hren
 

VEĆINA ZA PREVENCIJU UMJESTO KAŽNJAVANJA
Prijedlog Odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama, koja između ostalog uređuje i sankcije za počinjene prekršaje, a koju je Gradskom vijeću predložio nezavisni vijećnik Stjepan Maglica nije naišla na podršku većine gradskih vijećnika.

- Ovu smo Odluku željeli uvrstiti u Odluku o komunalnom redu, no savjetovano nam je da je zbog važnosti ipak predložimo posebno. Pitanje konzumacija alkohola, posebno od strane maloljetnika, iznimno je složeno i ne može se riješiti samo kroz donošenje ove Odluke, ali njome želimo senzibilizirati javnost na problem alkoholizma među mladima jer smo se nakon provedene akcije po kaštelanskim trgovinama uvjerili kako je alkohol mladima lako dostupan. U cijelu priču treba uključiti roditelje, različite udruge mladih, odgojitelje i prosvjetne djelatnike te škole gdje bi edukacija trebala biti stalno prisutna – kazao je predlagatelj i predsjednik Savjeta za sport i mlade Stjepan Maglica.

Prema prijedlogu Odluke za prvi počinjeni prekršaj trebali bi se obavijestiti roditelji i skrbnici, za drugi počinjeni prekršaj bio bi obaviješten nadležni centar za socijalnu skrb dok bi se prekršajni postupak proveo za treći prekršaj. Pri tome su se za starije maloljetnike koji ostvaruju prihode svojim radom, predlagale novčane kazne od 100 do 1000 kuna ili usmene ili pismene opomene.

Oni koji prodaju djeci alkohol te nadležne inspekcije moraju savjesnije obavljati posao

Nezavisna vijećnica s Berketove liste Nives Vilić u raspravi o  prijedlogu kazala je kako je namjera predlagača dobra, ali kako je važnija prevencija te kako zakon regulira ovu Odluku.

- Pošto postoji u Zakonu, zbog čega je potrebna posebna odluka Gradskog vijeća, posebno ako se njome maloljetnike, zbog jednog krivog poteza, može staviti u policijsku evidenciju. Problem alkohola među mladima ne rješava se zabranom nego prevencijom s čime se slažu i stručnjaci poput prof. dr.sc. Zlatka Miliše. Svoj posao trebaju savjesnije obavljati odrasli, oni koji prodaju djeci alkohol te  nadležne inspekcije – dio je razloga zbog kojeg Nives Vilić nije željela prihvatiti ovu odluku.
Slične razloge zbog kojih nisu podržali Odluku iznijeli su i vijećnici HDZ-a, kao i nezavisna Elli Vidović, dok je SDP-ovac Dražen Đaković kazao kako je on za ovu Odluku jer donosi ono što je predviđeno zakonom, a ona sama može djelovati također preventivno.

O Odluci su se pozitivno, uz napomene i o potrebi prevencije i dodatnih sadržaja za mlade, izjasnili i kaštelanski Savjet mladih te Vijeće za prevenciju kriminaliteta, no to pojedinim vijećnicima nije bilo dovoljno pa su se uz Vilić, Vidović i vijećnike HDZ-a protiv ove Odluke izjasnili još dvoje vijećnika s Berketove liste, Stanka Renić i Branko Duvnjak.


KOMENTARI:

Stari Komentari (18)

 • Svašta (Gost_6113)

  Kažnjavali bi maloljetnike, a ne one koji im prodaju alkohol??? Maglica stvarno priča gluposti! Sva sreća da još ima razumnih pa ova nebuloza nije prošla.<br />Oslobodi Bože !

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7352)

  bravo naši,mladima treba dat i droge u neograničenim količinama i nikako kažnjavat samo nagrađivat mlade zar se ne vidi da su na ponos roditeljima i društvu.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6331)

  Glupo je kažnjavat maloljetnike za alkoholiziranje, tribalo bi kažnjavat one šta im prodaju. Kućni odgoj je temelj, ako one dome nije briga za tebe i šta radiš u slobodno vrime onda je uzalud sve!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2620)

  a šta ne maknu one punoljetne koji su okupirali Podvorje u Sućurcu i loču cili dan ispod volta da ne moreš proć od srama, a kamoli dovest kojeg gosta jer je sve ispišano, smrdi, puno čepova od piva, a svako malo se dogodi eksces

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1615)

  treba kaznit i maloljetnike i one što prodaju alkohol!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1533)

  da nema droge i alkohola živili bi u društvu retardiranih kretena

  oko 7 godina prije
 • oshikuru (Gost_2587)

  ovo je izjava za ludnicu

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1140)

  U potpunosti se slažem s većinom komentara, treba kaznit one šta prodaju alkohol maloljetnicima. Nebrojeno puta je dite isprid mene u dućanu kupilo duvan bez da ga je itko pita osobnu. Tako je i s alkoholom. Užas jedan. Nisam ni ja prvi put popila pivo s 18 godina ali ovo šta DICA danas rade je katastrofa. Da moje dite jednog dana odvedu na ispumpavanje ne bi više vani izašlo dok god s menom živi.

  oko 7 godina prije
 • da GV (Gost_1147)

  da viječnik..da prijedlog..da savjet mladih..pa da novinar

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8216)

  [quote name="Gost_1140"]U potpunosti se slažem s većinom komentara, treba kaznit one šta prodaju alkohol maloljetnicima. Nebrojeno puta je dite isprid mene u dućanu kupilo duvan bez da ga je itko pita osobnu. Tako je i s alkoholom. Užas jedan. Nisam ni ja prvi put popila pivo s 18 godina ali ovo šta DICA danas rade je katastrofa. Da moje dite jednog dana odvedu na ispumpavanje ne bi više vani izašlo dok god s menom živi.[/quote]<br /><br />Sve OK, triba zakon poštivat. Ali kako to da se, ne tako davnih, 80-tih godin duva sakriva i u tuđen mistu da te ko ne pozna i reče te roditeljima? A po zidićima su lokali samo kronikusi najniže klase, dici i starijima je bilo to ispod časti. Nije nan padalo na pamet kupovat po butigan vinčinu i nalokavat se, ako si se i napija, bilo je to spontano, u dobrom društvu i raspoloženju, naravno u kafiću ili disku, a ne po ulicama.

  oko 7 godina prije
 • kazna (Gost_8180)

  Kaznit odrasle, a ne dicu.Je li išta grad dao dici?Nemojmo ličit svoje neuspjehe priko maloljetne dice.Da bi nešto dobija treba nešto i dat , a osim osobnih frustracija nismo ništa dali dici.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5478)

  dicu triba natirati..uvjetno receno..da sami nesto proizvode..da budu proizvodjaci..bilo ceka..mislim i alkohola ako treba..u konobama..garazama..itd.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2109)

  Ako govore o prevenciji, zašto nema radionica na tu temu u Kaštelima? Da bi proveli takvu odluku, trebali su odavno raditi radionice prevencije(o alkoholu, drogama, čak i internetu) koje se održavaju svake godine sa mladima svugdje, očito ne u Kaštelima..postoje Udruge koje to rade, ali očito su slabo informirani..najlakše je zabraniti, a nitko ne želi doslovno raditi i razgovarati s djecom i mladima

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1114)

  Mladi će se uvik snać, i kupit sebi alkohol, ma kakvi zakoni bili, sto se tiće kažnjavanja maloljetnika novćanom kaznom, to je samo još jedan od načina punjenja proraćuna. Na kraju krajeva, neće oni platit taj raćun, nego roditelji im, tako da nema nikakve svrhe. Stvar je u kućnom odgoju i jedino u tome!

  oko 7 godina prije
 • Ajmo (Gost_3310)

  Ajmo curice ajmo dječaci na razne "Party"<br />nitko Vam ništa ne može.Da prostite "Sranje",zar ne vidite više gdje Vam mladost prolupava bez obzira na spol,a bidni roditelji sakrivaju svoju nemoć svoju tugu svoju sramotu.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_935)

  [quote name="Gost_2109"]Ako govore o prevenciji, zašto nema radionica na tu temu u Kaštelima? Da bi proveli takvu odluku, trebali su odavno raditi radionice prevencije(o alkoholu, drogama, čak i internetu) koje se održavaju svake godine sa mladima svugdje, očito ne u Kaštelima..postoje Udruge koje to rade, ali očito su slabo informirani..najlakše je zabraniti, a nitko ne želi doslovno raditi i razgovarati s djecom i mladima[/quote]<br /><br />Kako će, kad je glavni "biznis" obrtničke oligarhije u Kaštilin, pa tako i rodvbine i prijatelja onih na vlasti otvorit kafić. Vrana vrani oči ne kopa. Da se stvar minja, povirovat ću kad se mina ono strašilo na starosejskoj rivi i rastiraju auta oni glavonji s velikin ušiman na stanici 38-ce.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6430)

  Zašto nije ovi prijedlog proša?! Pa valjda zato jer su ovi šta su bili protiv svjesni da su zakazali u odgoju svoje djece pa na ovi način im čine protekciju. A zabranit prodaju alkohola djeci je teže nego objasnit ditetu da je ponašanje lokalnih đanera loše. Ipak oni ništa ne rade, a imaju sve. Zato se molim vas ostavite ovakvih prijedloga i priđite na djela. Povatajte sve kriminalce maloljetnike i njihove ne tako starije "svodnike" pa će dica shvatit da od takvog života nema koristi. Pogotovo u današnjoj Hrvatskoj gdje obrazovani čame na zavodu za zapošljavanje. I virujte mi, dica znaju čitati i to im ne umanjuje krivnju kad pored one oznake zabrane za mlađe od 18 bezobrazno od umorne prodavačice traže duvan ili alkohol. Uvik za lipša i poštena Kaštela!

  oko 7 godina prije
 • ajme (Gost_4387)

  ovo ide u ponor. društvo je katastrofa djeca su čudna. kao da žele natječaj tko biti gori luđi.kriv je i odgoj ali i društvo. zajednički nazivnik ovoga svega ,što su mladi odbacili boga jer druga strana nudi čini sve što te volja.muzike koje su neprimjerene sotonizam je zavlada.dao bog da se ova djeca prosvjetle.

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara