hren
 

NEPRIHVATLJIVO SPALJIVANJE GORIVA IZ OTPADA
Gradski vijećnici na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća imali su priliku raspravljati i o svom okružju, kako onom koji čini kulturno-povijesnu baštinu, tako i Studiji utjecaja na okoliš zahvata loženja goriva iz otpada u cementarama.

Domazet: Važna je i suvremena afirmacija kule Ćipiko

Nakon nedavnih događanja oko rekonstrukcije kule Ćipiko, predsjednik Gradskog vijeća Darko Varnica uputio je dopise Konzervatorskom odjelu, Ministarstvu kulture te odgovornima u tvrtki Ćipiko, u nastojanju da svatko od njih iznese činjenice pred gradske vijećnike. No kako su u tijeku određeni upravni postupci nije dobio suglasnost svih aktera pa je pred vijećnike izašao tek direktor tvrtke Ćipiko Ante Samardžić te prof. Mladen Domazet, koji su govorili o Ćipiku kao kulturnoj i povijesnoj baštini Kaštela, ali i važnosti njene suvremene afirmacije.

Mladen Domazet, koji je naveo kako su brojni kaštelanski kulturni spomenici zapušteni i u fazi propadanja, naglasio je da je od svog nastanka kula Ćipiko doživjela različite promjene, u skladu s potrebama stanovnika kroz stoljeća. No, unatoč tome, od početka njene rekonstrukcije prije nekoliko godina stalno je prate osporavanja, kazao je Domazet.

Također je naveo kako bi između investitora i stručnjaka s područja kulture trebala biti razvijena suradnja, stručnjaci bi trebali davati rješenja, a investitor raditi u skladu s njima.


Mladen Domazet

- U ovoj situaciji dijalog je neizbježan. Je li korektno tražiti da morski valovi zapljuskuju zidove novog hotela, što ne znači da investitor može samovoljno nasipati obalu, ili mu stručnjaci trebaju dati rješenje za taj problem – bilo je jedno od pitanja koje je u svom govoru postavio Domazet, naglasivši da se u „slučaju“ Ćipiko neke stvari prešućuju, a neke naglašavaju.

Domazet je naglasio i potrebu suradnje te međuovisnost između kulturne baštine, investicije i njezine namjene u lokalnom okruženju i nadležnih institucija.

Ne spaljivanju RDF-a

Vijećnici su jednoglasno, na temelju izvješća Povjerenstva za praćenje stanja okoliša, usvojili zaključak o neprihvatljivosti privremenog skladištenja i loženja goriva iz otpada (RDF/SRF) u tvornici Sv. Juraj.

Prema tom zaključku Gradsko vijeće će uputiti zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša te zatražiti zaustavljanje postupka vezanog uz Studiju, do konstituiranja novog Gradskog vijeća.

Isto tako, Gradsko vijeće obvezalo je gradonačelnika Kaštela da pokrene upravni spor, ukoliko Ministarstvo prije formiranja novog Gradskog vijeća donese pozitivno rješenje o Studiji.


KOMENTARI:

Stari Komentari (25)

 • (Gost_2146)

  kapetane ovaj brod nije parnjača falili ste gorivo, pogon je otkaza pojte doma u graz a mi čemo zvat brodospas

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9241)

  Za šta je Domazet? Je li za nasipanje mora ili? Šta on predlaže kao rješenje za Cippica? Jeli on misli da je Cippico sad ok?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2125)

  Samo nek ovi ne počmu palit, pa kako je da je...bravo vijeće samo složno protiv trovatelja

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7126)

  Gradsko vijeće postalo je medij za oglašavanje i promoviranje čovjeka koji ne samo da sustavno devastira kulu Ćipiko, nego i sukladno potrebama svojega projekta postaje glavni kaštelanski urbanista, lučki kapetan i zviždač sa počekom od šest godina. <br />Još bih mogao povjerovati da gore navedeni u ovome vide javni interes, no nije mi jasan sveučilišni profesor Domazet koji vidi probleme u komunikaciji i puše u rog Samarđiću. Nije mi jasno da profesor povijesti može braniti gradnju čardaka od YTONGA, nasipavanje i uzurpaciju obale, mijenjanje 500 godina starih kamenih arhitektonskih elemenata kule sa novim, izbacivanje balkona sa kliznim stijenkama u potkovlju i skidanje grba sa pročelja kule, i to proglašavati neminovnošću koju nosi novo vrijeme. Vrijeme u kojem se svi trebaju pokloniti razvoju, novcu i novim radnim mjestima za sezonske kuvare, konobare i sobarice. Za sveučilišnog profesora ipak previše.

  oko 7 godina prije
 • koki (Gost_3179)

  Evo u emisiji provjereno opet o cemexovoj spalionici,bas me zanima kako ce se suprostavit gradanima kastela koji su ovaj put spremni kompletno blokirat tvornicu svojim tjelima,izgleda da su sve ljudske i postene mogucnosti iscrpljene zato ostaje samo taj nacin!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9241)

  Nije ni meni jasan prof. Domazet? Ne znam kako može, bar zbog studenata, kako će to oni shvatit? Šta on uči profesore povijesti? Devastacijama? Jadni mladi ljudi.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_187)

  idemo kaštelani oduprit se kapitalu na uštrb našeg zdravlja..šta će nam svi novci ako ćemo ih trošit na liječenje

  oko 7 godina prije
 • (Gost_48)

  Domazetova najveća greška je šta se trudi objasnit onima šta misle da sve znaju.<br />To su izgubljene bitke

  oko 7 godina prije
 • Jučer,danas i malo sutra (Gost_5132)

  Povijesna je baština, imati bazene<br />kaštelanski zaljev i septičke izljeve.<br />Jedan puni drugog presušiti neće<br />jer imamo ljepotane koji nam se po Mjesecu kreću, <br />a ono pred nosom kao njemi stoje pa im septički miris ugoduje.<br />Sastali se oni ili mačka pjeva, vrabac se na grani mačjoj pjesmi gromkim smjehom veselija.<br />Još bi triba sto godina živit da bi možda malenkost kuture mogao doživit.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8201)

  Pustite politiku obranimo nas zrak....jeste li gledali Provjereno sinoć? Jeste čuli šta kažu Talijani koliko bolesti ima oko tvornica-spalionica? Jel ko razmišlja o tome?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8526)

  moj predjedlog je da ko moze nek se iseli,proda sve sta ima i pravac zagreb,istra,zadar,sibenik..ljudi mislite na buducnost..,ko je jos mlad ... :-) a ovi starije generacije neka pate...sta me navelo na to razmisljanje,>>prije nekoliko miseci u zagrebu san sidija sa grupom kastelana razlicite zivotne dobi eto potrefilo se...i jedan govori da bi tribalo osnovat klub kastelana...

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8526)

  a ja se mislim...pa ima li koji klub zagrebcana u kastelima ili splitu..nema...nema niko da zivi doli da ga ja znam...znaci buducnost je u zagrebu,istri,makarskoj,zadru..a ne u kastelima...prodat sve i tutanj..

  oko 7 godina prije
 • koki (Gost_3179)

  E necu prodat ni bizat neka oni prodaju tvornicu i bize bitno je da se svi skupimo ko ima pameti i zrno hrabrosti i neka zamoli svakog sta pozna da dode na prosvijed pa da vidimo sta nam oni mogu!!!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7218)

  kako on lipo kaze profesor udaraju valovi u zidine hotela to to povjesnicaru .

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6093)

  Goste_8201,ono što je Talijan govorio je samo milijunti dio onoga što je on mogao reči o zagađivanju okoliša i štete za zdravlej građana koji žive oko cementara koji spaljuju otpad ( naravno da se to odnosi i na sve vrste spalionica,novih i starih. Oni to najbolje znaju jer imaju najviše cementara u Europi i mnogo spalionica otpada. Udruge talijanskih liječnika su najjača obrana građana od svih vrsta zagađivanja i uživaju veliki ugled diljem cijelog svijeta.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5159)

  Šteta je da se profesor Domazet gubi po Kaštelima jer ipak je on sa svojim titulom i elokvencijom kao stvoren za ministra kulture i kao takav bio bi idealan na toj poziciji, pogotovo sada kad je Hrvatska na pragu ulaska u EU i kad treba omogućiti slobodan protok kapitala i investiranje u kulturnu baštinu Hrvatske i Kaštela.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9212)

  Očito profesor Domazet svaća bit problema kojeg je politika plasirala u javnost. Da ovdje političari nisu umiješali prste vrlo bin se brzo ovaj nesporazum razjasnio i ubuduće se ovakve stvari nebi događale. <br />Kakva jen korist što je profesor jasno iznio genezu problema, kada to već nije došlo do mozga moćnika koji su ovu situaciju i proizveli. Svakako ovdje je po srijedi problem kojeg ova struktura vlasti niti može niti želi rješti.<br />Nagomilani problemi u dva sestljeća ne mogu se tako brzo iskorijeniti, međutim na svu sreću hrvatsku zbilju rješavati će europske institucije, a onda se zna da će to na život ostaviti teške posljedice.<br />Iz ovog primjera se vidi kako rade ministarstva i ostale državne institucije. Oni se postavljaju kao da im nitko nije dorastao. Žalosno, zar ne!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8211)

  rimljani , aleksandar makedonski,faraoni i ini nisu imali profesore kulture i povjesti pa su iza sebe ostavili puno lipi stvari...a mi danas imamo profesore ,magistre,doture i vidi di smo dosli, na rub civilizaciske kulture jos nastave li pametovat zavrsicemo u smecu...

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5009)

  Povjesničar koji pokušava opravdati devastaciju spomenika kulture, ma bravo! 8)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8136)

  Povjesničar govori kao razuman čovjek, a ne kao neki političari koji imaju sigurne stolice i nije ih briga za baštinu, jer baština je i kula rotondo, nehaj,.... Osporavaju izaustavljaju ovaj projekat, šteta. Bit će ovo krasno zdanje, dovršit će se ovo, kraj se vidi,krasan hotel. Kaštel Novi će dobit sa ovim puno.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5202)

  Ovo šta govori Domazet nije razumno nego je žalosno.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5189)

  Nikoga ne branim, ali u radijusu od 100 od kule Čipiko ima devastiranih objekata koliko hoćeš a kao sve zaštičeno.<br />Kula Čipiko je "devastirana" još na prvom katu, jer je predviđen wc, a kojeg Čipikovi nisu imali, već su ima sluge nosili vrčinu prolit u more.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8408)

  Ima li u Kaštelima još koji profesor?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_8408)

  Evo sjetio sam se - čovjeka koji je čitav svoj radni vijek utrošio u borbu s devastacijama te zaštitom prostora i okoliša. Zašto su ga u našem gradu zaboravili? Da ne bi bilo jednostrano bilo bi dobro da nam jedan pametan čovjek (dr. Ivo Babić) iznese svoje mišljenje o ovom i -inim slučajevima. Pa da naši cijenjeni građani progledaju i napokon shvate šta valja a šta ne valja. Mislim da je on jedini nepristran.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_1106)

  Dr. Babić je jasno iznio mišljenje u Slobodnoj Dalmaciji o devastaciji objekta!

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij