hren
 

ANTE STARČEVIĆ MOŽE I DANAS BITI UZOR
Kaštelanski vijećnici, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, odlučili su da Ante Starčević može biti uzor današnjoj generaciji mladih.

No, nije se radilo o odluci u sklopu redovnog rada Gradskog vijeća, već su vijećnici bili dio Građanskog odgoja i projekta „Odgoj u EU“, kojeg već duži niz godina provode učenici osnovne škole Knez Mislav u Kaštel Sućurcu i njihov profesor Tomislav Rajčić.

Četvero učenika sedmih razreda predstavili su vijećnicima temu „Može li nam Ante Starčević danas biti uzor?“
Podijeljeni u dvije skupine iznijeli su razloge „za“ i razloge za „protiv“. One koji su nastojali vijećnike uvjeriti da se izjasne „za“ predstavljale su Nikolina Orošnjak i Sunčica Šoljan, dok su dvojac „protiv“ činili Mate Sunara i Marin Miolin.
Pri iznošenju argumenata učenici su se koristili knjigama povjesničarke Mirjane Gross „Izvorno pravaštvo“ te Starčevićevom biografijom autora Josipa Horvata.

A među argumentima našle su se tvrdnje kako se Starčević bojao stranaca, kako su mnogi poznati Hrvati daleko stranog porijekla, o važnosti da svi budu lojalni građani Hrvatske, kako je Starčević smatrao da Hrvatskom trebaju vladati najbolji i najobrazovaniji, pa tako i argumente da je Starčević bio šovinist, s negativnim stavom prema Bošnjacima, Srbima i Slovencima. Kako je Starčević u prvi plan stavljao govorništvo, povijest i filozofiju, odnosno čitanje i razmišljanje, dok je praktične opite, istraživanja i slično, stavljao u drugi plan. Ekipa koja je zagovarala opciju „protiv“, dotakla se i Starčevića i Građanskog odgoja, te su iznijeli argumente kako je Građanski odgoj zanimljiv dok nije obvezan, te da će uvođenje Građanskog odgoja u škole biti nepotrebno opterećenje učenicima.
Postavljajući pitanja ekipama, vijećnici Ivan Kovač i Josip Berket potakli su problem definicije hrvatskog građanstva, odnosno pripadnosti hrvatskom narodu te pitanje šovinizma. 

Prema mišljenju vijećnika, u iznošenju argumenata bila je  uspješnija ekipa „za“, koju su sačinjavale Nikolina i Sunčica. Za takvu odluku bilo je 10 glasova, 7 ih je bilo protiv, a 3 suzdržana.

Inače, projekt EU odgoja sućuračke škole počiva na najboljim tradicijama domaćih i stranih povijesnih spoznaja, te praćenja  razvoja građanskog odgoja u Europi, a provodi se već 15 godina.
Glavni pokretač cijelog projekta i učenički mentor, dr. Tihomir Rajčić, ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo odnosom Grada Kaštela i učenika, odnosno odnosom Grada prema Građanskom odgoju.

- I dok u Zagrebu Gradska skupština otkazuje gostoprimstvo državnoj smotri projekata Građanskog odgoja, Grad Kaštela podupire kvalitetni građanski odgoj mladih – kazao je Rajčić zahvalivši vijećnicima te napomenuvši da je ovo gostovanje učenika u Gradskom vijeću uvod u njihovo gostovanje na Smotri projekata Građanskog odgoja i obrazovanja, koje bi se trebalo održati za nešto više od tjedan dana.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (15)

 • (Gost_1234)

  a i on je bija

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4239)

  a šta je sa ruđerom boškovićem. jadna smo mi država ako imamo samo starčevića

  oko 6 godina prije
 • (Gost_138)

  Najbolje u svemu je što su ova djeca izašla iz okvira učmalog školskog sistema, razvijali govorničke sposobnosti, kreativno i argumentirano mišljenje a uz to su otvoreni za nova učenja i timskii rad. bravo mladosti i profesore

  oko 6 godina prije
 • (Gost_223)

  Upravo tako goste 138. pogodoili ste u bit. Najvažnije od svega je pružiti priliku/e mladosti da bude samostalna i odgovorna. Ova djeca iz sućuraćke škole dokazala su kako vješto vladaju govorništvom, samouvjerenošću i željom da sudjeluju. Stoga čestitike i njihovom mentoru, na trudu ali i vjeri kako se u radu s djecom uvijek može i bolje i više od prosjeka na korist kaštelanske budućnosti.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_109)

  Goste7646 nema kod tebe odgoja

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4239)

  kad kujunđić radi u bolnici. jel mu skinu plaču ka i meni kad ne radin

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6201)

  "Kada smo radili Zoru, znali smo da ćemo napraviti Savez, a kada smo napravili Savez, znali smo kako će izgledati. Dolaze drugi i drukčiji, oni koji su odgajani na trudu, jadu, ali pošteno. Ne razumiju oni kako je krenuti iz Imotskog, ali mi ćemo stići tamo gdje smo naumili i neće nas zaustaviti."
  I još nešto dr.Kujujndžić je na G.O.,čisto da znate zlobni ljudi.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1702)

  6201, u krivu kameru gledaš i na krivoj si temi, ovdje je riječ o građanskom odgoju osnovnoškolaca, a kutak za promicanje desničarskog Saveza je tute.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1225)

  I još nešto dr.Kujujndžić je na G.O.,čisto da znate zlobni ljudi.

  onda mu je dug godišnji odmor koji inače najviše traje 32 radna dana godišnje, a on u toku godine ispuca 2 godišnja

  oko 6 godina prije
 • de (Gost_6103)

  Pogledajte kakav imaju gradanski odgoj josipovic milanovic linic jovanovic pupovac komadina opacic bandic pusicka mesic itd

  oko 6 godina prije
 • de (Gost_6103 (Gost_3203)

  a ti pametni pogledaj koji su imali odgoj norac, glavaš, sanader, merčep i njegova ekipa. ima ih još sa jako finim odgojem

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6242)

  "a ti pametni pogledaj koji su imali odgoj norac, glavaš, sanader, merčep i njegova ekipa. ima ih još sa jako finim odgojem"

  ... Đodan, Tomson, Strize, Brkan, Kerum,...

  oko 6 godina prije
 • fd (Gost_9334)

  Za gosta 3203 6242 staje sa tvojima slobom seseljom kadijevicem i ostalim sramise

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2133)

  budi pošten pa svoje gadove ne pripisuj drugome. ja iman svoje gadove ovde u svojoj državi pa njih nabrajaj.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_13)

  "Za gosta 3203 6242 staje sa tvojima slobom seseljom kadijevicem i ostalim sramise"

  Nisu moji nego tvoji. kako? Evo ovako: to su sve partijski drugari od prije rata. U istu sviralu su puvali Vranjo, Slobo, šeks, Jaca, Dobrica i ostali.

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij