Croatian English French German Italian Spanish

 

O HORTIKULTURI, OBJEKTIMA, CESTAMA
Sjednica Gradskog vijeća Kaštela, održana ovog ponedjeljka, iako je imala na dnevnom redu 27 točaka, nije vijećnicima oduzela previše vremena. Prošla je, kao i većina prethodnih sjednica u ovom mandatu, bez većih rasprava, s ponekim glasom protiv oporbenih vijećnika ili suzdržavanjem od glasovanja.

S dnevnog reda ovom su prilikom izostavljene točke vezane uz nadležnost djelatnosti naplate parkinga, kako je kazao upravitelj Vlastitog pogona, Ivan Čagalj, zbog potrebe za njihovom dopunom, pa će se o ovoj temi raspravljati na nekoj od idućih sjednica. U dnevni red uvrštena je točka o dozvoljenoj buci za vrijeme javnih događanja.

Vijećnička pitanja na istoj putanji

HDZ-ovi vijećnici ni ovog puta nisu imali posebnih pitanja, a jedino njihovo pitanje stiglo je od Borisa Oštrića, a poslužilo je zamjeniku gradonačelnika Zoranu Bonacinu da vijećnike i javnost informira kako je Grad dobio sudski spor vezan uz zemljište na Sokolani, kako je za tamošnju lučicu ishodovana lokacijska dozvola te kako bi uskoro na tom području trebali niknuti pojedini sadržaji.

Berketova vijećnica Marinka Parčina postavila je pitanje o sudbini Vinalka, vile Nike, dvorca Rušinac i Palacea, prigovorivši nadležnima za neaktivnost u pojedinim segmentima, a dotakla se i prigovora građana na temu hortikulturnog uređenja grada, uklanjanja stabala, loše zaštite palmi i nepostojanja glavnog stručnog kadra. Parčina je ujedno pitala i je li se Grad Kaštela prijavio na natječaj resornog Ministarstva za financiranje nerazvrstanih cesta, na što joj je pročelnica Marija pelivan kazala kako Upravni odjel za komunalu redovito prati natječaje i sudjeluje u njima pa tako i na tom natječaju.


Marinka Parčina

Pročelnica Sandra Zokić opovrgla je dio Parčininih konstatacija kako Grad nije poduzeo neke radnje vezane za navedene objekte, naglasivši kako su sredstva za uređene vile Nike planirana, za ovaj objekt pripremljena je dokumentacija i u fazi je ishođenje građevinske dozvole.

- Taj objekt nakon uređenja u prizemlju će biti uređen za komercijalnu svrhu, dok će na katovima vjerojatno biti smještena Turistička zajednica te će se urediti prostor u svrhu kongresnog turizma – kazala je Zokić.

Pročelnica Zokić također je kazala kako su Gradu odobrena sredstva od Ministarstva za zaštitu dvorca Rušinac, no kako ne vjeruje da će sredstva uspiti privući jer postoji problem s imovinsko – pravnim odnosima.

- Nadamo se da će vlasnici stana na katu dvorca pristati na dogovor o gradskom otkupu tog stana, za što smo planirali sredstva. No, neovisno o tome, na objektu ćemo promijeniti zatvore i poduzeti druge radnje – zaključila je Zokić.

O pitanju koje se odnosilo na hortikulturu, upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj Parčini je odgovorio kako je on dovoljan stručan, kako on kao upravitelj sustavno odbija traženja građana o uklanjanju pojedinih stabala te kako se svakom stablu pristupa s poštovanjem.


Ivan Čagalj

- Od kada sam ja na čelu Vlastitog pogona napravili smo tri parka, posađene su stotine stabala, a uklonjena su tek ona koja je zbog sigurnosti ili propadanja bilo potrebno ukloniti – poručio je Čagalj.

SDP-ovac Filip Plećaš u pitanjima se dotakao naplate komunalne naknade privrednim subjektima, na što su mu pročelnica Marija Pelivan i gradonačelnik Ivan Udovičić naveli da se nastoji izaći u susret obrtnicima i privrednicima, ali pri tome i poštivati zakonske propise.
Plećaš je otvorio i pitanje pogodovanja ili propusta pri izdavanju potrebnih dozvola za građenje što omogućava izgradnju velikih zgrada bez potrebne infrastrukture.

Gradonačelnik Udovičić i pročelnik Boris Škara odbacili su pogodovanje bilo kome, no naveli su kako u praksi dolazi do neusklađenosti na relaciji GUP i zakonski propisi, jer od donošenja kaštelanskog GUP-a Zakon je dva puta doživio izmjene. Upravo iz tog razloga, naglasili su, slijede izmjene GUP-a

Prihvaćeni prijedlozi odluka

Na ovoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je prijedlog izmjene Odluke o socijalnoj skrbi, kao i Program  korištenja sredstava za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru.
Vijećnici su prihvatili prijedlog izmjena Odluke o javnim priznanjima Grada Kaštela te dali suglasnost za pokretanje postupka povećanja temeljnog kapitala trgovačkog društva Promet.


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

Vezane vijesti