hren
 

IZ VIJEĆNIČKIH PITANJA
Obavijest iz Vlastitog komunalnog pogona o prikupljanju drvnog i zelenog otpada bila je jedna od tema vijećničkih pitanja na sjednici Gradskog vijeća održanoj ovog četvrtka, a među pitanjima našla se i sanacija ilegalnih deponija, parking prostor i niz drugih tema iz područja komunale te društvenih djelatnosti.

HDZ-ov vijećnik Mihovil Biočić uputio je pitanje tko je odlučio da se prikupljeno granje i slični materijal odvozi na spaljivanje u Cemex te koliko je na takvu odluku utjecao nedavni izlet u Austriju u organizaciji Cemexa, kakva je korist gradu, naglasivši da je i nedavni poziv iz Cemexa za studiju o utjecaju na okoliš pri spaljivanju bespotrebna, jer su vijećnici, a time i građani Kaštela već rekli „ne“ spaljivanju opasnog otpada u pećima cementare.


Mihovil Biočić

Gradonačelnik Josip Berket ustvrdio je da Biočić širi dezinformacije jer se s prikupljanjem započelo, na zajedničku odluku Vlastitog pogona i nadležnih u Zeleno i modro, kako bi se smanjilo paljenje granja po poljima te sprječilo takvo zagađivanje, a da je do sada prikupljen samo jedan kontejner od kojeg se dio materijala odnio tek na analizu u Cemex.

- Tek trebamo utvrditi radi li se o upotrebljivoj bio masi i tek pokušavamo vidjeti mogućnosti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, što je preporuka svjetskih i europskih organizacija. Ne radi se niti o smeću niti o opasnom otpadu i nitko s Cemexom nije potpisao nikakav ugovor – kazao je Berket, spomenuvši Biočiću da je upravo on bio za spaljivanje neopasne sječke.

- Nisam rekao da se radi o opasnom otpadu, ali zar nismo rekli da ćemo takav otpad odlagati u kompostanu i tako ga vraćati prirodi. Mene zanima zašto ne ide u kompostanu već u Cemex – pitao je Biočić na što mu je gradonačelnik rekao kako ovo nije pitanje Cemexa već problem odlaganja otpada u gradu.


Filip Plećaš

O otpadu, odnosno što se učinilo na sanaciji dvadesetak ilegalnih deponija u Kaštelima, pitao je SDP-ovac Filip Plećaš, koji je naveo da u Fondu za zaštitu okoliša nisu zaprimili niti jedan zahtjev iz Kaštela za financijskim sredstvima za provedbu sanacije.

Kako je odgovorio gradonačelnik Berket na tom se problemu radi, već više od godinu dana ne odvozi se otpad u deponij u Rudinama, a da bi zatražili sredstva Grad mora donijeti projekte sanacije.

Maglica predložio prometne redare umjesto pauka

Nezavisni vijećnik Stjepan Maglica još jednom je otvorio pitanje nedostatka parking mjesta u blizini Gradske uprave, zbog čega brojne stranke dolaze u problematične situacije s pauk službom. Maglica je zatražio sastanke klubova vijećnika te izjašnjavanje o načinu rada pauk službe, ukidanje odluke o djelovanju iste te uvođenje prometnog redarstva.


Stjepan Maglica

HDZ- ovac Zoran Bonacin opet se osvrnuo na produženje autobusne linije broj 1 i izgradnji autobusnog stajališta nasuprot škole u Sućurcu. Njegov stranački kolega Tomislav Lovrić upozorio je na ruševno stanje i opasnost objekta na željezničkoj postaji u Radunu. Berketov vijećnik Dragan perić osvrnuo se na nedavnu prezentaciju koju je za obrtnike organizirao SDP, ustvrdivši da obrtnici nisu s istom bili upoznati, a Perića je zanimalo i kada će na red doći nova odluka o priključivanje na objekte vodne infrastrukture, na što je pročelnik Ronald Rejo odgovorio kako zahtjev za novom odlukom treba stići od strane VIK-a.

Damir Roso i na ovoj je sjednici postavio pitanje transparentnosti zapošljavanja u Zajednici sportskih udruga, a određenu podršku u kritici dao mu je i HSP-ovac Karmelo Milanović, koji je upozorio i na stanje pojedinih kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada na području grada.


KOMENTARI:


Stari Komentari (21)

 • (Gost_8468)

  Kad će legalizacija Marine. Već 4 godine čekamo i ništa. Tko naplaćuje parkiranje ispred Marine na javnoj gradskoj površini.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_48)

  O otpadu, odnosno što se učinilo na sanaciji dvadesetak ilegalnih deponija u Kaštelima, pitao je SDP-ovac Filip Plećaš, koji je naveo da u Fondu za zaštitu okoliša nisu zaprimili niti jedan zahtjev iz Kaštela za financijskim sredstvima za provedbu sanacije.<br />Kako je odgovorio gradonačelnik Berket na tom se problemu radi, već više od godinu dana ne odvozi se otpad u deponij u Rudinama, a da bi zatražili sredstva Grad mora donijeti projekte sanacije.<br />
  <br /><br />Gradonačelniće, kad će se donijeti projekti sanacije?????<br />Zašto to već nije donešeno i zašto pripuštamo da nelegalna odlagališta riješimo bespovratnim sredstvima?????<br />Ima li tko u gradu za napisati projekt???<br />Cili nam je Kozjak pod odlagalištima a grad ništa ne radi!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1026)

  ovi komunisti su baš pišiću, kakiću, prije dva miseca stopiraju proračun, sad ga izglasavaju , postigli nisu ništa , Berket im nije ispunija ni jedan traženi zahtjev i ako bude ponovo gradonačelnik bit će zahvaljujuć njima, stvarno su dosljedni , što se vidi i na državnoj razini, ko da si skupija 30 ljudi s ulice i nezna se ko pije ko plaća , doduše zna se oni piju a mi plaćamo

  oko 7 godina prije
 • spaljivanje (Gost_4239)

  http://www.kastela.hr/novosti/usitnjavanje-drvne-bio-mase<br /><br />"Danas su upućena Cemexu prva dva kontejnera usitnjene mase."<br />"Postoje najave da bi se ovaj dio zbrinjavanja zelenog otpada u suradnji s tvrtkom Cemex znatno proširio na obostranu korist. Cemex bi naime tako mogao dobiti dio zamjenskog goriva, a građani bi se na najbolji način riješili zelenog otpada čime su često zatrpavali kontejnere s kućnim smećem."

  oko 7 godina prije
 • spaljivanje (Gost_4239)

  NASTAVAK:<br />http://www.bef-de.org/Members/befadmin/publikationen/Waste_management_HR<br /><br />Hijerarhija gospodarenja otpadom nalaže što je prioritet:<br />1.Prevencija stvaranja otpada<br />2.Smanjivanje količine otpada<br />3. Ponova uporaba otpada<br />4. Recikliranje<br />5. Oporaba/iskorištavanje<br />6. Odlaganje otpada<br /><br />Kompostiranjem biootpada, zemlji (a i biljkama) vraćaju se topljive mineralne tvari (koje se obično nadomješćuju mineralnim gnjojivom) a poboljšava se i struktura tla.<br />Izgaranjem na otvorenom bar ostane pepeo koji je u biti mineralno gnjojivo.<br /><br />I tko se tu pravi lud a tko zbunjen?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8468)

  Ali su komunisti glasali za proračun?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1026)

  a oli je proša proračun, ne vidin u tekstu nigdi odgovor na to pitanje

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8116)

  Evo i kraj mandata, a od kompostane i odvojenog prikupljanja otpada iz prošle predizborne kampanje ni K. Sad će gradski komunalci skupljat škovace i biootpad za Cemex, a mi ćemo to plaćat. Oće li to bit program u novoj predizbornoj kampanji?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_241)

  Periću, voda u Rudinama za cijelo naselje tek kada se izgradi Vodosprema iznad željezničke pruge, za koju je prethodna gradska uprava osigurala svu potrebnu dokumentaciju.Ove podatke dobija sam u ViK-u. Ova uprava nije u stanju bila to izgradit i zato nema vode, priča o ViK-u je za malu dicu- grad, grad triba osigurat novce moj Priću za kojeg sam glasova. Lipo si ovo napravija Periću.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8116)

  Za svako spaljeno stablo ili korjen koji je ostao nakon požara treba posadit novo stablo, a sječka se ne smije koristit za gorivo u cementarama, jer se sječka može iskoristit na bezbroj korisnijih načina. Ako će se radit peleti kako kaže gradonačelnik, onda pelete treba poklonit građanima za grijanje (jer je to njihov drvni otpad), a ne jednoj stranoj privatnoj tvrtci za njihov profit.<br />Mlečani su ogolili Velebit, ali su od otetog drva napravili Veneciju, a Cemex će sve spalit.

  oko 7 godina prije
 • 8116 (Gost_111)

  Za svako spaljeno stablo triba posadit dva!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5114)

  Sramota me slušat kako drvnu biomasu poklanjaju dioničarskoj firmi sa sjedištem u Mexicu i to na teret svih građana Kaštela. Postavljaju se pitanja: 1. Ima li laboratorij u toj firmi akreditaciju za fizikalno kemijsku analizu drvne biomase?<br />2. Je su li pošiljke upućene toj firmi imale prateći list?<br />3. Ako laboratorij i ima akreditaciju ne može sam sebi izraditi prateći list.<br />4. Zašto biomasa koja se uzima građanima ne vraća tim istim u obliku pelata ili komposta?<br />5. Zašto se građani nisu educirali da sami izrađuju kompost?<br />6. Ako je ovaj dogovor pao nakon puta na koji je vodila dotična firma onda je ovo čisti mito i korupcija.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5114)

  7. Hoće li itko odgovarati što je toj tvrtki isporučena biomasa bez pratećeg lista, nepoznata sastava, a sve o trošku građana grada Kaštela?<br />8. Hoće li gradske firme i drugim obrtima i firmama na području Grada osiguravati radnu snagu i gorivo o trošku građana Grada?<br />Ovo je sve tragikomično a sve kao i uvijek plaćaju grašđani.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5114)

  Sramota me neznanja i nerada. :sad:

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4239)

  Mislim da vrlo dobro znaju šta rade i da na tome intezivno rade!<br />A drugo je pitanje je li to na dobrobit stanovnika Kaštili.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6646)

  Nije lipo vidit ljude kako bacaju izrezane grane iz svojih vrtova i okućnica u kontejnere predviđene za smeće... ako je kome od građana do komposta neka malo zasuće rukave i u svom vrtu napravi mjesta za to.. ako ko oće pelete za ložit doma ui peći neka da nekom da mu ih napravi i neka tu uslugu plati ili neka sam pravi pelete... ko oće može u svom vrtu spalit zeleni otpad a pepeo prosut uokolo jer i tio je zdravo za vaš vrt....čemu ovoliko priče oko jednostavne stvari...Gradski oci di su vam projekti kojima ste mogli dobit novac iz EU fondova- mogli ste tim novcem uredit rivu, šetnicu, stare jezgre, vrtiće, domove za stare, odvodnju oborinskih voda i nadstrešnicu na autobusnom stajalištu u ŠTAFILIĆU!! Sastančite svaki četvrtak , jedni drugima petajete roge i samo laprdate" vajalo bi ovo...vajalo bi omo"" A da je bilo malo mozak stavit u pogon- ne bi van naškodilo.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8116)

  A di je video sjednice?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4534)

  A gdje je pečat?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6210)

  Sve mora biti transparentno i javno. Vratite video. Zašto nema videa? Jel zbog toga da se nevidi da je Cemex uzeo drvnu sječku bez pratećeg lista ili da se nevidi da rade analize bez akreditacije? Ili da se ne vidi kako sanjkaju pametne u zeleno i modro a o trošku građana? Vratite video.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1804)

  Komu smeta video? Vratite video! Oćemo gledat kako gradonačelnik laže da su odnili samo jedam kontejner granja na analiz u laboratorij Cemexa. A njegova glasnogovpornica je lipo napisala:<br />"Danas su upućena Cemexu prva dva kontejnera usitnjene mase."<br />"Postoje najave da bi se ovaj dio zbrinjavanja zelenog otpada u suradnji s tvrtkom Cemex znatno proširio na obostranu korist. Cemex bi naime tako mogao dobiti dio zamjenskog goriva, a građani bi se na najbolji način riješili zelenog otpada čime su često zatrpavali kontejnere s kućnim smećem."

  oko 7 godina prije
 • Poštovani, Mozilla Firefox browser ima poteškoća posljednjih dana pa pokušajte sa Google Chrome ili Internet Explorer browserima gdje je video vidljiv cijelo vrijeme. Ispričavamo se na poteškoćama.

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul