hren
 

IZRAZILI ŽELJU O RASKIDU ODNOSA S ČISTOĆOM
Kako bi ispoštivali odredbe Zakona o održivom gospodarenju otpadom, jedinice lokalne samouprave trebale su do kraja siječnja donijeti odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada pa su tako kaštelanski vijećnici na sjednici održanoj ove srijede, jednoglasno usvojili takvu odluku koja se odnosi na područje grada Kaštela.

Odluku, koju je predstavila pročelnica Marija Pelivan, a koja donosi kriterije obračuna količine otpada, poput volumena spremnika, broja odvoza i broja članova kućanstava, utvrđuje obračunska razdoblja, kazne, vrste spremnika i drugo, iako su usvojili jednoglasno, vijećnici koji su sudjelovali u raspravi ocijenili su kao puku formalnost koju će uskoro trebati mijenjati.
Da je to tako složio se i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, naglasivši kako Grad treba iznaći nova rješenja.

- Potrebno je odrediti u kojem ćemo smjeru dalje. U ovom trenutku imamo ugovor sa splitskom  Čistoćom, no bit će potrebno odrediti hoćemo li djelatnost prikupljanja otpada povjeriti nekoj drugoj tvrtki u koncesiju ili možda da se time bavi gradska tvrtka Zeleno i modro. Važno je da s Gradom Splitom utvrdimo buduće korištenje Karepovca - dio je iz gradonačelnikovog izlaganja.

Gradonačelnik je, na primjedbe i kritike SDP-ovca Tonija Rokova, i to one kako će cijena odvoza otpada, koliko god nadležni to opovrgavali, značajno narasti, ustvrdio kako je jedan od zadataka da cijene ne odu u nebo.
Primjedbe na buduću organizaciju prikupljanja  otpada ovom su prigodom iznijeli i HSP-ovac Željan Jurlin, koji je kazao kako Čistoći odgovara što veća količina otpada jer im je prihod veći te nezavisni Ivan Gotovac, a u raspravi je sudjelovao i HDZ-ovac Mili Novak, koji je naglasio kako će grad Kaštela biti prisiljeni koristiti usluge poduzeća Čistoća još najmanje šest mjeseci do godinu dana.


Mili Novak

- Mi sami moramo odlučiti o modelu prikupljanja otpada, a jedini učinkoviti model je od vrata do vrata. No, prvo što moramo učiniti je riješiti odnose s Gradom Splitom, na tome se radi, A da bi se to dovelo do kraja bit će nam potrebno još određeno vrijeme.  Da bi mi to preuzeli trebamo imati kamione i drugu opremu, kadar, a za sve to nam treba kvalitetna priprema – kazao je Novak.

Kako bi objasnio odnos Kaštela i Splita te ujedno poduzeća Čistoća, nezavisni vijećnik Josip Berket naglasio je da Čistoća u Kaštelima djeluje jer je Grad Kaštela brigu o svom otpadu ugovorom prepustio Splitu, a ovi svom komunalnom poduzeću Čistoći.

-  U vrijeme kada sam bio gradonačelnik pokušali smo uvesti neke promjene, da sami skrbimo o svom otpadu, no tada su nas ucijenili nemogućnosti odlaganja tog otpada na Karepovcu, zaprijetivši nam da ćemo postati drugi Napulj. Ne smijemo dozvoliti da nas Čistoća ucjenjuje s Karepovcem, koji je danas jedna civilizacijska sramota – ustvrdio je između ostalog Berket te još jednom naglasio važnost odvajanja biootpada u samim kućanstvima, čime bi se količina otpada značajno smanjila.

SDP-ovac Dražen Đaković također je kritizirao Čistoću, navodeći kako ni Grad ni Čistoća nisu spremni za realizaciju zakonskih odredbi u prikupljanju otpada, a da Čistoća nije spremna, kao dokaz naveo nepojavljivanje na sjednici njihovog predstavnika, iako su pozvani.

- To je dokaz koliko brinu o nama i koliko smo im nevažni. Njihov nedolazak na ovu sjednicu je jedna velika sramota – bio je kategoričan Đaković.


Dražen Đaković

Na sjednici se čulo i kako se u gradu u ovom trenutku odvajaju papir i plastika, a uskoro će se krenuti i s odvajanjem ostalog otpada, ali i da unatoč što bi prikupljanje otpada po sistemu od vrata do vrata u Kaštelima bilo najpovoljnije i najučinkovitije, Čistoća takvo prikupljanje ne želi.

- Prema njihovim zahtjevima, a kako obrazlažu, zbog velikih kamiona, žele da kontejnere postavimo uz glavne ulice, što nije prihvatljivo – kazala je pročelnica Pelivan, a o toj temi svoje mišljenje iznio je i Josip Berket.
- Građani Kaštela i Grad Kaštela plaćaju dvije Čistoće. Jednu Čistoću građani plaćaju kroz redovne račune, a drugu „Čistoću“ plaćaju kroz proračun, Jer Čistoća je najprije u Grad prebacila pometanje ulica i te troškove, pa onda nabavku čistilice i čišćenje ulica... ima takvih primjera - kazao je Berket, dodavši da se i svaka tona odložena na Karepovac također posebno plaća.

Na ovoj sjednici, iako u raspravi nije sudjelovala većina vladajućih vijećnika, moglo se zaključiti kako nitko nije zadovoljan sadašnjim stanjem i predloženim rješenjima usklađivanja ove djelatnosti sa zakonskim propisima i uređenja stanja na terenu.  Zbog toga će klubovi vijećnika donijeti svoje odluke, a održat će se i tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se definirati smjerovi i ciljevi rješavanja tih pitanja.


Željan Jurlin

Vijećnička pitanja ove sjednice

Među vijećničkim pitanjima i prijedlozima na ovoj sjednici, koje izdvajamo, je i otvorena tema o budućem tunelu i cesti kroz Kozjak, o kojima su, sa svojim prijedlozima, govorili Doris Grgurin iz HDZ-a i SDP-ovac Dražen Đaković.
HSP-ovac Željan Jurlin ovom je prigodom pozvao Gradsko vijeće da razmisli o promjeni Poslovnika, prema kojoj bi vijećnici imali priliku postaviti više od dva pitanja, Jurlin je upozorio i na rad pojedinih mjesnih odbora i potrebu da se upravo u sklopu rada mjesnih odbora rješavaju sitniji komunalni problemi, a ne da isti dolaze pred gradske vijećnike. Kao primjer naveo je rad sućuračkog Mjesnog odbora, gdje pojedini izabrani članove uopće ne sudjeluju u njegovom radu pa je često prisutan problem kvoruma da bi se održali pojedini sastanci.

Anu Ljubicu iz Akcije mladih zanimalo je kako radi Komisija za pritužbe i predstavke građana, budući da se ista u prošlom mandatu sastala tek jednom, a u prvih osam mjeseci ove godine niti jednom.  Vijećnicu je zanimalo je li građane uopće briga za ono što se događa u gradu ili su nezainteresirani pa pritužbi nema. Sanda Jakus, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća objasnila je kako građani svakodnevno, putem različitih formi, komuniciraju s nadležnim kroz pitanja, prijedloge ili određene pritužbe, ali se te pritužbe rješavaju redovno i građani nemaju praksu iste slati službeno Komisiji, zbog čega nema potrebe niti za sastajanjem Komisije.

Nezavisni Ivan Gotovac informirao je vijećnike da udruženje obrtnika već godinama traži smanjenje komunalne naknade za poslovne subjekte, pri čemu obrtnici imaju prijedlog kako se ta davanja mogu smanjiti, a proračun povećati.

- Građani u Kaštelima nemaju ni vodu ni drugu infrastrukturu, a najskuplji smo grad što se tiče komunalne naknade – kazao je Gotovac, a gradonačelnik Denis Ivanović kazao mu je kako tu temu treba otvoriti, čuti sva mišljenja te na kraju o tome Gradsko vijeće donijeti odluku.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij