hren
 

PROGRAMI IZGRADNJE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE NA 50 POSTO PLANIRANOG
Drugi ovogodišnji rebalans proračuna donio je smanjene prihodovne i rashodovne strane za približmo jedanaest milijuna kuna, tako da proračun Grada za ovu godinu iznosi 7,66 posto manje nego je planirano prvim rebalansom iz lipnja ove godine.

Kako je izvijestila pročelnica za financije, Marija Đikić,do novog rebalansa došlo je zbog zakonske potrebe za uravnoteženjem proračuna. Do promjena je došlo zbog rashoda manjih od planiranih, poput prenošenja dijela troškova izgradnje vrtića Maslina, rekonstrukcije dijela rasvjete i nabavke kamiona čistilica u slijedeću godinu te drugog, kao i povećanja rashoda, među koje ulaze i zatezne kamate po sudskim presudama, troškovi cjevovoda, troškovi održavanja nerazvrstanih cesta i slično.  Manjak prihoda planiran je, između ostalog, zbog manje ostvarenog poreza na promet nekretnina te komunalnog doprinosa. Na rebalans je utjecala i činjenica da se ove godine donosi konsolidirani proračun, u koji su uključeni Grad i sve gradske ustanove.


Maja Đikić

U raspravi u rebalansu sudjelovao je tek SDP-ovac Filip Plećaš, koji je pitao zbog čega su rasli troškovi odvoza smeća za 250 tisuća kuna, a kako mu je odgovorio upravitelj Vlastitog pogona, Ivan Čagalj radi se o povećanju cijene deponiranja, koje je donijela splitska Čistoća. Plećaša je zanimalo zašto se donosi rebalans prije donošenja izmjenjenih programa izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture.

Manje novaca, manje projekata

A upravo programi izgradnje te održavanja komunalne infrastrukture, koje je predstavio pročelnik Antonio Bartulović, donijeli su poveću raspravu u kojoj su oporbeni vijećnici postavili niz pitanja. Program izgradnje planiran je u skladu s 7,7 milijuna kuna od komunalnog doprinosa i 1 milijuna kuna od uplata za groblja u Kaštel Sućurcu i kaštel Starom.


Filip Plećaš

Filip Plećaš izrazio je nezadovoljstvo što se prvi program izgradnje komunalne infrastrukture smanjio za približno 50 posto, što znači da se nije dobro planiralo.
Plećaš je iznio niz primjera, a među ostalim da se za Kaštel Lukšić planiralo utrošiti 3,6 milijuna kuna, a do sada je utrošeno tek 125 tisuća kuna.
Primjedbe i pitanja iznio je i njegov stranački kolega Dražen Đaković, koji se, između ostalog, dotakao pitanja javnih površina, a vijećnik s Berketove liste Ivan Kovač izjavio je kako nadležni „lude“ ljude, navodeći u programima uvijek nekakvu dokumentaciju na dokumentaciju pa ispada da se više potroši na dokumentaciju nego na sam projekt, Vijećnici su primjetili da je za pojedine projekte u ovoj godini planiran dio sredstava za dokumentaciju, no kako u projekcijama za slijedeće godine nema planiranih sredstava za te iste projekte.


Antonio Bartulović

Pročelnik Bartulović objasnio je da su pojedine stavke u programu planirane i prikazane za otkup pojedinih zemljišta, što je opet otvorilo raspravu prikazuju li se sredstva za kupovinu u programima izgradnje komunalne infrastrukture ili ne. Pročelnik Bartulović ustvrdio je da je kupovina zemljišta sastavni dio izgradnje, a ujedno je pojedine nedostatke prikazanih sredstava u projekciji za slijedeće godine, nazvao tehničkom pogreškom, koja će biti ispravljena.

Za rebalans ovogodišnjeg proračuna, kao i za programe komunale glasali su vijećnici HDZ-a, SDP-ovci su glasali protiv, dok su vijećnici s Berketove liste bili suzdržani.

Više o svemu u video prilogu (od 7:25)...

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_113)

  Svijecnjaci sta meni znaci taj vas harac od rebalansa kad je za mene sve skuplje i skuplje..jer bilo bi logicno..da se za moje novce..izborite..da mi je jeftinije..

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4156)

  Mene zanima ko ce na mjesto Pok. Sefa komunalnog. Mas me zanima oce li neki upravo zavrsenim fakultetom,

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5162)

  Neće. Čeka se jednu da završi fakultet

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8401)

  kakva crna komunala???
  pa imaju zaposlenih u općini više nego u bivšem jugovinilu!!!
  neće bit ni za plaće,a kamoli za vriće od smeća na parkinzima..
  komunala ide tek ako ima viška..

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1709)

  samo šta je jugovinil stvara nove vrijednosti a ovi stvaraju samo trošak

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4822)

  "Neće. Čeka se jednu da završi fakultet"

  Imena, mole se imena. Da se more na vrime javit uskoku i balenovićki.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij