hren
 

RAVNATELJICA NASTAVNOG ZAVODA NEUGODNO IZNENAĐENA OPTUŽBAMA
- Zanima me koliko Grad plaća javno zdravstvo. Pitam to jer bivši gradonačelnik je odbio plaćati pa su rezultati objave kakvoće mora bili katastrofalni. Sada su rezultati objava stalno odlični i pozitivni. Zanima me jesu li uvjeti pozitivne objave rezultati plaćanja Grada? – pitala je na ovotjednoj sjednici Berketova vijećnica Meri Škopljanac Gagić i tim pitanjem izrazila sumnju kako su rezultati kakvoće mora ovog ljeta neistiniti i to zbog nezakonite sprege Grada i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Kako bi potkrijepila svoje navode iz pitanja, odnosno indirektno optužila Grad i gradske čelnike te Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije za nezakonite radnje, Škopljanac Gagić je navela primjer Poždorina u Kaštel Kambelovcu gdje je okom vidljivo ispuštanje fekalija u more, a u svom izlaganju za govornicom navela je i pojavu crijevnih viroza i drugih problema za koje, kako je kazala, iako nije zdravstvene struke, ne može tvrditi da nisu zbog loše kakvoće mora.


Meri Škopljanac Gagić

Eko projekt u funkciji ili ne?

Škopljanac Gagić je također kazala da Eko projekt nije u funkciji, a gradonačelnik Ivan Udovičić ju je pri tom ispravio ustvrdivši da je Eko projekt ipak u funkciji te da nešto problema postoji još samo na područjima gdje pojedini ispusti nisu spojeni u kanalizacijski sustav.

Udovičić je vijećnici odgovorio kako Grad ne plaća ništa Nastavnom zavodu, jer ispitivanja koje ta ustanova obavlja svakih 15 dana su njihova zakonska obaveza, a prema zakonskim propisima dužni su upozoriti na sve loše rezultate nakon čega Grad slijedi zakonsku proceduru.

- Grad je jedino Nastavnom zavodu prije nekoliko godina plaćao dodatna uzorkovanja kako bi se učinkovitije pratilo stanje kakvoće mora, no zadnjih godina, zbog sve boljih rezultata dodatna uzorkovanja nisu potrebna - zaključio je Udovičić.


Ivan Udovićić

Vijećnica u neznanju

I dok je većina Kaštelana i gostiju zadovoljna rezultatima ispitivanja kakvoće mora, ali i samim utiscima na terenu, vijećnica s liste kojoj je nositelj jedan od najvećih turističkih djelatnika u Kaštelima, Josip Berket, izražava sumnju i optužuje i to na primjeru područja centra mjesta gdje se uzorkovanje niti ne obavlja.

Očito je da se vijećnica nije potrudila upoznati s temom o kojoj je govorila jer bi znala da je gradska vlast s Berketom na čelu plaćala dodatna uzorkovanja, a i crijevne viroze prisutne su ljeti i u krajevima gdje nema mora.
Uz to, treba naglasiti, ispitivanja u Kaštelima, kao i ostatku Jadrana, vrše se samo na službenim plažama, na njih jedanaest od Sućurca do Štafilića. Među njima nije niti mul u Sućurcu, niti porat u Starom, niti navedeno područje Poždorina, kao što za kupanje nije određena ni primjerice, splitska riva. Ali, kako se kaže, ako netko voli, nek izvoli.
Pa tako u krugu od 100 metara od Poždorina ne postoje „dvije centralne plaže“ kako je navela u svom pitanju Škopljanac Gagić, već je jedina službena plaža u Kaštel Kambelovcu ona pod nazivom Baletna škola, koja je od centra mjesta udaljena nekoliko stotina metara.


Jasna Ninčević

Ninčević: More je odlične kakvoće

O pitanju koje je na sjednici postavila Meri Škopljanac Gagić, pitali smo i ravnateljicu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Jasnu Ninčević, koja je ostala neugodno iznenađena insinuacijama vijećnice.

- Nastavni zavod ispitivanje mora vrši na području cijele županije i to na službenim plažama, odnosno onima koje odgavaraju karakteristikama plaže. More, u sezonskim ispitivanjima ne ispitujemo na područjima lučica i slično jer to nisu mjesta predviđena za kupanje.
Što se tiče plaćanja, Nastavni zavod sva redovna ispitivanja financira iz svog proračuna pa u posljednje vrijeme čak i posebna, dodatna ispitivanja.

Vijećnica u svom pitanju tvrdi da se u vrijeme kada je gradonačelnik Kaštela bio Josip Berket nije plaćalo Nastavnom zavodu, no moram to opovrgnuti. Nastavni zavod tada je o svom trošku izvodio redovna ispitivanja, a zbog ponekog lošeg rezultata Grad Kaštela u to je vrijeme plaćao dodatna ispitivanja. Ako je vijećnica željela vidjeti tko, kada i kome plaća te zašto se plaćalo mogla je doći u Nastavni zavod i vidjeti svu financijsku dokumentaciju. Ovako su njene optužbe sramotne.
Kao ravnateljica Nastavnog zavoda kategorički tvrdim da je more u Kaštelima, na službenim plažama odlične kakvoće, a da je tako dokazuje i moj primjer jer se s najmlađim članovima obitelji ponekad kupam upravo u Kaštelima.
Nama u Nastavnom zavodu nije važna ni politika ni financije, ni bilo koji drugi interes, nama je važno zdravlje građana i s tim se nikada ne bi kockali i doveli zdravlje građana u opasnost - kazala je Ninčević te nadodala kako joj se na početku sezone obratio gradonačelnik Ivan Udovičić kako bi se dogovorili o eventualnim dodatnim ispitivanjima, no kako je upravo ona, zbog utvrđenih rezultata, ocijenila dodatna ispitivanja nepotrebnima.

Iz razgovora s nadležnima na kraju bi se moglo postaviti pitanje koji su bili razlozi da Meri Škopljanac Gagić postavi nepripremljeno i neodgovorno pitanje na Gradskom vijeću. Možda u želji političke diskreditacije sadašnje vlasti, a možda i iz nekih osobnih interesa. Jer upravo ova je vijećnica prije nekoliko godina, u očitom sukobu interesa izgovorenim za govornicom Gradske vijećnice, kako njen gazda neće imati dva mjeseca kome prodavati građevnski materijal, predložila amandmane na odluku o zabrani građenja u sezoni, zbog čega danas u dvije trećine područja u Kaštelima turisti uživaju prateći kako građevinari izvode radove.
 


KOMENTARI:

Stari Komentari (47)

 • (Gost_3140)

  to Meri kraLJice :) :) :) :) :) samo naprid :) :) :) :) :) :) :)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3168)

  strašno...da lažirat podatke, netko da ostane radi mora u kaštelima, bez posla...a meri meri...stvarno to misliš...užas

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4215)

  More mi se čini dobro, virujen podacima kupan se svaki dan, pari mi se nikad bolje

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7642)

  Tvrdnje vječnice Meri Gagič Škopljanac ako su tačne treba netko odgovarat sa tim se trebaju pozabavit i institucije jer ovo če vjerovatno uznemirit stanovnike Kaštela a bome i giste koji u njih dolaze dali je i ona bila u sukobu interesa kad se odluivalo o gradnji pa ona je direktorica(Novak komerca)kad se radi o osobnom interesu onda je sve uredu .Gospođo malo ste presli granicu ovo su jako ozbiljne teme i na ovome sigurno nečemo ostati.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1117)

  a ko im kontrolira uje? da ne bi bilo loseg uja dogodine?

  oko 4 godina prije
 • ana (Gost_5193)

  more je prozirne boje na pojedinim plazam, a za ostale neznam tamo se nekupam!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7248)

  (gost 7642) - ... jer ovo če vjerovatno uznemirit stanovnike Kaštela a bome i giste koji u njih dolaze .... - ovde ni jasno dolazu li u Kaštila gosti ili gliste. Koliko vidin, gostiju je malo, a za gliste zna oni ko ji dobije.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7154)

  Školski primjer neznanja i populizma. Zna se (koga zanima) koliko u Kaštelima ima službenih plaža i kako se kontroliraju. Zna se i da u Kaštelima kanalizacija još izlazi izravno u more, no na službenim plažama ne. Sezona kupanja traje od kraja svibnja do kraja rujna i uzorkuje se svakih 15 dana. Ispitivanja plaća Županija a ne grad. Ako grad želi dodatne analize, u svrhu nadzora još nekih točaka ili češćeg nadzora postojećih može ih plaćati, takvo je pravilo na cijeloj obali. Svi koji se kupaju na mjestima na kojima nije službena plaža kupaju se na vlastitu odgovornost. Gospođa škopljanac bi se trebala ispričati Zavodu i Gradu, a ako je zanima kako sve izgleda, a očito ne zna, evo i poveznice:
  http://baltazar.izor.hr/plazepub/kakvoca_detalji10

  oko 4 godina prije
 • svarog (Gost_2844)

  Bravo Meri!!! Svima onima kojima nije poznata situacija sa čistoćom mora u
  Kaštilima neka dođu u porat kod Kaštilca u Gomilici da se nauživaju miomirisa
  kloake. Okolnim stanovnicima ugroženo je zdravlje i življenje u takovom
  okruženju!!!! Zašto sanitarna inspekcija ne izađe na teren??? Zbog ovakovog
  okruženja trebalo bi narediti evakuaciju okolnih stanara!!!!!!!!!!!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2171)

  Odgovara: # 399120

  Gospođa Škopljanac se ne bi trebala ispričat nikome. Isto tako zna se kada i kako se uzorkuje a da u međuvremenu pojedini građani isprazne septičke jame i nikome ništa. Ne bi li grad trebao uredovati po tome. Potoci su nam glavna vodilišta sadržaja septičkih jama do plaža za kupanje i nikome ništa. Bravo gospođo Meri tako treba postavljati pitanja o radu institucija koje mi plaćamo. Što se tiće izjave gradonačelnika jednoj TV kući nakon sjednice - e to je sramota. Građani plaćaju vas i NZZJ i te kako imaju pravo propitivati njihov i vaš rad.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2171)

  I još nešto gospodine gradonačelniče iziđite iz auta, okupajte se na plaži u našim Kaštelima pa ćete imati doživljaj kakvoće mora. prošetajte pa ćete vidjeti zasrane i zašišane ceste i pune kontenjere. Spustite se među svoj puk.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2179)

  Ivan je naš Ivica Kičmanović! Preko trnja do zvijezda

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1128)

  za plaču koju prima viječnica meri š.gagić mogla bi sama uzet uzorak kad vidi da je more zagađeno i odnit na analizu. ne mora ni reč odakle je uzorak

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5258)

  Gleda san sjednicu na videu i moran kazat da Meri nezna sastavit rečenicu. Pita o plaćanju javnog zdravstva a zna li ona šta je javno zdravstvo. Umisto da pita o nastavnom zavodu ili kako mi kažemo higijenskom. Iz pouzdanih izvora zna da se prije nije plaćalo a šta nije Berketa i Marinku pitala jel se plaćalo nego se blamira. Nije joj prvi put da triba privoditelj za njena pitanja

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7237)

  7248, imas li gliste? Ajme, odvratno. Kad smo kod gista, sporkija je zasrana riva od mora, u moru govno odpluta, a na rivi ga ugazis i onda ti smrdi postola.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_140)

  lopovi i lažovi se nikada ne minjaju, more je usmrđeno, kao i cila kaštila, paru kaštila na buško blato

  oko 4 godina prije
 • (Gost_140)

  zaboravija san napisat da je gradonačelniku jedini posal poziranje sa smješkom za snimanje

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2171)

  Za nevirovat. Na izbornoj listi u IX izbornoj jedinici Ivan Udovičić na 3 mjestu a Ante Sanader na 5. Hvala K. što je Jovanini Plenković prepozna rvacku kvalitetu.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6137)

  Da je nekompetentna i nedostojna pozicije na kojoj stoji, govori njen nastup na gradskoj sjednici. Ne možeš pitati vjiećnike koji su kriteriji pri uzorkovanju i što se analizira? Pa nisu na satu nastave u osnovnoj školi, niti u klupama sjede ljudi koji analiziraju more. Prije postavljanja pitanja progugla se "analiza mora - standardi, kriteriji, i sl." i onda se izađe sa činjenicama i argumentima, a ne sa sumnjama. Sumnje su u pravilu rezulatat neznanja i lijenosti da se iste uklone. Vi, gospođo Meri - sljedeći put pripazite kako se opet ne bi osramotili pred javnošću, jer ne čitaju svi, već i gledaju sjednice.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3151)

  Ako je prisustvo jezinaca znak cistog mora onda je Kastelansko more cisto...jer ih do ove godine nijsam vidjela a ove godine ih ima podosta...

  oko 4 godina prije
 • * (Gost_3140)

  obaVezno pročitat koMentARE člAnka GRADSKO VIJEĆE ;)

  oko 4 godina prije
 • Ja (Gost_4099)

  Možda vijećnici Meri fali da se ubode na ježinca da bi shvatila da je more bolje nego je bilo dok je njena "nezavisna" lista bila na vlasti.

  oko 4 godina prije
 • 007 (Gost_8113)

  ne znam za druge plaže ali je na Bilima more odlično i ima ježinaca koliko oćete

  oko 4 godina prije
 • 1111 (Gost_1809)

  more je nikad bolje

  oko 4 godina prije
 • Merien (Gost_1590)

  Meri mojaaaaa draga. Aj lipo prodaji blokete u Novaka..e i čuvaj dicu.bog Meri

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8437)

  Nametanje mitološke stigme o ustašizaciji Hrvatske, proizvodnja „ustaša“ u „ustaškoj državi“ koja zadnjih dana eruptira na beogradskom pašaluku i šalje poruke za djelovanje unutarnjim, hrvatskim veleizdajnicima Mesiću i Pupavcu ima samo jedan cilj! Pripreme za „napad“ na suverenitet i teritorijalni integritet Republike Hrvatske

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7826)

  U sve zabada. nos di triba i netriba ma koji je ona stručnjak kad budu izbori nek se kandidira umisto Udovicica jer ona pati od titule a nebi ni ona bila u vjecu da nema koristi to svi znamo najlakse je ljude optuživat.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7203)

  A pivci (hdz i sdp),šta ste uskokodakali. I po naredbi iz svojih središnjica napadate sve koji, ne misle kao vaše središnjice, i jer imaju svoju glavu za razmišljanje. Vijećnica Meri ima pravo postavljat pitanja, jer to žele oni koji su je birali, a to su stanovnici ovog Grada. I ja sam jedan od tih.
  Dosta je više pljačke, bahatosti, lažnih obećanja već 25 godina i da ne nabrajam više. Sada bi trebali još i dalje šutjeti. E pa gotovo vam je. Most i ostali mali nezavisni imaju treću opciju, za bolju budućnost napokon. hdz i sdp idu u aorist.
  I zato naprid Meri, svi smo zate.

  oko 4 godina prije
 • * (Gost_3140)

  smo naprid mery :) naša kraljice :) nemoj da te smetu sitne i za jeptine šolde proDane dUšice ;) tako su proDavali i maglicu i velikin investitorima,a vezano za preJanicu KAšteLAnskog TUrizMA P(r)ALA CE :) svi smo zate i furešti i fetiVi :)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1134)

  Papo politickoj opciji 3140ona i ne bi trebala pripadat A.D.Z.jer ni njezinibliži su pripadali A.F.Ž.i S.D.P.u to mi Kambelovca i dobro znamo i ko bi to nju iša kupovatzato kad ste se takli te teme onda nepisite posteno a eto sad vam je tema turizam vidise našto ciljate pa otvoreno kažite treba nam mjasto direktora T.Z.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6145)

  Istinu meri govori kakvo je more na kampu u gomilici pogotovo subuuton a tek na giricicu direkt u more kod prvog pontona
  A sta ce joj na ovo rec veliki sef iz kambelovca

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9178)

  naprid meri kambelovac je uz tebe

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8466)

  kakvo je more na kampu kad se peru brodi subotom
  keep govern

  oko 4 godina prije
 • (Gost_178)

  NZJZ-u nije za vjerovat. Od 2004. god. do svibnja 2014. godine nije imao dozvolu za praćenje kakvoće zraka. Ipak je preuzimao podatke s privatnih, Cemexovih mjernih postaja te pisao izvještaje o kakvoći zraka; koji je normalno bio prve kategorije.

  NZJZ stoji iza studije bračnog para Smoljanović (bivšeg ravnatelja i njegove supruge) u kojoj se navodi da Grad Kaštela ima najzdravije stanovništvo u SDŽ-i. Da Grad Kaštela u Županiji ima najmanji broj oboljelih od raka.

  NZJZ stoji iza ocjene kakvoće mora!?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7985)

  More smrdi a i sva sela od pisalne i smeca. Meri jema prav sta govori. Samo drugi dupelisci nemaju hrabrosti rec istinu.puno ljudi se i kupa i dolazi kako sve funkcionira jadno i zalosno. NE kulturno kastelansko ljeto to je biser turizma. Hrhehe. A ovi sta pustaju jame u more neka se kupaju u njima jer su im blize kuce.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4208)

  suboton kad se minjaju stranci na jedrilicama čarteraške flote, peru se te iste jedrilice. ne peru se u makinji o sudi, nego na vezu u portu,čistu se u portu i sve se radi u portu. znači i ono šta se opere gre u more u portu. a kako more nije na lancu a ni ograđeno onda se ćuti na kampu, i u kaštilcu da se peru brodi. a ko ne viruje neka lipo dođe se kupat na kamp u Gomilicu u subotu.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4208)

  Odgovara: # 399201

  to priuzimanje podataka i kako je išlo nije tako kako govoriš. ti su uređaji pod ključen,a servis je kod stranca. uvjet je za brevete da možeš radit, i koštaju.

  O.K. ?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7103)

  svin MARTama više nago sretan današnji dan (IMEnDan) :)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7587)

  I na portu u Novome ima ježinaca, ja san se ubola !

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8468)

  Di ide fekalije iz restorana na giricicu

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8238)

  Odgovara: # 399218

  Dobra je Meri,al kada joj jezinaca fali?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3306)

  More sve čišće
  Obrazi sve šporkiji

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7107)

  Tocno

  oko 4 godina prije
 • (Gost_601)

  3306 tačno je da su obrazi mnogima śporki u nasem gradu i nebi ih oprala sva mora svita al izjave g.Škopljanac kad ih je optužila trebala je imat dokumente za to do!azati a ovako je samo na sebe navukla jal ljudi su osjetljivi zasto nije prozvala jednog od vecih zagađivaca mora vlasnika marine i restorana jer njihova sporkica ide najvise u more al tu postoje rodbinske i prijateljske veze pa muci a da je bilo tko drugi nasao bi se na njenom tapetu na cijo ce se sad listi nac jer i ona lako mišljenje!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_103)

  Goste 601 sad je vodeci zagadivac bacija g skopljanac u vatru i sad se pravi lud
  Reka je da ce sve bit transparentno

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2081)

  Je je goste103 bacija je on nju u vatru kad joj me obeća procelničko misto pa je privarija isto ga brani njega i njegova posilnoga pa kad voli nek i dalje skaće za njega vjerovatno ima razlog .

  oko 4 godina prije
 • xx (Gost_8184)

  More je toliko cisto, da se ja kupam u Segetu.
  U Kastelima se i kvalitet mora svodi na 1941 i 1991.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij