hren

BURNO NA IZLAGANJU O STUDIJI UTJECAJA NA OKOLIŠ PRI SPALJIVANJU
Da je tema o spaljivanju u pećima cementara od izuzetne važnosti govori i poprilično žučna rasprava koja se odvijala u kaštelanskoj vijećnici, gdje se na poziv županije Splitsko-dalmatinske održavalo javno izlaganje o Studiji utjecaja na okoliš zahvata prihvata, privremenog skladištenja i loženja goriva iz otpada (RDF/SRF) u cementarama.

Javnom izlaganju nazočio je dio stručnjaka koji su radili na studiji, predstavnici nadležnih institucija, predstavnici županije Splitsko-dalmatinske, eko udruge iz Kaštela i Splita,  predstavnici Grada Kaštela, zainteresirani građani  te predstavnici tvrtke Cemex.

Prema Studiji spaljivanje je prihvatljivo

Studija je obuhvatila stanje okoliša prije planiranog zahvata te procijenila utjecaje na okoliš i stanovništvo planirog zahvata te u skladu s tim pruža informacije.

Prema izlaganju Dubravke Bačun, zadužene za zaštitu okoliša u ENT te mr.sc. Rudija Vončine s istraživačkog odjela Elektroinštituta Milan Vidmar iz Ljubljane, utvrđeno je da  pokazatelji u Studiji ne pokazuju negativan učinak planiranog zahvata na okoliš i stanovništvo. To su potkrijepili određenim istraživanjima navedenima u Studiji te rezultatima mjerenja zagađivanja, koja se prema njihovim riječima, bila ispod graničnih vrijednosti, o čemu se svi podatci mogu pronaći na internet stranicama Agencije za zaštitu okoliša.

Njihovom stavu suprotstavili su se članovi kaštelanskog Povjerenstva za procjenu stanja okoliša, koji su s pripremljenim argumentima ustvrdili da je studija manjkava i uglavnom netočna te da se bazira na krivim podacima i uvjetima.

Povjerenstvo: Studija je manipulativna i netočna

- Na osnovu iznesenih činjenica zaključujemo da se Studija temelji na statističkim podacima, a nije uistinu studija utjecaja na okoliš. Ona je manipulativna i s nizom netočnih podataka – kazala je Ivana Rajčić iz Povjerenstva te naglasila da je vidljivo da je RDF ekološki neprihvatljivo gorivo.

S Ivanom Rajčić složili su se i Goranka Adam te Benedikt Aljinović, koji su ustvrdili da je Studija od svog naziva pa do kraja puna netočnih podataka. Članovi Povjerenstva zapitali su se i o gospodarenju otpadom i uvozu RDF-a te uvažavanje mišljenja lokalne sredine i samouprave.


Goranka Adam

- O ovome smo već razgovarali i sve ovo što se događa je nepoštivanje lokalne uprave Grada Kaštela jer je Gradsko vijeće već donijelo nekoliko zaključaka da ne prihvaća spaljivanje – ustvrdila je Adam te u svom obrazloženju tvrdnje o netočnosti Studije navela kako su podaci o stanju zraka i okoliša, koji su se koristili te pokazali kako u Kaštelima nije bilo zagađenja, iz vremena kada nije radila Željezara kao ni cementara Sv. Kajo, a Sv. Juraj je radio sa smanjenim kapacitetom.

Kaštelani najzdraviji?

Gradonačelnik Kaštela Josip Berket otvorio je pitanje o broju oboljelih te umrlih na području Kaštela, na što mu je prof. dr. Franjo Plavšić, kojeg su građani u vijećnici nazivali „profesor gradela“, zbog njegovog nedavnog iskaza kako je meso s gradela opasnije po zdravlje od spaljivanja u cementarama, odgovorio kako je dr. Mladen Smoljanović napravio vrhunsko izvješće kojemu se nema razloga nevjerovati i po kojem su Kaštelani najzdraviji u županiji.


Josip Berket

Goranka Adam na to je postavila pitanje o vjerodostojnosti podataka Nastavnog zavod za javno zdravstvo o oboljenjima na području Kaštela, budući da se u statističkim prikazima nije vodilo računa o prilivu stanovništva u Kaštela i nizu drugih elemenata.  Goranka Adam ovom je prilikom prozvala i pojedine medije, čiji su novinari bili na studijskom putovanju u Austriji u organizaciji Cemexa, gdje su se upoznali s tamošnjim procesom spaljivanja goriva iz otpada.

Verbalni okršaji

Izrađivačima Studije suprostavili su se i pojedini građani svojim čestim upadicama i optužbama da je cijela Studija jedna velika laž te da građani Kaštela nisu zečevi koje treba potrovati. U pojedinim trenucima, razmoilaženja u stavovima bila su na granici fizičkog sukoba, pa je tako Željan Jurlin svom nekadašnjem pravaškom kolegi Stjepanu Maglici, koji je izjavio da želi čuti što se govori, kazao da umukne i da „ne sere“ te mu zaprijetio i fizičkom reakcijom.


Bogdan Pensa

Bogdan Pensa iz udruge za zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana osvrnuo se na konstataciju nadležnih da je sve propisano od strane institucija.

- Sve ovo je pogodovanje krupnom kapitalu ali se mi nećemo prodati. Govorite da su institucije donijele propise a ja vas pitam čije su to institucije. Kažete da je sve zadano, ako i je, sve se može promijeniti pa čak i da nas umre onoliko koliko je potrebno da budemo u prosjeku – bio je ciničan Pensa.

Daljnja procedura

Povjerenstvo je, u skladu s zakonskom procedurom, najavilo pisane primjedbe na Studiju, s argumentiranim činjenicama, a među onima na čije će adrese poslati primjedbe, prema najavama Goranke Adam biti će i DORH, jer kako je kazala, došlo je vrijeme da se i oni pozabave događajima oko spaljivanja u cementarama.

Na kraju izlaganja, Cemexov direktor za odnose s javnošću Branko Mozzara, kazao nam je kako je ova Studija pokazala  da korištenje navedenog goriva iz otpada neće uzrokovati nikakve štetne posljedice za stanovništvo i okoliš  te da ako Ministarstvo zaštite okoliša Studiju ocjeni pozitivnom, Cemex će tražiti dozvolu za korištenje goriva iz otpada.

Predsjednik Gradskog vijeća Darko Varnica upozorio je da se saziv ovog Gradskog vijeća uskoro raspušta te postavio pitanje mogu li se neki postupci iz procedure zaustaviti do formiranja novog Gradskog vijeća, na što su mu nadležni odgovorili kako je za to nadležno Ministarstvo okoliša, koje će ipak na kraju, cijeloj temi dati konačno rješenje.


KOMENTARI:

Stari Komentari (107)

Učitaj prethodne komentare
 • koki (Gost_5837)

  Cekam odgovor gosp.jurlina dali je spreman okupit istomisljenike jer ih ima poprilicno? ;-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3757)

  ako će okupljat ka ostali prosvijednici nek ne okuplja..okupljat ljude za tako šta se može samo tako da se podile i polipe letci a okupljanje na sve kafiće i dućane..i da se zna tjedan ranije kad je okupljanje..a ne da samo čitamo bilo tamo,bilo ovamo..dakle pronać tjedan bez kiše o najavit tjedan ranije i eto nas..

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5064)

  Daj bože da se na skupu odazove šta više ljudi. Kakav je mentalitet većine, svi će mislit i nadat se da će netko drugi za njih sve odradit i to će na kraju i bit uzrok cile propasti akcije. Ali pokušajmo pobijedit sebe i mentalitet linije manjeg otpora! :-*

  oko 7 godina prije
 • koki (Gost_5837)

  Nadam se da ce radio kastela,lokalne tv,portali izvijestit ne kao reklamu vec kao vijest jer mediji i sluze tome da objevljuju dogadanja pa mogu navest da se nesto dogada tj da se priprema dana toga i toga masovan skup gradana povodom neslaganja sa zakonom tim i tim jer svi mediji prenose politicke skupove i tjednima ih ranije najavljuju a zasto onda nebi najavili i skup prosvjednika ili u protivnom to nisu kvalitetni mediji,novinari,nedajboze da pogoduju samo jednoj strani kao npr cemexu?!Sad molim medije da dokazu da su vjerodostojni tj da izvjestavaju i koriste slobodu vjesti,pisanja,misljenja,slobodu govora tj da su neovisni sta moraju i biti.Gospodo ja svojim pisanjem nikog ne vrijedam a moji postovi se brisu,zasto????

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3008)

  Zašto se ne bunite zbog automobila koji desetostruko više zagađuju okoliš- zato što time gubimo svoj komod

  oko 7 godina prije
 • koki (Gost_5837)

  Vidi ja vozim auto na nacin koji zakon propisuje i placam naftu onoliko koliko kosta,a plavi dizel je puno jeftiniji i nitko me ne pita jeli meni povoljnije vozit na plavi dizel i ostalo bi mi vise novaca nego mi je zabranjen,isto tako zasto cemex ne koristi za pogonsko gorivo plin koji nije stetan nego zeli radit na smece jer mu je jeftinije ali i stetnije.Zasto cemex trazi uopce ustupke koji je on bitan faktor da mu se to odobri ali znamo da njega proizvodnja cementa ne zanima nego iskljucivo spalionica,treba im reci proizvodite cement na nacin koji je dozvoljen ako ne zelite nemojte proizvoditi i gotovo.Da je bandic ili petrina gradonacelnik kastela nebi ovo cemexu palo na pamet zatraziti ali niko nema mrvu dostojanstva ni hrabrosti odlucno kazati NE,vjerovatno nitko sta je u vlasti ni 91 nije uzeja oruzje za obranit sebe a kako ce onda branit svoje gradane!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9207)

  [quote name="Gost_3008"]Zašto se ne bunite zbog automobila koji desetostruko više zagađuju okoliš- zato što time gubimo svoj komod[/quote]<br />Ova tvrdnja apsolutno nije istinita. Prema izrađivačima studije nejgušći promet jest u Solinu. Najgora kvaliteta zraka jest u Splitu i to se pripisuje automobilima. Kako to najviše automobila ima u Solinu a najgori zrak u Splitu? Kako mjerna stanica u Solinu nije izmjerila silan utjecaj automobila? Što to mjeri mjerna stanica u Splitu noću kada znamo da je noću smanjen promet? Sami su se zapleli u laži.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9166)

  ovo je referenca tvrtke "Interkonzalting" koja je pravila studiju http://www.index.hr/tag/116810/interkonzalting.aspx

  oko 7 godina prije
 • (Gost_197)

  u našoj županiji državne mjerne stanice ne mjeri kakvoću zraka već to radi Cemex...vidi stranicu http://zrak.mzoip.hr/default.aspx?id=12

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7110)

  Gospodinu Jurlinu,<br />borite se za svoje i za mjesto svoje djece.U tome ču vam drage volje pripomoći.Ne radi ljubavi prema vama, veće radi ljubavi prema sebi i svojoj djeci.<br />što se tiće vašeg pravaštva i vašeg bavljenja politikom, apsolutno na to imate pravo.Međutim, malo se previše zanosite sobom, ističući o sebi ,blago rećeno, veliko mišljenje.Kao da je u najmanju ruku rijeć o Starčeviću osobno.<br />Shvatite konačno, da jeste mali čovik i mali političar, možda vas tada ljudi i počnu doživljavati kao velikog.Osobno sam u vama prvim izborom vidio kvalitetnog i časnog čovika, ali prilično ste se potrudili to moje mišljenej promjeniti.<br />Shvatite konačno, da postoje ljudi, koji pripadaju strankama, a bavljenje politikom uopće ih ne zanima, među takve pripadam i ja osobno.Ja sam bio uvjeren da ste i sami takvi, nažalost, vaša politčka agrsivnost, pa vrlo često i niski politički udarci, razuvjerili su me, još jednom nažalost.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7110)

  Ne mislim da ste loš čovik, ali postupke biste u najmanju ruku trebali preispitati.I ne može mi tvrditi osoba koja se bori za hrvatski nacionalni identitet napadati samo hdz, a ova crvena koalicija kao da ne postoji.<br />Iskreno vaš papar

  oko 7 godina prije
 • (Gost_197)

  studiju je naručio i platio Cemex, uključeni su rezultati Cemexovih mjernih postaja, koje priznaje mzoip,...znači dragi kaštelani izgubili ste...ka i uvik...

  oko 7 godina prije
 • (Gost_131)

  Zašto ne vjerujem povjerenstvu? Zato jer Goranka Adam nije riječ progovorila za vrijeme dok je radila u največem zagađivaču ovih prostora svih vremena. Zato jer Juraj Kamenjarin ne može brinuti o mom zdravlju ako ne brine o svom. Zato jer Benedikt Aljinović nije riječ progovorio dok su ga tzv. zagađivači plaćali, već tek kad je otišao u mirovinu. Zato jer je jedini interes Ivane Rajčić dobiti posao u Zeleno i modro. Zato jer ne želim da me predstavljaju građanske udruge u kojima su Matijaševa i Matanovićka a pogotovo moji naivni Sućurani poput Tone!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6178)

  [quote name="Gost_131"]Zašto ne vjerujem povjerenstvu? Zato jer Goranka Adam nije riječ progovorila za vrijeme dok je radila u največem zagađivaču ovih prostora svih vremena. Zato jer Juraj Kamenjarin ne može brinuti o mom zdravlju ako ne brine o svom. Zato jer Benedikt Aljinović nije riječ progovorio dok su ga tzv. zagađivači plaćali, već tek kad je otišao u mirovinu. Zato jer je jedini interes Ivane Rajčić dobiti posao u Zeleno i modro. Zato jer ne želim da me predstavljaju građanske udruge u kojima su Matijaševa i Matanovićka a pogotovo moji naivni Sućurani poput Tone![/quote]<br />Stvarno si majstor, ti bi i svetom Frani našao manu (ča ima on meni reć, kakvi je bija rasipnik dok ga nije puklo). Možeš biti za spaljivanje smeća u Kaštelima, to je tvoje pravo, ali ovi osobni napadi su malo ...

  oko 7 godina prije
 • (Gost_131)

  [quote name="Gost_6178"][quote name="Gost_131"]Zašto ne vjerujem povjerenstvu? Zato jer Goranka Adam nije riječ progovorila za vrijeme dok je radila u največem zagađivaču ovih prostora svih vremena. Zato jer Juraj Kamenjarin ne može brinuti o mom zdravlju ako ne brine o svom. Zato jer Benedikt Aljinović nije riječ progovorio dok su ga tzv. zagađivači plaćali, već tek kad je otišao u mirovinu. Zato jer je jedini interes Ivane Rajčić dobiti posao u Zeleno i modro. Zato jer ne želim da me predstavljaju građanske udruge u kojima su Matijaševa i Matanovićka a pogotovo moji naivni Sućurani poput Tone![/quote]<br />Stvarno si majstor, ti bi i svetom Frani našao manu (ča ima on meni reć, kakvi je bija rasipnik dok ga nije puklo). Možeš biti za spaljivanje smeća u Kaštelima, to je tvoje pravo, ali ovi osobni napadi su malo ...[/quote]<br />Ispričavam se, ali gdje sam to ja rekao da sam za spaljivanje? Samo navodim razloge ne vjerovanja povjerenstvu bez ikakvog vrijeđanja.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6178)

  [quote name="Gost_131"]<br />Ispričavam se, ali gdje sam to ja rekao da sam za spaljivanje? Samo navodim razloge ne vjerovanja povjerenstvu bez ikakvog vrijeđanja.[/quote]<br />Da si rekao da si za spaljivanje, i to po mogućnosti argumentirao, više bih te cijenio. Ti si samo napao članove povjerenstva kao ljude, i to po mom mišljenju vrlo neukusno. Sve se ljude koji se aktivno protive spaljivanju smeća u Kaštelima (Ž. Jurlin, članovi povjerenstva), pokušava na jedan vrlo ružan način diskreditirati, i iza toga stoji jedan vrlo moćan lobi u iznimno unosnom poslu spaljivanja smeća.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5105)

  Goste 131 ovi članovi povjerensta nikad nisu rekli da zastupaju tebe. Zastupaju one koji im viruju, a ti zastupaj one koji tebi viruju.

  oko 7 godina prije
 • za gosta 131 (Gost_9149)

  Goste 131 mislim da si dovoljno rekao o sebi. Bilo bi dobro da se sam sa sobom dogovoriš i sam sebi povjeruješ.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_131)

  [quote name="Gost_6178"][quote name="Gost_131"]<br />Ispričavam se, ali gdje sam to ja rekao da sam za spaljivanje? Samo navodim razloge ne vjerovanja povjerenstvu bez ikakvog vrijeđanja.[/quote]<br />Da si rekao da si za spaljivanje, i to po mogućnosti argumentirao, više bih te cijenio. Ti si samo napao članove povjerenstva kao ljude, i to po mom mišljenju vrlo neukusno. Sve se ljude koji se aktivno protive spaljivanju smeća u Kaštelima (Ž. Jurlin, članovi povjerenstva), pokušava na jedan vrlo ružan način diskreditirati, i iza toga stoji jedan vrlo moćan lobi u iznimno unosnom poslu spaljivanja smeća.[/quote]<br />Nitko normalan ne može biti za spaljivanje smeća. Spaliti se eventualno može samo ono što (ako) ostane nakon reciklaže. Mislim da Jurlin sam sebe diskreditira ako je ono njegov glas koji se u videu čuje. Ili ste možda za takav način komuniciranja?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8187)

  [quote name="Gost_7110"]Ne mislim da ste loš čovik, ali postupke biste u najmanju ruku trebali preispitati.I ne može mi tvrditi osoba koja se bori za hrvatski nacionalni identitet napadati samo hdz, a ova crvena koalicija kao da ne postoji.<br />Iskreno vaš papar[/quote]<br />Ovom zadnjom rečenicom si kaza šta te "svrbi",pa si je komodno moga staviti kao prvu,a sve ostalo šta si napisa,odbaciti...

  oko 7 godina prije
 • za 7110 (Gost_5092)

  Poštovani papar,<br /> <br />zahvaljujem na ponuđenom ali ja se uvijek određujem po vlastitoj savjesti i stoga mi osobno nikakva pomoć nije potrebna. <br />Ako ste zaista protiv suspalionice drago mi je što dijelimo nastojanje i zajedničku potporu našem gradskom povjerenstvu. <br /> <br />Shvatite..shvatite..pa nadam se kako će te i Vi jednom uspjeti shvatit da se ja ne bavim politikom za razliku od politike koja se i te kako bavi sa mnom.<br /> <br />Stranke kao ni ljude ne običavam dijeliti na Vaš način.<br />Štafeta koju Vi pri tome „trčite“ ili koje ste boje meni je nebitno,isto kao i to jesu li se na vlasti SHDZP ili HSDPZ. Bitno je da kada i ako se u prolazu susretnemo možete javiti,a ne sagnuti glavu.Da se možemo predstaviti i reći svakome sve u oči,a ne na grmobergerski način prosuđivati nečije namjere ili na pupkocentrični tuđi svjetonazor.

  oko 7 godina prije
 • za 7110 (Gost_5092)

  Na upite o prosvjedu prvo bih želio javno pozvati grad Kaštela ili MO za sazivanjem ZBORA građana jer to je ipak najispravniji put za iskazivanjem volje večine,te dogovor o velikom i uspješnom prosvjedu. Ako ne onda......idemo!!! <br />Ž.J.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7110)

  Željane, jadno i prozirno, ali to je to.Komentar uvik govori o komentatoru.Mene ne zanima nikakvo viječnićko mjesto, pa nitiu mo, za razliku od vas.Jedino što vam želim poručiti ja sam hdz ovac jednako kao i pravaš, jer sam desno orjentiran.Vi koji ste "desničar?", kada počnete napadati stvarne nacionalne probleme, shvačat ču vas ozbiljno.Do tada, vatate glasove desnice, na temu koja može biti sve, ali ne politika.Pa vi sad, kako vam drago.Volio bih da konačno shvatite, shvatite, ili barem shvatite.Do tada, lipi vam pozdrav i puno sriće u daljnjem političkom djelovanju.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1209)

  A glede javljanja, dosada se nikad jedan drugome nismo javljali, pa ne znam zašto bi sad to trebali poćet, iako, svejedno.Glavu sasvim sigurno ne trebam pred vama spuštati.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9207)

  Da si rekao da si za spaljivanje, i to po mogućnosti argumentirao, više bih te cijenio. Ti si samo napao članove povjerenstva kao ljude, i to po mom mišljenju vrlo neukusno. Sve se ljude koji se aktivno protive spaljivanju smeća u Kaštelima (Ž. Jurlin, članovi povjerenstva), pokušava na jedan vrlo ružan način diskreditirati, i iza toga stoji jedan vrlo moćan lobi u iznimno unosnom poslu spaljivanja smeća.[/quote]<br />Nitko normalan ne može biti za spaljivanje smeća. Spaliti se eventualno može samo ono što (ako) ostane nakon reciklaže. Mislim da Jurlin sam sebe diskreditira ako je ono njegov glas koji se u videu čuje. Ili ste možda za takav način komuniciranja?[/quote]<br />Biće nakon reciklaže ostaje zlato. Nakon reciklaže ostaje smeće od smeća a to ti je najgore smeće koje niko neće. Kad nemate argumenata onda udarate po ljudima bez veze.

  oko 7 godina prije
 • za 7110 (Gost_5092)

  Papar,<br />žalosno ali činjenica da je Bog ograničio čovjekovu inteligenciju ali na žalost ne i njegovu glupost.<br /><br />Pa ni mene ne zanima viječnićko mjesto osim volontiranja u MO ali da ste me to pitali ili pak htjeli uvažiti ono što sam već puno puta javno izrekao onda bi ste to mogli znati.<br /><br />Zašto i čemu ste se toliko raspisali o politici ako niste političar i politika vas kako kažete ne zanima,a ovdje je ipak riječ isključivo o zajedničkom ili ako hočete svestranačkom problemu, prevažnoj temi suspaljivanja opasnog otpada i smeča u Cemexu. <br /><br />Kome bi tribalo biti bitno Vaše političko opredjeljenje i zašto mi poručujte kako ste Vi hdz ovac. Ako već djelimo nastojanja onda bolje da ste poruke za javnu raspravu poslali njima jer upravo od njih nitko nije došao. A kada smo već kod toga znate li da je HDZ jedina stranka koja još nije potpisala Deklaraciju o zaštiti okoliša.

  oko 7 godina prije
 • za 7110 (Gost_5092)

  I s obzirom da ste s gospodina prešli na Željane, tribam li pretpostaviti kako ta intimnost podrazumjeva i naše poznanstvo. Ako je tome tako zašto onda ne pričate sa mnom izvan portala,a ne zlorabit ljude i prostor.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1209)

  Da se ne bi previše izvitoperili, neka osatne gospodine .Možda bi u nekoj prošlosti drage volje poprićao sa vama.Ovako, nema smisla.Ne volim pričati sa ljudima koji poznanstva , ekoliogiju i ine teme koriste poradi vlastite promocije.A da se usputno poznajemo to ne trebate pretpostavljati, jer to i sami znate.Ili ste i vi od onih kojima su potrebna dodatna objašnjenja, ako je tome tako onda se ispričavam, potpuno sam vas krivo razumio, mislio sam da ste čovjek koji govori svjesno i suvislo.Na kraju divim se vašoj obzirnosti prema prostoru portala, kojeg naravno ne štedite u vlastite svrhe.I zato još jednom, neka vam se ispune sve vaše političke želje i ambicije, to vam želim od sveg srca.Meni se ostvarila moja hrvatska i to pod vodstvom hdz a i dr Tuđmana. :lol:

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2444)

  Goste_131,svijest o okolišu svaki dan sve više raste.O ekologiji počelo se govoriti u Hrvatskoj negdje oko 1975 godine, mnogi nisu ni čuli za to i od tada pa do danas prošlo je puno vremena,tehnologije su se razvijale ,ljudi su učili neko više neko manje, neki su počeli razmišljati o tome a neki su se i javljali s člancima ,pismima i slično. Pravi interes u Europi počinje ranih 90-tih godina i do Hrvatske je relativno kasno došao.Toliko kasno da još i danas ima puno ljudi ( kao gost_131) koji podržavaju splajivanje i odlaganje otpada.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2444)

  Zato je Hrvatska i danas duboko na svjetskoj listi ekološke osvještenosti.Kod nas se je ekološki pristup u industriji uglavnom povećao kad su izišle ISO 14000 norme za zaštitu okoliša pa su pojedine tvrtke počele prihvaćati tu orijentaciju uglavnom zbog inozemnih partnera koji su to zahtijevali i u posljednje vrijeme zbog EU zakona.Nažalost ,mnogi certifikati koji su se dobili samo su deklarativni, tek toliko da se imaju papiri.Ti ne znaš kako su se ljudi ponašali u industriji prije 90-tih godina. Živimo u sadašnjosti,znamo što nam je i kako raditi,okrenimo se budućnosti,bit će bolje za sve pa i pojedine skeptike.

  oko 7 godina prije
 • "Zavadi pa vladaj" (Gost_9149)

  Problem suspaljivanja otpada u cementarama ima veze isključivo s znanošću. A znanost je rekla NE jer je to izuzetno štetno i za ljude i okoliš u kojem se nalaze.<br /><br />Međutim, suspaljivanje je, nažalost, danas isključivo politički problem jer se pokušava nametnuti od strane Vlade i nadležnih Ministarstava. I krupnog kapitala.<br /><br />Onaj koji se zalaže za suspaljivanje nema nikakav nikakav znanstveni več isključivo ekonomski razlog.<br /><br />Najlakše je pljucati po ljudima, diskreditiratri ih, svađat se... ali time gubimo zajedništvo u borbi oko onoga čega se većina slažemo, a to je NE suspaljivanju. A na tu kartu upravo igraju ti piromani.<br /><br />Zato trebamo zaboraviti koja smo stranka, jesmo li uopće u stranci, je li ko koga krivo pogleda... To ostavimo za posli. A sad se izborimo za zajednički cilj i zaustavimo šporki krupni kapital ("stratešku investiciju") u spaljivanju škovaca u tri cementare u Kaštelanskom zaljevu.

  oko 7 godina prije
 • koki (Gost_6917)

  hdz ili sdp ili bilo koji hebale vas stranke i politika,ovdje se radi o opstanku gradana i njihovog zdravlja,zdravlja moje djece i njihove buducnosti,a uvik nabacujete svoje politicko opredjeljenje koje u ovoj temi je bespotrebno,ovdje se ne kupe politicki poeni nego trebamo bit zajedno.Papre cjenim tvoj trudi rad ali otvaranjem spalionice sav tvoj trud je uzaludan jer imat vrhunske vinograde uz spalionicu gdje raste zatrovano voce i povrce je sizifov posal.Konacno triba ostavit crvene plave itd po strani nego zajedno pokazat snagu i volju da sprijecimo genocid na moderan nacin zbog necije zarade.Svako sta je svjestan ove opasnosti je dobrodosa bez obzira na stranku,bit ce kasno kad svatimo da nam voce nije jestivo djeca da imaju los imunitet ili nedaj boze neka oboljenja koja se javljaju zbog zagadivanja,niko nije imun i niko nezna koga ce zakacit nevolja bija u ovoj ili onoj stranci i onda cemo se zapitat zasto nismo sprijecili kad smo mogli zato ne budimo ljeni i blesavi,krenimo!!!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1209)

  Točno tako koki, ja upravo to cijelo vrijeme i pokušavam naglasiti.

  oko 7 godina prije
 • CUDO (Gost_2186)

  Ovo je cudo, ka i uvik šta govorin i šta drugi govore. Na ovon portalu postoje dvoje troje ljudi koji uvik provociraju i odmicu paznju od clanka i problema.<br />Nađite zivot i ne opstruirajte vise teme vazne za zivot !!!

  oko 7 godina prije
 • za 1209 (Gost_8187)

  Ostvarila ti se,ostvarila,ali u avnojevskim granicama.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1209)

  Znači Zemun?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1209)

  Skužajte mi sjor, ma ja san van malo ograničen i priglup.Ne mogu povatat vaše velike misli.Zato, drugi put kad mi se obratite, molin vas, imajte obzira.Neman ja vaše pametne možđane.<br />I ko zna di bi ovo sve dovelo da tema ustvari nije ekološka?<br />Zato, ka čovik kojemu je ekologija na prvon mistu, stavite malo sebe po strani, a ja ču sebe.Onda bi mogli malo popričat o subjektu?<br />Vama je subjek ekologija, jeli tako?

  oko 7 godina prije
 • ma vidi ovih političara (Gost_175)

  Šta je političari??? Vi bi da građani pokorno slušaju dok ih gullite i da Vam se ne mišaju u posal. E pa neće moći, zapaprit će vam građani i na izborima jer neće samo birati nego će biti i birani. to je i obaveza normalnog čovika maknit ove parazite.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8187)

  [quote name="Gost_1209"]Skužajte mi sjor, ma ja san van malo ograničen i priglup.Ne mogu povatat vaše velike misli.Zato, drugi put kad mi se obratite, molin vas, imajte obzira.Neman ja vaše pametne možđane.<br />I ko zna di bi ovo sve dovelo da tema ustvari nije ekološka?<br />Zato, ka čovik kojemu je ekologija na prvon mistu, stavite malo sebe po strani, a ja ču sebe.Onda bi mogli malo popričat o subjektu?<br />Vama je subjek ekologija, jeli tako?[/quote]<br />Da,ako govorimo samo o ekologiji,ali ako se počne voditi izborna kampanja,i ne baš!!!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5363)

  koliko se god slagali ili ne slagali ne tribamo se svađat međusobno...svi imaju svoje načine borbe a svi bi tribali imat jedan zajednički cilj a to je NE SPALJIVANJU otpada u Kaštilima i gotovo...tu počima i završava cijela priča...prepucavanje, vjerovanje li ne vjeorvanje ljudima u ovoj priči ne bi trebalo imati nikakve veze...stvar je jasna...očemo li im dat da nas potruju ili ćemo se borit protiv spalionice......

  oko 7 godina prije
 • NE SPALIONICI (Gost_4822)

  prestrašno kako neki primitivci odrađuju prljave poslove.pregledavši sve rekla bi vam papar nešto šta vam mirita baš kao i maglicu.<br />pa tko vama brani pokrenut prosvjed imate maškare župno vjeće pivaće e ali lakše je reć mi smi protiv samo se ne bi tili eksponirat zbog primljenih donacija il stranačke pokornosti.<br />kad to rade drugi onda se promiću.jadno žalosno i licemjerno ćak i za vas koji bi tribali bit prvi isprid svih u obrani ako ne zdravlja onda barem svoga posla.<br />gadljivo od svih koji namjerno skrečete se ove prevažne teme jer tu se gospodo doslovno radi o našem opstanku.ili se borimo svi zajedno ili sami ne trujte naš životni prostor samo ne s....e

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5363)

  da su pametni uzeli bi novce i jasno i glasno rekli NE SPALIONICI ne znam zašto te udruge tako ne postupe

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6120)

  [url]http://www.lerotic.de/eko/otpad.htm[/url]<br /><br />ako damo prednost spaljivanju smeća tada odvojeno prikupljanje, recikliranje, kompostiranje, nikad neče saživit....pok. prof. Lerotić je imao sjajnu zamisao a otok Krk je to i usvojio

  oko 7 godina prije
 • mito i korupcija (Gost_3092)

  ovdi su nama veliki problem tzv. donirani i tzv.donacije ćiji novčani trag ostaje nepoznat službenim ustanovama i javnosti tako da je ovo borba sa dva zla. zato mi je drago da se stvar pokreće i prema DORH-u-napokon.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9133)

  goste 4822 vi ne s....e, papar nije dobiva nikakve donacije.Prosvjed ne može pokrenuti nitko osim vas, jer vi ste uzeli monopol na prosvjed, j..ivjetri obični.Kao da nitkome nije stalo do zravlja nego samo vama.sram vas bilo, ovako kupovat svoje glasove, jadnici.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4734)

  trenutna najbitnija tema u kaštilima je ime dvorane...a roblje zemaljsko ustaj više

  oko 7 godina prije
 • DORH (Gost_4150)

  ajde neka se napokon šta više progovora o tim nazovi donacijama.e kad bi neko objavio taj spisak doniranih to bi bilo dobro, onda bi sve bilo jasno.<br />ovako papar sol i drugi master šefovi kuvaju di kako i za koga stignu.<br />samo puno smo mi gospodo malo misto puno, a mala smo i župa pa u kraju i mala država da ne bi znali ono šta ne žele oti koji bi tribali a prave se gluvi slipi i nijemi.<br />kako je cili smečarski lobi jedno veliko s....e ne triba više po govnima badat nego ljudi protiv zla za svi jedan ščap. toliko

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9211)

  Zabranimo smeće u našem gradu!<br />Kupili su cementaru, a ne smećentaru.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8220)

  ajmo udruge javno se očitujte koliko ste novaca primili da šutite i da vas truju.....ako itko bude kriv za umiranje ljudi u kaštilima to će prvo bit zeleni a onda svi drugi koji su primili donacije...sramite se uništili ste jedan grad

  oko 7 godina prije
 • Unistili jedan grad? (Gost_7602)

  Samo jedan grad?<br />Sve gardove u okolici !

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij