hren
 

ŠTO TIŠTI VIJEĆNIKE I GRAĐANE
Skoro dva sata trajala su vijećnička pitanja i prijedlozi ovotjedne sjednice Gradskog vijeća, a u svojim pitanjima nadležnima, vijećnici su se dotakli cijelog niza problema i njihovih rješenja u Kaštelima.

SDP-ovac Matko Kuzmanić iznio je informaciju, kako su netočne tvrdnje gradonačelnika Ivana Udovičića kako je za korak naprijed u stanju na području bivšeg Adriavinila isključivo potreban angažman vlasnika, jer prema Kuzmanićevim saznanjima potrebno je da Grad donese UPU br. 18.

- Nikakve aktivnosti na tom području nisu moguće ako se Grad ne pomakne. Zbog čega se opstruira donošenje ovog plana? Ako smo u gradskoj blagajni uštedjeli nekoliko milijuna kuna, onda možemo dio tog novca uložiti u izradu navedenog UPU-a. Bez ovog UPU-a, kojeg mora donijeti Grad, a ne vlasnik, nije moguća ni sanacija radioaktivne šljake koju bi odradio Fond za zaštitu okoliša – pitao je Kuzmanić, koji je postavio i pitanje zbog čega se u javnost ne izlazi s podacima o rezultatima mjerenja zračenja na tom području koje se obavlja, nadodavši da je prema njegovim informacijama, zračenje na području bivšeg Adriavinila veće i 40 posto od dopuštenog.


Matko Kuzmanić

- Mi možemo donijeti UPU, ali ako investitor kaže da ga to, što mi donesemo, ne zanima na takav način, od tog UPU-a neće biti ništa. Ima li smisla potrošiti pola milijuna kuna za nešto što se neće realizirati? Kad je u pitanje područje privatnog investitora uglavnom se s investitorom sklapa ugovor po kojem taj UPU financira investitor, a Gradsko vijeće ga usvaja. Do sada su, u prošlom mandatu, oni imali neke prijedloge ali vijećnici nisu prihvatili njihove želje o stanogradnji. Od kada sam ja gradonačelnik s njima sam se sastao dva puta, tada su govorili o marini i cruiserima, no od onda nemamo nikakav kontakt, a raditi UPU bez dogovora, može biti bacanje novca – kazao je Udovičić te se složio da se u vezi mjerenja radioaktivnosti kontaktiraju nadležne institucije te njihova saznanja iznesu javnosti.

Treba poduzeti sve da se vlasnici aktiviraju

Na gradonačelnikov odgovor Matko Kuzmanić je ustvrdio kako se Grad ne treba zamarati hoće li njima odgovarati UPU, jer ako im ne odgovara nek prodaju nekome tko je zainteresiran za investiciju.

- Ako ćemo izradom UPU-a dobiti novac od Fonda za sanaciju tog područja već to je velika stvar – zaključio je Kuzmanić.


Filip Plećaš

I Kuzmanićev stranački kolega Filip Plećaš dotakao se pitanja područja bivšeg Adriavinila, uputivši pitanje jeli Grad na neki način izvršio pritisak prema vlasniku da započne s investicijama. Kao načine svojevrsnog pritiska Plećaš je iznio utvrđivanje pomorskog dobra za koje može biti više zainteresiranih koncesionara te uvrštenje „GUP-ovske“ ceste između Kemokompleksa i brodogradilišta Odisej u program izgradnje komunalne infrastrukture, što bi također privuklo druge zainteresirane investitore.

Gradonačelnik Udovičić ustvrdio je da je postupak za utvrđivanje granica pomorskog dobra pokrenut, te kako će on kao gradonačelnik pokrenuti sve što treba da se tamo što prije započne realizacija konkretnog projekta.

Bez studije o okolišu nema ni UPU-a ni granice pomorskog dobra

O ovom pitanju govorio je i vijećnik Josip Berket, ustvrdivši  da se sada pokazalo točnim da vlasnici područja bivšeg Adriavinila nisu zainteresirani za UPU, a ne da ih je kočio on, kao bivši gradonačelnik.

- Ono što svi morate znati je da se pomorsko dobro ne može utvrditi bez UPU-a, a UPU se ne može donijeti bez studije o utjecaju na okoliš.  Vlasnici nisu zatražili izradu te studije pa se ne može donijeti ni UPU, a niti utvrditi pomorsko dobro. To samo pokazuje da vlasnici nemaju ozbiljne namjere za investicije na tom području – zaključio je Berket.


Josip Berket

Kuda put do brodogradilišta

Berket je također postavio pitanje dogradonačelniku Zoranu Bonacinu jeli istina da je na nedavnom sastanku predložio vlasniku brodogradilišta Odisej, novo rješenje puta do brodogradilišta, te znači li to da je Grad odustao od prethodnih dogovora za sufinanciranje projektne dokumentacije za put preko sarkofaga radioaktivne šljake i zašto Grad ne pomogne brodogradilištu u jedinom legalnom rješenju – „GUP-ovskom“ cestom od ulice Dr. Franje Tuđmana na jug.

Bonacin je negirao kako je on nešto predložio, već je ustvrdio da je Ivanu Nuiću tek dao savjet da razmisli i pokuša iznaći rješenja za put, prvenstveno u dogovoru s Marinom Kaštela, odnosno Josipom Berketom.


Zoran Bonacin

Kako riješiti problem života oko Željezare

Poslovanje i ekologija bile su i teme pitanja vijećnika SDP-a Dražena Đakovića, kojeg je zanimalo kako riješiti problem osam obitelji koje žive u blizini Željezare, jer se radi o nemogućim uvjetima, na što mu je gradonačelnik Ivan Udovičić kazao kako je razgovarao s prijašnjom Upravom, a sad ga čeka razgovor s novom Upravom, no kako su oni napravili procjenu postojećih obiteljskih objekata te su izrazili namjeru da otkupe te nekretnine, no u ovom trenutku najprije trebaju uspostaviti kvalitetno poslovanje, kako bi to najavljeno i realizirali.

Fasade, sanacije, Vinalko, Maslina

Od ostalih tema, Berketove vijećnike Meri Škopljanac, Ivana Rančića, Marinka Kovačeva i Marinku Parčinu zanimalo je trenutno stanje izgradnje  vrtića Maslina, kupnja Vinalka, pauk služba, uređenje fasada, sanacija mula u Lukšiću te stanje stare kuće u ulici Ivana Danila u Starom.

Kako im je odgovorio gradonačelnik Ivan Udovičić, u slijedećim danima raspisat će se natječaj za izvođača radova na Maslini te se očekuje skori početak nastavka radova. Vinalko nije kupljen jer na njemu postoji terećenje, zbog čega bi Grad mogao imati problema u ostvarivanju prava vlasništva pa se očekuje novi natječaj za prodaju, koji će objaviti stečajni sudac, a pri čemu bi se skinule „plombe“.

Za pauk službu će se pokušati iznaći odgovarajuća rješenja, ili novi koncesionar ili će tu djelatnost preuzeti Vlastiti pogon, a mul u Kaštel Lukšiću, prema izjavi dogradonačelnika Milija Novaka, do ljeta bi trebao biti napravljen.


Ivan Udovičić

Udovičić je također objasnio da će Ministarstvo graditeljstva raspisati natječaj za obnovu fasada objekata te će se na natječaj javiti i Grad Kaštela. Ako Grad prođe na natječaju, za slijedeću godinu u rebalansu će trebati osigurati oko 1 milijun kuna za sufinanciranje tog projekta, u kojem Ministarstvo graditeljstva sudjeluje s 80 posto sredstava. Za sanaciju kuće u ulici Ivana Danila gradonačelnik je iznio podatak, kako dio vlasnika ne pokazuje interes za sanaciju te kako Grad pokušava iznaći rješenja da se stvore sigurni uvjeti za sve koji tuda prolaze.

- Konzervatori su nam savjetovali postavljanje jedne vrste skele, no mislim da to nije odgovarajuće rješenje. Pokušavam saznati kakva su iskustva drugih gradova, kako bi postupili pravilno, jer takvih će slučajeva u starim jezgrama biti sve više – kazao je Udovičić.

Poštanske pošiljke, odvodnja, ispusti, liječnici

HDZ-ovac Joško Oštrić uputio je zamolbu da se kontaktira Dom zdravlja kako Kaštela uskoro ne bi ostala bez specijaliste medicine rada te radiologa, jer dosadašnji liječnici idu u mirovinu. Njegov stranački kolega Branimir Matijaca zatražio je da se kontaktiraju odgovorni u HP-u, kako bi se dostava pošiljaka obavljala ažurnije.

Na pitanje vijećnika Tomislava Lovrića o poduzimanju mjera prije sezone, a uz temu ispuštanja fekalija u more, dogradonačelnik Mili Novak izvijestio je vijećnike o nedavnom sastanku s nadležnim inspekcijama i službama te zaključku kako će se uskoro krenuti u kontrole i zatvaranje nelegalnih ispusta, a o rezultatima će se izvijestiti javnost.

Problem naplavljivanja dijela Rudina, koji je iznio vijećnik Petar Mustapić, prema riječima Ivana Čaglja može se riješiti samo uz pomoć vlasnika privatnih zemljišta na tom području, koji trebaju otvoriti odvodne kanale, koje su zatrpali, jer pri većim kišama voda, umjesto u kanale, odlazi cestom i stvara probleme.


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost_2251)

  a jeli triba doć u medicinu rada jedan doktor iz donji seli, dr. dujmov. prije 2 godine se njega čekalo i govorilo da je specijalizant kaštelanski i da ovi današnji likar čuva misto za njega dok on završi.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4751)

  Gospodo vijećnici-najviše pitanja o bivšem Jugovinilu-ma stvarno-znate te pravne norme pa se vrtite oko toga;
  nitko-ama baš nitko nije u ovom gradu imao drskosti iz grada-odnosno ekonomije grada da kupi bivši Jugovinil(naravno grad diže kredite) i od njega napravi nešto što vrijedi,ova partijska propitivanja ne služe narodu Kaštela.
  Grad Kaštela je trebao biti jedini vlasnik kompletnog kompleksa,a ne neki Moral.... i ne znam tko dalje.
  Sramota !!!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4751)

  I još nešto-kao običnom građaninu nije mi jasno---zašto forsirati brodogradilišta usred zaljeva,a ne razvijati turizam???
  Niti smo dobili radna mjesta,niti prosperitet,niti tu vidim budućnost.........

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2251)

  ajde ne budali .kakvi turizam, kakva radna mista. kad bi se sutra na tome i moglo nešto radit tribalo bi proć po našu barem 10 godin da se sve uputi u pogon.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9174)

  stadion Vala???

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9122)

  d.p. pise..tisti vijecnike..ha..ha..ha

  oko 6 godina prije
 • (Gost_237)

  "u slijedećim danima raspisat će se natječaj za izvođača radova na Maslini"

  obećali dovršetak za pola godine a evo cila godina će proć a još nisu ni natječaj raspisali

  oko 6 godina prije
 • (Gost_771)

  Narocito matka kuzmanica. Vidis kako se lipo obuka ka pravi predsjednik vlade. Al eto tu je u zatucanin Kastelima..

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7135)

  Kastela jesu zatucana. Pogledaj o cemu se pise i koji su problemi. Niti grad niti selo

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5817)

  gospodo draga komunalni doprinos treba podignit i ukinit popust za stambene objekte namjenjene prodaji.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2271)

  Kanalizacija i ispusti se rješavaju sekundarnom mrežom što je posa grada Kaštela, jer je južno od Tuđmanove ceste vrlo realno i moguće napraviti sekundarnu mrežu i spojiti na crpne stanice koje su sada u mogučnosti da to obavljaju, a Zašto se Ne radi na tome?
  To je pitanje za sve!!!
  Da bi se to realiziralo, Grad Kaštela mora imati projekte Sekundarne mreže, dosad napravljene a ako nema?
  Zašto nema gotove projekte!!!
  Da imaju gotovi projekti sekundarne mreže, mogli su se dobiti sredstva iz Fondova Europske Unije. (Novce zasad dobili jedan grad u Slavoniji i neka mjesta u Istri, jer su imali gotove projekte).
  Ako nema projeketa, što se napravilo po tom pitanju u ovih 9 mjeseci, jer se to obečavalo u kampanji.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1200)

  zamislite vjećnica pita o mreži škola a sama je u prekršaju,pametnom dosta.

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij