hren
 

SVE ODLUKE USVOJENE
Prema Planu razvoja sustava gospodarenja otpadom, koji je vijećnicima na sjednici Gradskog vijeća prezentirao direktor tvrtke Zeleno i modro, Alen Lučić, do kraja 2019. godine, ova gradska komunalna tvrtka preuzet će prikupljanje i odvoz smeća s područja Kaštela od splitske tvrtke Čistoća.

Kao što i je glavni cilj tvrtke Zeleno i modro, ova će tvrtka tako uskoro gospodariti otpadom, odnosno odvoziti smeće iz 12500 domova, 675 tvrtki i 1865 turističkih smještajnih jedinica, koliko ih u ovom trenutku ima u Kaštelima.

- Ovaj plan za sada se više sastoji od analize postojećeg stanja i potreba, a vremenom ćemo ga nadograđivati – kazao je direktor Lučić.

Tvrtka Zeleno i modro za potrebe navedene djelatnosti, nabavit će nekoliko vozila različitih dimenzija i kapaciteta, kojima će se odvoziti miješani komunalni otpad te razvrstani otpad, Nabavka vozila i ostale potrebne opreme financijski bi se pokrila dijelom iz  Fonda za zaštitu okoliša, a dijelom putem kredita i leasinga. Za potrebe obavljanja ove djelatnosti tvrtka Zeleno i modro zaposlila bi 35 djelatnika.

U skladu s planiranim, odvoz otpada organizirao bi se „s kućnog praga“ za većinu građana te putem zajedničkih spremnika za stanovnike starih jezgri i stambenih zgrada, i to šest dana u tjednu kada bi ga odvozili djelatnici Zeleno i modro, a sedmi dan djelatnici Vlastitog pogona. Cijena bi ovisila o količini prikupljenog otpada. Miješani otpad odvozit će se na Karepovac, jer je s Gradom Splitom napokon postignut dogovor.
Među vijećnicima koji su sudjelovali u raspravi o ovom Planu bio je i nezavisni Josip Berket, koji je naglasio važnost odvajanja bio otpada te SDP-ovac Dražen Đaković, koji je uputio primjedbu na nedostatak jasnih financijskih podataka i stavki u Planu, pa se tako ne znaju ni predviđene cijene odvoza niti plaće budućih djelatnika.
Inače tvrtka Zeleno i modro javila se na natječaj za nabavku približno 40 tisuća novih spremnika za smeće.


Alen Lučić

Prihodi veći za šest, a rashodi za pet milijuna kuna

Alen Lučić predstavio je vijećnicima i izmjene Odluke o organizaciji parkiranja, kojom se administrativno uređuje dvjestotinjak novih parkirališnih mjesta na području Kaštela, a vijećnici su izmjene prihvatili.
Umjesto dosadašnjih 810 kuna, Grad Kaštela će sufinancirati boravak djece u privatnim i vjerskim vrtićima s 900 kuna mjesečno po djetetu, odluka je koja je također prihvaćena na sjednici, kao i Odluka o držanju domaćih životinja te Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države.

Povećanje prihoda u iznosu za 6,7 milijuna kuna, od čega je dio od povećanja prihoda od poreza i prireza te povećanje rashoda za  5 milijuna kuna, od čega se dio odnosi na izmjene financijskih planova proračunskih korisnika, glavna su karakteristika prvog rebalansa gradskog proračuna, koji je dobio zeleno svjetlo zahvaljujući većinskom broju HDZ-ovih i HSS-ovih koalicijskih ruku u vijećnici.

Kaštelanski vijećnici na ovoj su sjednici imali priliku čuti i kratko izvješće o sanaciji odlagališta Karepovac, o čemu su im govorili voditelj projekta sanacije Mislav Olujić te predstavnik izvođača sanacije, Arsen Zoran Tonšić.
Posebnih novosti u izvješću nije bilo, a vijećnici su mogli čuti informacije koje su posljednjih mjeseci već više puta dobili i građani Splita .

Kaštelanski vijećnici prihvatili su i ostale predložene Odluke među kojima i Odluku o uvjetima i načinu držanja domaćih životinja na području Grada Kaštela.


KOMENTARI: