SDP-OVCI SE OBRUŠILI NA VLAST ZBOG POVEĆANJA KOMUNALNOG DOPRINOSA
Nova Odluka o komunalnom doprinosu, koju su na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Kaštela vijećnici usvojili većinom glasova, izazvala je jednu od najžešćih rasprava u ovom sazivu Gradskog vijeća, pri čemu su SDP-ovi vijećnici gradonačelniku Ivanu Udovičiću spočitali cijeli niz problema s kojima se stanovnici Kaštela svakodnevno susreću.

Kako je obrazložila pročelnica Marija Pelivan, nova Odluka se donosi s ciljem uravnoteženja cijene komunalnog doprinosa na cijelom području Kaštela i donosi jednak tretman prema svim građanima.

Komunalni doprinos skuplji četiri puta

Prema ovoj Odluci, grad je i dalje podijeljen u tri zone, a određene su nove cijene po obujmu građevine pa za 1. zonu cijena je 90 kuna po metru kubnom, za 2. zonu 70 kuna po metru kubnom, a za 3. zonu 50 kuna po metru kubnom. U isto vrijeme postotak popusta za jednokratno plaćanje snižen je na 10 posto, a obročna otplata može se vršiti tijekom najviše 36 mjeseci.

Pročelnica Pelivan naglasila je da će se stara Odluka primjenjivati i dalje na sve one koji su u postupku legalizacije zahtjeve predali u zakonskom roku.

SDP-ovi vijećnici imali su cijeli niz primjedbi na prijedlog nove Odluke, pa je tako Dražen Đaković naveo kako se cijena komunalnog doprinosa podiže čak četiri puta te da je stara Odluka pogodovala onima koji su željeli riješiti svoje stambeno pitanje.


Dražen Đaković

- Do sada su imali popust od 25 posto, obročnu otplatu u pet godina, postojale su pogodnosti za invalide s 80 posto tjelesnog oštećenja. Ovom Odlukom vi im gulite kožu! Grad im nije omogućio ništa. Nisam ni očekivao da nešto posebno uradite u ove 3,5 godine, ali sad građane dodatno kažnjavate. SDP je protiv ovakve Odluke jer je ona protiv građana – kazao je Đaković.

Ovakav Đakovićev istup gradonačelnik Ivan Udovičić nazvao je promidžbom pred kampanju te mu je spočitao kako se odluka 15 dana nalazila na javnom uvidu i da nitko o njoj nije raspravljao.

Udovičić je također naglasio kako su se starom Odlukom koristili različiti špekulanti i povoljnije gradili te kako u Kaštelima ima oko 32 tisuće stanova, što pokazuje da postoji mogućnost stanova slobodnih za prodaju, čime obitelji imaju mogućnost rješavanja svojih stambenih problema.

Podatak o broju stanova u Kaštelima naveo je Đakovića da ustvrdi kako u Gradu ne znaju ni broj nezakonitih objekata, a kamoli broj stanova.

Njegov stranački kolega Filip Plećaš u svom izlaganju nije se složio s gradonačelnikom o pogodovanju te je ustvrdio da se novom odlukom pogoduje upravo velikim investitorima i špekulantima, a ne obratno, kako je Udovičić kazao.

U raspravu se uključio i HDZ-ov vijećnik Tomislav Lovrić, koji je nastojao obraniti pojedine odredbe Odluke, na što su ga SDP-ovi vijećnici nazvali „pročelnikom“.


Matko Kuzmanić

Na izlaganje gradonačelnika Udovičića i vijećnika Lovrića, u raspravu se uključio i SDP-ovac Matko Kuzmanić koji je gradonačelniku prigovorio što konkretne primjedbe za govornicom naziva predizbornom kampanjom. Kuzmanić s potom verbalno obrušio na gradonačelnika.

- Staru odluku, koju vi nazivate špekulantskom, donijeli ste upravo vi u vašem prvom mandatu. Znači li to da ste donošenjem te Odluke upravo vi pogodovali špekulantima?

Sami sebi skačete u usta. Govorite o broju stanova, a maloprije ne znate broj projekata u gradu iako bi se mogli izbrojat na prste jedne ruke. Nabrajate projekte koji nisu gradski!

Hoće li svaki saziv Vijeća donositi novu Odluku? Hoće li se donositi svake godine? Sve odluke koje ste predlagali i donosili predstavljali ste kao dobre pa tako i ovu koju ukidate.

Ovaj grad izgubio je status grada. Nismo medicinsko, nismo sveučilišno središte, mi smo samo kanalizacijsko središte. Izgubili smo sud, porezni, dio HZMO-a, gubimo policijsku postaju. Vi ne reagirate, ne trudite se, ne radite ništa. Mi nemamo obilježja grada, jedino obilježje nam je bespravna gradnja i Eko projekt – dio je iz Kuzmanićevog izlaganja, koji je u nastavku rasprave kazao kako gradonačelnik djeluje vizionarski pa je prepoznao uspješnost bankovnog poslovanja te se bavi oročavanjem financijskih sredstava.

- Nije da niste ništa radili, samo ste radili naopako – zaključio je Kuzmanić,

U raspravi o novoj Odluci o komunalnom doprinosu sudjelovao je i Ivan Kovač koji je govorio o mogućnostima vlastitog financiranja infrastrukture od strane investitora, dok je Filip Plećaš svoje sudjelovanje u raspravi zaključio osvrnuvši se na insinuaciju gradonačelnika kako SDP-ovi vijećnici do sada nisu ništa radili.

- Zašto nikada nismo raspravljali o socijali, kulturi, sportu... jer imate pročelnicu koja svoj posao radi transparentno i uredno. Ali o svemu drugom smo raspravljali. Vi nama govorite, a u Vijeću imate vijećnike koji nikada se nisu javili za riječ. Ne znam je li to po vašem nalogu ili njihov izboru – zaključio je Plećaš.

Rebalans proračuna i pitanja


Matija Marija Đikić

Drugi rebalans gradskog proračuna donosi izmjenu na prihodovnoj i rashodovnoj strani u iznosu od 301 tisuću kuna, odnosno 0,20 posto povećanje prihoda i 0,21 posto povećanje rashoda.

Do promjena je došlo uglavnom, kako je kazala pročelnica Matija Marija Đikić, zbog manjih izmjena u financiranju proračunskih korisnika te kod djelovanja Upravnog odjela za društvene djelatnosti, zbog povećanog broja novorođene djece, jednokratnih pomoći, sufinanciranju udruga iz Domovinskog rata i slično, zbog čega su njihovi rashodi blago rasli. Smanjenje rashoda zabilježeno je u Odjelu za financije.

Rebalans proračuna prihvaćen je glasovima HDZ-ovih vijećnika dok je oporba bila protiv.

U skladu s rebalansom proračuna usvojene su i izmjene programa pojedinih javnih potreba.

Vijećnička pitanja na ovoj sjednici još jednom su pokazala nezainteresiranost u radu pojedinih vijećnika, pa se na ovoj sjednici tek moglo čuti poneko pitanje o hortikulturi, namjeni područja kampa u Kaštel Gomilici, rokovima dovršetka rekonstrukcije brze ceste te nefinancijskoj imovini Grada.


KOMENTARI:

Stari Komentari (21)

 • (Gost_8151)

  Komentar Caglja da je ing. hortikulture novo zanimanje i da kao takav nije potreban, jer on kao ing. agronomije ima znanja stecena prije 30ak godina i vise, su tipicno zaostalo hdz-ovsko razmisljanje zapelo u vremenu. Ako se njega pita, ono što je on studirao prije 30ak godina i ono sto se uci danas je isto. Nema napredovanja u struci, nema razvoja u znanosti. On je najpameniji. S obzirom da nitko od vijecnika nije ima sto za odgovoriti na njegovo sveobuhvatno objasnjenje dati cu par ispravaka: hortikultura nije specijalizacija nego posebni preddiplomski i diplomski smjer na Agronomskom fakultetu ZG. Dakle to je fakultet koji traje 5 godina osnovan iz potrebe nedostatka kadra koji ce izvršavati stručni posao u području agronomije - hortikulture. Nema toga agronoma koji moze pokrivati svako od 9 preddiplomskih i 19 diplomskih smjerova, pa tako ni vi. Sram me je "kolega" kao sto ste vi jer javnim nastupima kaljate ugled struci. Na znanje: www.agr.unizg.hr/hr/article/560/hortikultura

  oko 1 godine prije
 • Gz (Gost_2236)

  Intersanto kadse jave crveni kmeri

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2112)

  Goste 2236, vama je očito istina "crveni kmer", pa zato smo tu gdje jesmo!!!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3127)

  Počela je kampanja i SDP se malo ka priprema za osvojit vlast u Kaštelima. Bit će ka i zadnji put. Jedan mandat manje a imaju svega 3

  oko 1 godine prije
 • (Gost_106)

  Meni je još interesantnije kad vidim da oni koji dile cili svit na crvene, crne i zelene ne mogu pogodit ni jednu rečenicu bez gomilu pravopisnih grešaka.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3128)

  Gost 8151 nije shvatio ni pitanje ni odgovor.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_114)

  Što manje obrazovanih - to više glasača HDZ-a :):)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8677)

  Kuzmanić je odlično sve reka, ali ovaj kolega mu koji hvali Zokićku očito nije siguran šta će se dogodit na slijedećim izborima pa se unaprijed priprema za prelazak u ADZ. A šta je to ova radila dobro i transparentno? Ma za umrit od smija.... Koji vi to sport imate u Kaštelima, koje KUDO-ove, osim odmetnutnog Zaninovića jer su se pokarali, što je sa školama, što je s predstavama, u Sućurcu imate kino koje je otvoreno samo za predizborne skupove i uoči blagdana za školske predstave.... samo copy paste programa i to je nešto! Ovo je jedino jedna selendra, a uz postojeće Udovičiće, Zokićke, Barune i dr. nema napretka. Ne znaju oni bilo ovoga nazovimo grada.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2265)

  Najbolji odbojkaši u državi,najbolji puhački orkestar u državi, najbolje muške klape, najbolje ženske klape, odlično amatersko kazalište itd. Pa nismo baš selendra. Šta to okolni gradovi uključujući i najveći imaju kvalitetnije?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8151)

  Odgovara: # 411747

  Goste 3128; shvatio sam pitanje, a jos vise i sramotni odgovor procelnika. Svatko sa imalo znanja o agronomije bi se trebao postidjeti ovakvog stajalista od strane procelinka i sveznajuceg agronoma. Po njemu je ing. hortikulture nepotreban u gradu gdje je najlakse ispilati umjesto tretirati. Pazljivo poslusajte njegove odgovore koji me podsjecaju na ucenika koji prodaje malgu pod znanje neukom auditoriju.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3034)

  Goste 8151 jedno je struka a drugo je mržnja prema drugoj osobi. Iz vašeg teksta se vidi mržnja i netrpeljivost. Smirite se

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3128)

  Pročelnik mora puno znati, inače ne bi bio pročelnik

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8202)

  potrebne su promjene od temelja. žalosno i jadno.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8115)

  ima li sta berket rec na temu bespravne gradnje
  cudno nema ga

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9205)

  Peko je as....najdraži mi je opčinar.....Živija brajo

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7734)

  Da društvene djelatnosti.Lako je na unaprid određenu lovu dodijelit svakome po mrvicu za satrat se.Dajte nesto dugoročno i razvojno, a ne djeco Ivica se zovem dokle crtam budem živ.Najgori blagdanski dekor.Svi gradovi blješte i takovo je doba od godine, a u nas trči trči ukras umisto od brižina do aerodroma Lipo da svitli.Toliko neukusa u malo prostora.Da društvene djelatnosti ako nam je to stup općine onda smo zaista socijalni.Dilit novce poreznih obveznika.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7222)

  hrvatske ustaše zemlju usraše i svu nan je rasproDaše :)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_209)

  Jel nebi bilo pametnije osvitlit kako triba rive i centre sela, led rasvjetom kakva je stavljena u neke ulice, pa da nam sela na nešto liče i liti, umisto crkvenih kinđurija?
  Nek lipo oni kojima to nešto znači, privatno donose i kite po gradu a ne od novca svih, jer svi to ne žele!!
  Led rasvjeta bi platila sama sebe, a sela nam nebi bila otužne prixizdine, na šta sad liče.
  Jedino su crkve osvitlili i reflektore u njih uperili, nebi li ih istakli, a s magistrale se silazi napamet, u mračne rupetine, a babe ju prilaze ka prikaze u crnini.Pa se svako malo prikažu po nečijoj šoferšajbi.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8603)

  bija je berket na skype

  oko 1 godine prije
 • Filomena (Gost_1165)

  Dobra tema za berketa
  Bespravna gradnja

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7979)

  Ovaj hvali Zokićku!niti šta radi niti je briga posa podilila a ona vodi adz kampanje.bila misec dana u Argentini a na poslu se nije ni primjetilo da je nema.Može za ovo zahvsliti svom prethodniku koji za nju obavi posa,ato što je hvale Sdp ovci nije bez razloga.

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara