hren

VIJEĆNICI ODLUČUJU
Prema svojim karakteristikama, grad Kaštela poprilično se razlikuje od većine drugih velikih gradova u Hrvatskoj pa se u pojedinim segmentima stanovnici ovog grada bave poljoprivredom, kao važnom gospodarskom granom te držanjem domaćih životinja, zbog čega je važno da te dijelove svakodnevnog života urede i zakonski propisi. Nadležne službe tako su uredile prijedlog nove Odluke o držanju domaćih životinja, o kojoj će na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća raspravljati i odlučiti gradski vijećnici.

Nova Odluka uređuje cijeli niz dužnosti, prava i obveza, od utvrđivanja što se smatra domaćom životinjom, preko područja na kojima je zabranjeno držanje domaćih životinja i načina držanja, do novčanih kazni za prekršitelje.
Ova odluka odnosi se na kopitare, papkare, perad, glodavce i druge životinje poput konja, magaraca, goveda, ovaca, koza, kokoši, purana, kunića, golubova i drugih, a iz odluke su izuzeti konji koji se drže za sportsko-rekreacijske svrhe, životinje koje se drže za zdravstveno – obrazovne potrebe u skladu s propisima iz područja veterinarstva, one koje se uzgajaju za gospodarsku namjenu te na kućne ljubimce i napuštene životinje za čije držanje i postupanje s njima postoje posebni zakonski propisi.

Područja grada na kojima je zabranjeno držanje domaćih životinja su povijesne jezgre u svim Kaštelima, javne površine, zaštitni pojasevi javnih i nerazvrstanih cesta te područja na manjoj udaljenosti od 50 metara od groblja, objekata javnog sadržaja i objekata u kojima se obavlja ugostiteljska i turistička djelatnost.
Na ostalim područjima životinje se mogu držati uz primjenu odgovarajućih higijenskih i tehničkih uvjeta, na ograđenom zemljištu gdje životinje ne mogu prijeći ogradu i najmanje 30 metara dalje od susjednog stambenog objekta.

Vlasnik ili onaj tko drži domaće životinje mora voditi računa o izgradnji i održavanju nastambe za domaće životinje, osiguravati im hranu i vodu, osigurati nesmetano kretanje životinjama, osigurati im veterinarsku skrb, redovito čistiti i adekvatno odlagati životinjski otpad i gnoj, spriječiti širenje neugodnih mirisa, propisno koristiti prometnice i provoditi još cijeli niz obveza koje ova Odluka utvrđuje.
Za nepoštivanje i nepridržavanje propisa iz ove Odluke, predviđene su kazne u iznosu od 2 tisuće kuna, koje komunalni redar može naplatiti na licu mjesta.

Hoće li navedena Odluka naići na odobravanje svih vijećnika ili će možda biti traženja za određenim izmjenama i dopunama, znat će se ovog četvrtka, a ako Odluka dobije većinu glasova na snagu stupa osam dana od objave u Službenom glasniku, što u prijevodu znači, vrlo brzo.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij