pa od čega dolaze te rate od onoga šta se nije radilo???,ili zovi uskoka ili muči i uvati se posla.

  oko 7 godina prije
 • ubra san te troško (Gost_4204)

  tonći nisi valjda spa da ti jedan vlajko tvoj dobar prijatelj ante pojide i to malo mozga šta imaš i da radi ludu od tebe po ovin portalima tvoja raca je uvik bila težačka i vridna i virna bogu i kad je bilo i gore ali nikad nije brisala vlašku političku guzicu neka te bog prosvitli

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara