hren
 

OD CESTE, PREKO KANALIZACIJE DO TURIZMA
Aktualni sat na kaštelanskom Gradskom vijeću i na ovotjednoj sjednici, iako ponešto izvan okvira Poslovnika rada Gradskog vijeća, bio je dinamičan s nizom pitanja iz različitih segmenata života u Kaštelima, a obilježio ga je odlazak vijećnika SDP-a i Akcije mladih iz vijećnice, odgovaranje vijećnika na pitanja drugih vijećnika, rasprave iz vijećničkih klupa, predugo postavljanje pitanje pri čemu su pojedinci imali prava izlaganja, kao i uplitanja neovlaštenih u pojedine zaključke i prijedloge.

HDZ-ovi vijećnici ovog su puta bili nešto aktivniji nego inače pa je Zoran Bonacin postavio pitanje o daljnjem uređenju Ceste dr. Franje Tuđmana od Sućurca prema Solinu, na što je pročelnica Marija Pelivan izvijestila nazočne da se u ovom trenutku radi tehničko rješenje, potom slijedi izrada troškovnika te natječaj za izvođača radova, kako bi se uredilo 600 metara te ceste od ulaza u Kaštela do prodajnog centra Emezetta.
Slično pitanje postavio je i Mili Novak, no njegovo pitanje odnosilo se na obalni pojas Glavica u Lukšiću te raskrižje kod osnovne škole Ostrog, a iz odgovora pročelnice dalo se zaključiti kako za uređenje područja Glavice uskoro slijedi natječaj za izvođača radova, dok će o prometnom rješenju navedenog raskrižja i postavljanju semafora riječ kazati struka.
Grad će od Lučke kapetanije tražiti očitovanja, kazala je pročelnica na pitanje i konstataciju Branimira Matijace, kako tijekom vikenda morem u Kaštelima pluta otpad, mazut i slično, iz čega se da zaključiti da se ne provode posebne kontrole plovila koja pred vikend stižu u Kaštelanski zaljev iz chartera. Matijaca je ovom prilikom posebno naglasio da Marina Kaštela poštuje sve standarde i propise, no da je potrebna kontrola plovila koja pristižu.


Mili Novak

Vijećnika HSP-a Željana Jurlina zanimalo je postoji li popis gradske imovine te radi li se nešto kako bi se pojedini gradski prostori stavili u funkciju, posebno turizma, na što mu je gradonačelnik Denis Ivanović kazao kako je popis izrađen i nadopunjen, a kako će uskoro u funkciji biti aplikacija pomoću koje će se u svakom trenutku imati saznanja o statusu pojedine imovine. Jurlin se osvrnuo i na izgradnju kompostane i mogućem financiranju iz sredstva iz različitih fondova, a pročelnica Pelivan odgovorila mu je kako se natječaji redovne prate. Jurlin je ujedno dao primjedbu na poneki odgovor koji je dobio na pisana pitanja, uz različite teme zaštite okoliša, ustvrdivši da dio odgovora nisu odgovori koji imaju konkretne veze s temama.
Neodgovaranje na pisano pitanje spomenuo je s govornice i nezavisni vijećnik Ivan Gotovac, koji je otvorio temu nadležnosti i odnosa građani – Grad – Vodovod i kanalizacija.

- „Zeleno i modro“ budućnost je Kaštela i drago nam je što je novi direktor te tvrtke preuzeo dužnost. No, ne želimo da informaciju o tome dobivamo preko portala i preko lijevih medija, nego želimo da taj direktor svoje planove i program predstavi pred nama vijećnicima. Dvorac Rušinac je u stanju u kakvom jest, no zašto se njegov dvor ne koristi za određena događanja? Do sada nisam imala priliku vidjeti neke projekte koje odrađuju naši dogradonačelnici, zašto je to tako? Zbog čega se kante za otpatke postavljaju bez reda? Poduzima li se nešto kako bi se vlasnike starih kuća navelo da vode računa o napuštenim kućama, koje su ugroza za ljude i imovinu? – bila su različita pitanja koje je postavila nadležnima Berketova vijećnica, Marinka Parčina, a odgovore na ta pitanja dao joj je gradonačelnik Ivanović.


Denis Ivanović

- Imat ćete priliku, već na slijedećoj sjednici, upoznati se novim direktorom tvrtke „Zeleno i modro“ te čuti njegov program i planove. Za Rušinac je u tijeku izrada arhitektonskog snimka, a prostor se otvara za korištenje pa tako već u slijedeća dva mjeseca u parku dvorca održat će se, na zamolbu sugrađana, i nekoliko vjenčanja. Moji zamjenici vrijedno rade i sudjeluju u većini projekata. Zamjenica Bosančić zadužena je za resor društvenih djelatnosti, zamjenik Benutić za komunalu. Možda njihova imena nisu toliko vidljiva i eksponirana, ali oni rade i pomažu u vođenju grada. Što se tiče starih kuća morat ćemo uskoro sjesti za stol u Odjelu društvenih djelatnosti  sa stručnim službama i pronaći rješenja za takvo stanje - bili su Ivanovićevi odgovori Parčini.

Josip Berket osvrnuo se na temu priključivanja korisnika na kanalizacijsku mrežu tražeći da komunalni redari i vodoprivredni inspektori poduzmu mjere kako bi se građani u većem broju spajali, čime bi se smanjio izljev fekalija u potoke i more, a ujedno je i predložio nadležnima da kamen dobiven na gradilištu benzinske crpke u Kaštel Gomilici rasporede za potrebe uređenja obale i u drugim kaštelanskim mjestima.
Meri Škopljanac Gagić s Berketove liste još jednom je na ovoj sjednici naglasila potrebu za održavanjem tematske sjednice na temu Karepovac.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij