hren
 

REDOVNA 6. SJEDNICA
Prema ustaljenoj praksi, uoči obilježavanja Dana grada, Gradsko vijeće donijelo je odluku o osobama i udrugama dobitnicima javnih priznanja za prethodnu godinu. Iako su pojedini vijećnici broj predloženih kandidata za nagrade grada nazvali prevelikim što izaziva inflaciju priznanja, na kraju su svi predloženi dobitnici i prihvaćeni.

Osobne nagrade tako će dobiti Zoran Vukić, don Božo Bobo Delić i dr. Dolores Britvić  te osam udruga, kao i dvojica dobrovoljnih darivatelja krvi Ivica Kotevski i Jakov Tante. Nagrada za posebno humano djelo otići će u ruke dr. Stipislava Jadrijevića, dok će nagradu za životno djelo primiti Ivica Bakotin za izniman doprinos u Domovinskom ratu te posmrtno dr. Asim Rešić za predanu dugogodišnju liječničku  službu i Anton Deliću za očuvanje pučkih napjeva Kaštela.
Dobitnicima nagrada za humano djelo, darivateljima krvi te dobitnicima nagrada za životno djelo, prema odluci vijećnika pripast će i novčana nagrada u iznosu 10 tisuća kuna.

Na ovoj sjednici Gradskog vijeća, poslije višemjesečnih neuspjelih pokušaja izabran je novi Savjet mladih, a Grad Kaštela dobio je i novu odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog bacanja otpada. Prema ovoj odluci uspostavljen je sustav za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu, sustav za evidentiranje tih obavijesti, provođenje godišnjeg nadzora zbog utvrđivanja lokacija na kojima je u prethodne  dvije godine evidentiran odbačeni otpad i slično.

- Ove mjere provodit će i nadzirati komunalni redari – kazala je pročelnica Marija Pelivan.

Vijećnici su izglasali i izmjene Odluke o privremenoj zabrani izvođenja radova tijekom turističke sezone, a prema uputi Ureda državne uprave. Izmjene u određenom dijelu neće zadovoljiti niti građevinare niti turističke djelatnike.


Denis Ivanović

Vijećnička pitanja

- Na području Kaštela postoji veliki broj udruga, neke mi se stvari osobno ne sviđaju, ali tko sam ja da sudim što će oni organizirati? Postoji Kulturno vijeće koje je utvrdilo financiranje tih udruga po programima. Što će neke maškare imati za krnju nitko osim njih ne zna, pa ne možete mene prozivati da sam ja nešto znao. Maškare sam upozorio da ono što su uradili očito nije bilo primjereno – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović na prozivke SDP-ovca Tonija Rokova, vezano uz nedavno događanje na Dičjem krnjevalu u Kaštel Starom, no Rokov nezadovoljan gradonačelnikovim odgovorom naglasio je da on u svom pitanju nije govorio što je gradonačelnik trebao napraviti ili jeli gradonačelnik znao što oni pripremaju već da je ustvrdio što je gradonačelnik trebao napraviti nakon tog nemilog događaja.

- Vi ste predstavnik Kaštela, vi ste lice grada i imate odgovornost prema ugledu Kaštela. Izjava kojom se vi samo ograđujete nije dovoljna, trebali ste javno osuditi što se dogodilo. Evo imate priliku se ovdje javno ispričati – kazao je Rokov na što je gradonačelnik ustvrdio da će se ispričati kada nešto bude on  palio te da ne vidi kome bi se trebao ispričati za nešto što su drugi uradili.

Vijećnica s Berketove liste, Marinka Parčina, upozorila je na problem smeća u samom centru Kaštel Starog, gdje su građani stvorili svojevrsni deponij, koji je prisutan već duže vremena i predstavlja sramotu grada.
Upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj kazao je na ovu temu kako se radi o bizarnoj situaciji gdje je jedan građanin godinama sakupljao različiti otpad na svojoj imovini, a građani, prema lošoj praksi, nastave bacati smeće na takvim mjestima. Čagalj je još jednom pozvao građane da poštuju red u odlaganju otpada.

HSP-ovac Željan Jurlin i na ovoj je sjednici otvaranje pitanja osnivanja povjerenstva za praćenje stanja okoliša, naglasivši ako za tu temu nisu zainteresirani vijećnici da je zainteresirano američko veleposlanstvo i njihov odbor za zaštitu okoliša.  Gradonačelnik Ivanović odgovorio kako je i on za formiranje povjerenstva te kazao kako je njegov prijedlog da se predlože članovi povjerenstva te već na sljedećoj sjednici donese odluka o osnivanju i sastavu tog tijela.


Marinka Parčina

S kojim medijima Grad ima određene ugovore o suradnji, kako dolazi do sklapanja tih ugovora, kako se odabiru mediji za pojedine poslove i kako se Grad odnosi prema lokalnim medijima, bilo je pitanje koje je gradonačelniku postavio SDP-ovac Marin Šalov, ustvrdivši da mu određeni odnosi ne izgledaju transparentno te predložio da se suradnja ostvaruje prema programima i sadržajima, kao što je slučaj s udrugama.
Gradonačelnik je kazao kako su u prošloj godini ugovore imali s TV Jadranom i Portalom grada Kaštela, s nekima na godišnjoj razini, drugima prema praćenju događanja, a kako je ove godine ugovor sklopljen za sada samo s TV Jadran, dok će uskoro biti potpisan i s nekim lokalnim medijima, no koji su to lokalni mediji nije definirao.
Kako je zaključeno, o ugovorima s medijskim kućama i sufinanciranju te suradnji odluku isključivo donosi sam gradonačelnik.

Branimir Matijaca, vijećnik HDZ-a upozorio je na gašenje određenog segmenta proizvodnje, a to je proizvodnja plovila, plovne opreme i dijela bazenske tehnike na području bivšeg Jugovinila, za koju postoji mogućnost daljnjeg razvoja na području Brižina. Matijaca je predložio i skoro održavanje tematske sjednice o turizmu.
Još jedna tematska sjednica mogla bi se uskoro naći pred kaštelanskim vijećnicima, a radi se o  sanaciji Karepovca, o čemu je na ovoj sjednici govorila Berketova vijećnica Meri Škopljanac Gagić.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij