hren
 

BURNO NA IZLAGANJU O STUDIJI UTJECAJA NA OKOLIŠ PRI SPALJIVANJU
Da je tema o spaljivanju u pećima cementara od izuzetne važnosti govori i poprilično žučna rasprava koja se odvijala u kaštelanskoj vijećnici, gdje se na poziv županije Splitsko-dalmatinske održavalo javno izlaganje o Studiji utjecaja na okoliš zahvata prihvata, privremenog skladištenja i loženja goriva iz otpada (RDF/SRF) u cementarama.

Javnom izlaganju nazočio je dio stručnjaka koji su radili na studiji, predstavnici nadležnih institucija, predstavnici županije Splitsko-dalmatinske, eko udruge iz Kaštela i Splita,  predstavnici Grada Kaštela, zainteresirani građani  te predstavnici tvrtke Cemex.

Prema Studiji spaljivanje je prihvatljivo

Studija je obuhvatila stanje okoliša prije planiranog zahvata te procijenila utjecaje na okoliš i stanovništvo planirog zahvata te u skladu s tim pruža informacije.

Prema izlaganju Dubravke Bačun, zadužene za zaštitu okoliša u ENT te mr.sc. Rudija Vončine s istraživačkog odjela Elektroinštituta Milan Vidmar iz Ljubljane, utvrđeno je da  pokazatelji u Studiji ne pokazuju negativan učinak planiranog zahvata na okoliš i stanovništvo. To su potkrijepili određenim istraživanjima navedenima u Studiji te rezultatima mjerenja zagađivanja, koja se prema njihovim riječima, bila ispod graničnih vrijednosti, o čemu se svi podatci mogu pronaći na internet stranicama Agencije za zaštitu okoliša.

Njihovom stavu suprotstavili su se članovi kaštelanskog Povjerenstva za procjenu stanja okoliša, koji su s pripremljenim argumentima ustvrdili da je studija manjkava i uglavnom netočna te da se bazira na krivim podacima i uvjetima.

Povjerenstvo: Studija je manipulativna i netočna

- Na osnovu iznesenih činjenica zaključujemo da se Studija temelji na statističkim podacima, a nije uistinu studija utjecaja na okoliš. Ona je manipulativna i s nizom netočnih podataka – kazala je Ivana Rajčić iz Povjerenstva te naglasila da je vidljivo da je RDF ekološki neprihvatljivo gorivo.

S Ivanom Rajčić složili su se i Goranka Adam te Benedikt Aljinović, koji su ustvrdili da je Studija od svog naziva pa do kraja puna netočnih podataka. Članovi Povjerenstva zapitali su se i o gospodarenju otpadom i uvozu RDF-a te uvažavanje mišljenja lokalne sredine i samouprave.


Goranka Adam

- O ovome smo već razgovarali i sve ovo što se događa je nepoštivanje lokalne uprave Grada Kaštela jer je Gradsko vijeće već donijelo nekoliko zaključaka da ne prihvaća spaljivanje – ustvrdila je Adam te u svom obrazloženju tvrdnje o netočnosti Studije navela kako su podaci o stanju zraka i okoliša, koji su se koristili te pokazali kako u Kaštelima nije bilo zagađenja, iz vremena kada nije radila Željezara kao ni cementara Sv. Kajo, a Sv. Juraj je radio sa smanjenim kapacitetom.

Kaštelani najzdraviji?

Gradonačelnik Kaštela Josip Berket otvorio je pitanje o broju oboljelih te umrlih na području Kaštela, na što mu je prof. dr. Franjo Plavšić, kojeg su građani u vijećnici nazivali „profesor gradela“, zbog njegovog nedavnog iskaza kako je meso s gradela opasnije po zdravlje od spaljivanja u cementarama, odgovorio kako je dr. Mladen Smoljanović napravio vrhunsko izvješće kojemu se nema razloga nevjerovati i po kojem su Kaštelani najzdraviji u županiji.


Josip Berket

Goranka Adam na to je postavila pitanje o vjerodostojnosti podataka Nastavnog zavod za javno zdravstvo o oboljenjima na području Kaštela, budući da se u statističkim prikazima nije vodilo računa o prilivu stanovništva u Kaštela i nizu drugih elemenata.  Goranka Adam ovom je prilikom prozvala i pojedine medije, čiji su novinari bili na studijskom putovanju u Austriji u organizaciji Cemexa, gdje su se upoznali s tamošnjim procesom spaljivanja goriva iz otpada.

Verbalni okršaji

Izrađivačima Studije suprostavili su se i pojedini građani svojim čestim upadicama i optužbama da je cijela Studija jedna velika laž te da građani Kaštela nisu zečevi koje treba potrovati. U pojedinim trenucima, razmoilaženja u stavovima bila su na granici fizičkog sukoba, pa je tako Željan Jurlin svom nekadašnjem pravaškom kolegi Stjepanu Maglici, koji je izjavio da želi čuti što se govori, kazao da umukne i da „ne sere“ te mu zaprijetio i fizičkom reakcijom.


Bogdan Pensa

Bogdan Pensa iz udruge za zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana osvrnuo se na konstataciju nadležnih da je sve propisano od strane institucija.

- Sve ovo je pogodovanje krupnom kapitalu ali se mi nećemo prodati. Govorite da su institucije donijele propise a ja vas pitam čije su to institucije. Kažete da je sve zadano, ako i je, sve se može promijeniti pa čak i da nas umre onoliko koliko je potrebno da budemo u prosjeku – bio je ciničan Pensa.

Daljnja procedura

Povjerenstvo je, u skladu s zakonskom procedurom, najavilo pisane primjedbe na Studiju, s argumentiranim činjenicama, a među onima na čije će adrese poslati primjedbe, prema najavama Goranke Adam biti će i DORH, jer kako je kazala, došlo je vrijeme da se i oni pozabave događajima oko spaljivanja u cementarama.

Na kraju izlaganja, Cemexov direktor za odnose s javnošću Branko Mozzara, kazao nam je kako je ova Studija pokazala  da korištenje navedenog goriva iz otpada neće uzrokovati nikakve štetne posljedice za stanovništvo i okoliš  te da ako Ministarstvo zaštite okoliša Studiju ocjeni pozitivnom, Cemex će tražiti dozvolu za korištenje goriva iz otpada.

Predsjednik Gradskog vijeća Darko Varnica upozorio je da se saziv ovog Gradskog vijeća uskoro raspušta te postavio pitanje mogu li se neki postupci iz procedure zaustaviti do formiranja novog Gradskog vijeća, na što su mu nadležni odgovorili kako je za to nadležno Ministarstvo okoliša, koje će ipak na kraju, cijeloj temi dati konačno rješenje.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij