hren

VRELE SPORTSKE TEME
Da kaštelanski sport ne diže temperaturu samo na tribinama već i u Gradskoj vijećnici, potvrdilo se i u petak, kada su vijećnici raspravljali i glasali o financijskom izvješću Zajednice športskih udruga te o detaljnom planu raspodjele sredstava u sportu za 2014. godinu.

O obje točke dnevnog reda, izvješće je podnio koordinator ZŠU Željko Bujas.
Iz financijskog izvješća je vidljivo da su prihodi ZŠU u prošloj godini iznosili 4.9 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili 4.8 milijuna kuna.
Iako bi se izvješće, prema ovim podacima moglo  ocijeniti pozitivnim, pojedini vijećnici su imali primjedbe na njegovu transparentnost.

SDP-ovci: Izvješće o 5 milijuna svedeno na nekoliko stavki

- Koliko ste se u realizaciji držali detaljnog plana raspodjele iz prošle godine? Jesu li se sredstva isplaćivala točno po detaljnom planu i trošila namjenski? To iz ovog vašeg izvješća nije vidljivo – bila je primjedba koju je uputio SDP-ovac Dražen Đaković

O tome da je izvješće netransparentno govorili su i druga dva SDP-ova vijećnika Matko Kuzmanić i Filip Plećaš, te Berketov vijećnik Ivan Kovač, koji su naglasili da je potreban detaljan uvid o trošenju proračunskog novca.


Koordinator ZŠU Željko Bujas

Željko Bujas odgovorio im da je ovakvo izvješće u skladu sa zakonskim propisima te da su planirana sredstva vidljiva iz detaljnog plana usvojenog prije godinu dana, a i provedene revizije dale su pozitivno mišljenje na ovakva izvješća.  Berketovi vijećnici Marinko Kovačev i Marinka Parčina ustvrdili su da se ne može od ZŠU tražiti izvješće kakvo podnosi Grad jer se radi o neprofitabilnoj udruzi.

- Jeli vama normalno da se iz proračuna izdvaja 5 milijuna kuna, a onda se izvješće o njima svede u nekoliko stavki? – odgovorio im je protupitanjem Filip Plećaš.

Objedinjavanje nabave i prijevoza?

Nakon kritika o izgledu izvješća Dražen Đaković je otvorio pitanje prijevoza sportaša, zaključivši da bi možda bilo jednostavnije i isplativije da Grad ili ZŠU posjeduju svoj autobus ili autobuse, jer da je prijevoz stavka koja odnosi značajna sredstva. O mogućim uštedama u prijevozu govorio je i HDZ-ovac Mario Duvnjak, a Filip Plećaš dotakao se i mogućnosti organizacije sportskih pokaznih karata.Bujas je vijećnicima iznio dosadašnja iskustva iz organizacije prijevoza, te ustvrdio kako nitko od prijevoznika ne želi sklopiti ugovor o prijevozu manji od 10.5 kuna, dok ZŠU za to odvaja klubovima 7 kuna po prijeđenom kilometru, te kako se tijekom godine vrši kontrola utrošenih sredstava za tu namjenu po sportskim udrugama.

- Ako smatrate da ovakav način financiranja prijevoza nije u redu te da bi se to moglo organizirati bolje i jeftinije, vi iznađite rješenja koja će odgovarati, a mi ćemo ih rado prihvatiti – zaključio je Bujas.

Prijevoz sportaša otvorio je i pitanje javne nabave, ali i održavanja sportskih objekata te pitanje Matka Kuzmanića čemu služi javna ustanova Športski objekti i zbog čega ZŠU nije dio javne ustanove, nego danas, u vrijeme krize, postoje dva paralelna sustava vezana uz sport u gradu.  Kuzmanić je također naveo da mu sve ostavlja dojam da je ZŠU, poput nekih koji žele biti država u državi, grad u gradu. Predložio je i da ZŠU pojedine nabave objedini s Gradom  kako bi došlo do određene racionalizacije i ušteda.

Izvješće vraćeno na doradu

Na temu ovog Izvješća konzultiralo se i pročelnika za financije Anđelka Drnasina, koji je konstatirao da bi analitika svakog izvješća trebala biti predočena kroz planirana i ostvarena sredstva, nakon čega je rasprava prekinuta jer je klub vijećnika HDZ-a zatražio stanku u kojoj će se predstavnici klubova vijećnika pokušati dogovoriti o odluci. Nakon svega tri minute, Matko Kuzmanić, u ime svih klubova vijećnika, informirao je nazočne kako su donijeli odluku da se točka o usvajanju izvješća makne s dnevnog reda, te da iz ZŠU za slijedeću sjednicu Gradskog vijeća pripreme detaljno izvješće iz kojeg će biti vidljivo kolika su sredstva za svaku pojedinu sportsku udrugu bila planirana, a koliko je realizirano.

Predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović, ovom je prilikom predložio da se predstavnici klubova vijećnika uskoro sastanu s Upravnim odborom ZŠU te da pokušaju analizirati sve nepoznanice i poteškoće.

Usvojen Detaljni plan

Detaljni plan raspodjele sredstava za 2014. godinu, nije donio burnu raspravu kao točka prije.
Prema njemu, za sufinanciranje radova klubova iz 1 do 3. grupe izdvojit će se 2.4 milijuna kuna, dok rezervna sredstva iznose 94 tisuće kuna. Za troškove prijevoza tih klubova izdvojit će se 1.1 milijun kuna, dok je neraspoređeno 36.6 tisuća kuna. Za sufinanciranje klubova iz 4. skupine izdvaja se 193 tisuće kuna, a za njihov prijevoz 85 tisuća kuna. Za zdravstvenu zaštitu sportaša planirano je 81 tisuća, a za rad Zajednice 150 tisuća kuna.

U ovoj točki dnevnog reda Bujas je naveo i ovogodišnje uspjehe kaštelanskih sportaša i klubova te naglasio da niti jedan klub ne posluje s značajnijim gubitkom niti nekakvim dubiozama, poput klubova u nekim susjednim gradovima.

Detaljni plan usvojen je većinom glasova za, jednim suzdržanim, dok je protiv glasao Dražen Đaković, koji je u svom istupu za govornicom kazao kako ne želi omalovažiti ničiji rad te da ne želi smanjiti sredstva za sport već bi naprotiv, volio da su veća, ali da Detaljni plan neće podržati zbog toga jer se donosi nekoliko mjeseci nakon proračuna Grada. Đaković je u svojim raspravama konstatirao i da sustav financiranja koji je ustrojila ZŠU, nije dobar.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij