hren
 

VIJEĆNIČKIH PITANJA SVE MANJE
Sjednica Gradskog vijeća Kaštela održana ovog četvrtka, donijela je nekoliko važnih odluka i izvješća, a kao i u proteklim godinama, većinski broj ruku vladajućeg HDZ-a ne ostavlja posebne mogućnosti da prijedlozi  gradonačelnika ili predsjednika Gradskog vijeća ne budu usvojeni. Određenu ulogu u svemu imaju i oporbeni vijećnici, koji sve češće jedni druge optužuju za suradnju s vladajućima, a manje zajednički nastupaju kako bi pojedine prijedloge unaprijedili u cilju boljitka građana ovog grada.

Između ostalog, tako je i broj vijećničkih pitanja i prijedloga, iz sjednice u sjednicu sve manji. Zanimljivo je da oporbeni vijećnici pri postavljanju pitanja često navode kako su im se s tim pitanjima obratili građani, a kako HDZ-ovi vijećnici rijetko postavljaju pitanja, očito je da se njima građani ne obraćaju ili ipak oni odgovore dobivaju direktno unutar svoje stranke?!

Upisi djece u dječje vrtiće bili su tema koja je zanimala Berketovu vijećnicu Marinku Parčinu, koja je navela kako svakodnevno ima intervencije roditelja koji su zaposleni, a nisu uspjeli upisati dijete u vrtić. Parčina je od gradonačelnika zatražila da se problem neupisane djece adekvatno riješi, jer će u protivnom oni, misleći pri tome na vijećnike s Berketove liste, biti „prava“ oporba. Pitanje znači li to da do sada oni nisu bili prava oporba, ostalo je visjeti u zraku.
Parčina je prenijela i traženja djelatnika i roditelja vjerskog vrtića Blagovijest u Kaštel Starom da se ukloni deponij otpada u neposrednoj blizini vrtića te je gradonačelniku prigovorila što se nije očitovao na dopis o toj temi koji su Gradu uputili iz tog vrtića.


Marinka Parčina

Gradonačelnik Denis Ivanović s govornice je iznio kako vjeruje da će se ove godine u vrtiće upisati uglavnom sva djeca koja ispunjavaju kriterije te kako će  u privatnim vrtićima na početku slijedeće pedagoške godine biti otvoreno pet novih grupa. No, ustvrdio je kako je u tijeku žalbeni rok nakon provedenog upisa u gradske vrtiće te da će o broju upisane i neupisane djece moći više govoriti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.
A kritiku kako nije odgovorio na dopis iz vrtića Blagovijest, gradonačelnik je odbacio, jer kako je kazao, taj dopis nikada nije niti dobio.

- U proračunu smo predvidjeli samo financijska sredstva za pomoć pri kupnji udžbenika za osnovce iz obitelji s četvero i više djece. Trenutno razmatramo kolike bi bile potrebe i hoće li se moći osigurati sredstva za nabavku radnih bilježnica za sve osnovce u gradu. Kada budemo imali više informacija moći ćemo i zaključiti možemo li zatvoriti financijsku konstrukciju – bio je odgovor pročelnice Sandre Zokić na pitanje Berketovog vijećnika Gorana Samardžića o tome razmišlja li Grad, nakon što je Županija Splitsko-dalmatinska objavila da će osigurati besplatne udžbenike za sve osnovce u županiji, a župan dao preporuku da lokalne zajednice osiguraju besplatne radne bilježnice, da postupi prema županovoj preporuci.
Pri tome je Samardžić ustvrdio da bi Grad, prema pojedinim proračunima, u tu svrhu trebao osigurati oko 1,2 milijuna kuna.
Drugo Samardžićevo pitanje odnosilo se na mogućnosti da se zabrani ispijanje pića ispred trgovina i javnih objekata koje ne posjeduju sanitarne čvorove, a pročelnica za komunalu Marija Pelivan informirala ga je da se radi o području u nadležnosti MUP-a te kako je s policijskim službenicima o toj temi razgovarano i kako se očekuju njihove konkretne reakcije.

HSP-ovac Željan Jurlin i ovog se puta dotakao formiranja Povjerenstva za praćenje stanja okoliša, a u svom pitanju dotakao se „neaktivnosti“ Grada po pitanju kamenoloma u Planom te djelovanja tvrtke Cemex, nazvavši je korporacijom, izuzetno agresivnom u posljednje vrijeme. Nezavisni vijećnik Ivan Gotovac pokušao je Jurlinu odgovoriti na temu kamenoloma, no predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić nije mu dao riječ, jer Poslovnik ne dopušta raspravu o pitanjima i prijedlozima među vijećnicima.
Jurlin je postavio i pitanje je li točno da su iz EU fondova dobivena sredstva za uređenje vatrogasnih puteva te da su zaposleni djelatnici koji danas ne uređuju vatrogasne puteve već „kupe izmet za psima“. A da je ta informacija potpuno pogrešna, da nikakva sredstva nisu dobivena, kao i da nisu zaposleni navedeni djelatnici, s govornice je sve informirao upravitelj vlastitog pogona, Ivan Čagalj.


Dražen Đaković i Josip Berket

Nakon što je napustio prošlu sjednicu Gradskog vijeća, zbog neuvrštavanja točke o lokaciji tunela kroz Kozjak u dnevni red, SDP-ovac Dražen Đaković, na ovoj je sjednici ponovo otvorio temu stava Grada i Gradskog vijeća o predloženoj lokaciji.
Đakovića je zanimalo ima li predsjednik Gradskog vijeća namjeru, kao što je obećano, sazvati tematsku sjednicu o tunelu ili istu temu uvrstiti u dnevni red sljedeće sjednice.

- Gradonačelnik je na moje pitanje o njegovom stavu, kazao kako je njegov stav jednak stavu svih gradskih vijećnika. Kako Gradsko vijeće nije još donijelo svoj zajednički stav, očito je da ni gradonačelnik stav nema – kazao je Đaković i upitao se zbog čega je Grad pasivan?

- Pasivan nisam, do sada sam vas izvještavao o svim sastancima koje sam imao s predstavnicima Županije, Hrvatskih cesta... Slažem se da dovedemo stručnjake i da razgovaramo o ovoj temi - odgovorio je Ivanović, na što je Đaković zatražio da to bude što skorije budući da su u tijeku izmjene Prostornog plana županije.

U svom izlaganju Đaković je u jednom trenutku naveo “vladajuća većina, dakle klub vijećnika HDZ-a i klub Berketove nezavisne liste na prošloj sjednici nisu željeli... „ pa je namjerno ili nenamjerno „spojio“ vijećnike HDZ-a i Berketove liste, što je ostalo nezapaženo, jer konkretnih reakcija nije bilo.
No, bilo je reakcija od strane Josipa Berketa na Đakovićeve prozivke da Berketovi vijećnici nisu željeli raspravljati o temi tunela.
Berket i Đaković već godinama često znaju zabaviti vijećnike svojim raspravama, a ovog puta Berket je mladog SDP-ovca optužio da nastupa partijski, da je on o tunelu razgovarao i pregovarao davno prije nego se Đaković uhljebio na aerodromu, a uhljebio ga je, ni manje ni više, nego HDZ.
Na Đakovićevo ubacivanje iz klupa kako Berket govori jedno, a u zapisniku sa sjednice piše drugo, Berket je ustvrdio kako on nema vremena, zbog posla, čitati zapisnike, jer on „ne radi na aerodromu kao Đaković“.
Raspravu, koju možete poslušati u Portalovoj audio snimci, prekinuo je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić, upozorivši Berketa da prestane s uvredama.

Berket je ujedno, ovom prigodom zatražio da Grad razmisli o projektu potpunog uređenja plaže Mala punta u Kaštel Kambelovcu, a gradonačelnik Ivanović ga je obavijestio da je ideja o izradi i realizaciji tog projekta već pokrenuta.

Audio zapis vijećničkih pitanja….


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul