hren
 

USVOJENI PROGRAMI JAVNIH POTREBA
Program javnih potreba u kulturi, težak 1.7 milijuna kuna, gradski vijećnici usvojili su većinom glasova, dok je Program javnih potreba u sportu, za koji bi iz gradskog proračuna otišlo7.6 milijuna kuna, dobio podršku svih vijećnika.

Koplja su se pri raspravi o ovim točkama dnevnog reda ipak lomila, posebno nakon što je Dražen Đaković iznio primjedbe kluba vijećnika SDP-a.
Ovom je prilikom Đaković jspočitao gradonačelniku Berketu obećanje da će financijsko djelovanje udruga biti u potpunosti transparentno te da će se podaci o tome kako su udruge trošile dobiveni novac objavljivati na web stranicama Grada.


Dražen Đaković

- No, to nije učinjeno ili zato što ne postoji radna disciplina pa zaposlenici Gradske uprave ne izvršavaju traženja gradonačelnika ili udruge nisu dostavile financijska izvješća. O ovom problemu SDP je već nekoliko puta govorio u vijećnici, ali se do danas ništa nije promjenilo – kazao je Đaković i ustvrdio da SDP neće podržati ovaj program, za koji bi po njihovom mišljenju trebalo izdvojiti i više novca, upravo iz razloga jer se ne zna jesu li udruge trošile novac za ono za što su ga i dobile.

Gradonačelnik Josip Berket Đakoviću je odgovorio kako već za dva dana mogu na gradskim stranicama objaviti svaku kunu koja je od Grada uplaćena udrugama, no da udruge ne dostavljaju financijska izvješća.
Međutim neki od vijećnika, ujedno i čelnici pojedinih udruga, pa i pročelnik Darko Opačak informirali su da ipak veći broj udruga redovno podnosi izvješća o utrošenim sredstvima.

Pročelnik Darko Opačak također je naglasio kako će, po prvi puta, Grad nakon usvajanja Programa,  sa svim udrugama kojima je odobreno financiranje, zaključiti ugovor i tražiti izvješće o realiziranim sredstvima i tek će onda započeti financiranje udruge za 2013. godinu.


Darko Opačak

Đaković je iznio i primjedbe SDP-a na konkretne slučajeve dodjele sredstava, a među njima i primjere nekih udruga čije djelovanje nema veze s kulturom.

Branko Radačić na ovoj je sjednici uputio zahtjev da se plaćanje udrugama ujednači i redovno izvršava, a napomenuo je da u ovom trenutku u Kulturnom vijeću nedostaju 2 člana pa je njegovo funkcioniranje dovedeno u pitanje.

Vodi li se računa i o natjecateljima i o rekreativcima

Izvješće o programu javnih potreba u sportu pred vijećnike je iznio Željko Bujas, zamjenik predsjednika Zajednice sportskih udruga Kaštela. Bujas se na početku izlaganja osvrnuo na određene izjave vijećnika o sportu, tijekom pojedinih sjednica, nazvavši ih nekorektnima i ustvrdivši da se sva sredstva koja Kaštela ulažu u sport, troše isključivo prema programima i pravilnicima.

Najviše primjedbi na Program imao je nezavisni vijećnik Stjepan Maglica.

- Ovaj Program nosi naziv javnih potreba u sportu u Kaštelima, a ne o potrebama udruga – kazao je Maglica, spočitavši da se ne vodi računa o bavljenju sportom mladih koji nisu članovi udruga i klubova, odnosno zaboravljeno je na rekreaciju iako je ona važan dio svih dokumenata o sportu, a vodi se računa samo o natjecateljskom dijelu sporta. Isto tako Maglica je naveo kako su omladinski pogoni stavljeni u drugi plan.


Željko Bujas

Željko Bujas spočitao je Maglici nepoznavanje dokumenata ZSU kao i nepoznavanje prilika u klubovima, jer se broj djece koja se bave sportom u Kaštelima kreće oko hrvatskog prosjeka i o svima njima se vodi briga.

Od 7.6 milijuna kuna koja bi trebala biti namjenjena sportu, 1.8 milijuna odlazi na javnu ustanovu Sportski objekti, 1 milijun za izgradnju dvorane u Sućurcu, a ZSU će za financiranje klubova dobiti 4.8 milijuna kuna.

Inače, oba usvojena Programa za svoju će realizaciju trebati pričekati usvajanje gradskog proračuna.


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost_4969)

  kad ce..na dnevni red..obiljezavanje sedamdesetogodisnje obljetnice samoupravljanja.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5209)

  [quote name="Gost_4969"]kad ce..na dnevni red..obiljezavanje sedamdesetogodisnje obljetnice samoupravljanja.. ;-)[/qu<br />ote]<br /> a šta je falilo samoupravljanju<br />. bit češ drča od straja očeš dobit otkaz ti ili tvoja žena kad je bila trudna.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7153)

  jeli sad i nakon ovoga gosp. Rokov i njeni vječnici vide kako koće grad i sve strukture u njemu, kao i omladinu i mlade koji se bave sportom i kulturom. Ovo odbijanje SDP-a da glasa za proračun slići mi na županijske moćnike koji koće razvoj Kaštela a prodaju se da su Kaštelani. Očito da se slizala s njima kao i kad je bila u oporbi to je opće poznata stvar Rokov=Sanader i obratno Sanader=Rokov. Vlastiti interesi su vam važniji od boljitka grada i građana. Sramite se.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4969)

  5209..zasto osobno..umisto..opcenito.... bit čemo drčali od straja očemo dobit otkaz mi ili žene kad su bile trudne..<br /> ne izlici..uvik falijes.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7570)

  ovo je prozirno mislim da bih trebali građani shvatit da je ovo igra između sdp i berketa,jer u ove tri i pol godine nisu ništa napravili osim što su doveli grad do katastrofe te konstantno dizali ruke protiv svoje volje jedini hdz i tu i tamo koji sa nezavisne liste bi dizali protiv odluka koje su donosili berket i sdp.Osobno mislim da je ovo igra jer sutra kada se nebih iglasalo povjerenje proračunu došlo bih do raspuštanja vječnika i doveli povjerenika naj vjerovatnije iz sdp mogao bih pogodit i (osobu) ali to pustimo sa strane,to bih znaćilo da bih on skupa sa berketom mogao prikrit totalnu katastrofu koja sada vlada u našem gradu zato molim vječnike da imaju trezvenu glavu kada se bude ponovo davalo povjerenje proračunu grada kaštela,jer i onako su brzo novi izbori a oni znaju da su izgubili povjerenje građana.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3861)

  A šta je sa tri DVD u Kaštelin????*?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3097)

  gostu 3861 Tzv. DVD-i koliko potroše a nikakve koristi ,mogla se još jedna dvorana napravit,triba samo sposobne i dobro obučene plaćat a ne biti nečija socijala, manje bi koštali da su na zavodu za zapošljavanje.

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij