hren
 

DESETA SJEDNICA
Usvajanjem Dnevnog reda i Zapisnika prethodne sjednice započela je ove srijede 10. sjednica Gradskog vijeća grada Kaštela, koja se nastavila vijećničkim pitanjima na teme komunale, zapošljavanja u Gradskoj upravi, odvojenog prikupljanja otpada, Povjerenstva za zaštitu okoliša, obalnom pojasu te drugim temama.

Aktualni sat otvorio je SDP-ovac Dražen Đaković, koji je uz dozu sarkazma, čestitao HDZ-u i HSP-u na izbornoj pobjedi na nedavnim izborima za vijeća mjesnih odbora posebno naglasivši izlaznost birača od 4,2 posto..
Đaković je zatim, nezadovoljan prethodno dobivenim odgovorom, ponovo zatražio odgovor na pitanje o tome koliko je konkretno Grad Kaštela u proteklih pet godina potrošio novaca iz EU fondova.
Đakovića je zanimalo i što je Gradska uprava poduzela oko najavljenog preuzimanja poslova splitske Čistoće od strane tvrtke Zeleno i modro, s obzirom da je Čistoća poslala i građanima Kaštela upitnike u kojima se traže podaci po kojima će se obračunavati buduća odvožnja smeća od strane splitske tvrtke.

- Djelomično prikupljanje otpada od strane tvrtke Zeleno i modro počet će od siječnja 2019. godine i to mjesto po mjesto. Krenut ćemo sa dva mjesta i onda polako, tijekom 2019. godine preuzimati cjelokupni posao. Za prvo pitanje, koje se odnosi na utrošena sredstva EU, odgovor ćete dobiti ponovo - kazao je gradonačelnik Denis Ivanović.


Meri Škopljanac Gagić

O komunalnoj problematici poput uklanjanja polomljenih grana nakon bure i  vandalizma u prostoru novog dječjeg vrtića u Radunu, pitanja su postavljali vijećnici s Berketove liste, Meri Škopljanac Gagić i Goran Samardžić, na što im je gradonačelnik odgovorio kako su svjesni tih problema te kako ih rješavaju.

Vijećnika Marina Šalova iz SDP-a zanimao je posljednji natječaj za prijem u radni odnos u Gradsku upravu devet novih djelatnika.
Gradonačelnik Ivanović kazao je kako se radi o razmještanju na nova radna mjesta djelatnika koji su do sada bili zaposleni na određeno vrijeme na poslovima legalizacije.
Na Šalovovo pitanje o sve većem problemu ilegalnog odlaganja otpada te koliko su se konkretno do sada građani uključili u prijavljivanje ovih vrsta ponašanja, Ivanović je kazao kako je prijava bilo osobno njemu ali i drugim gradskim službama. Povećan je i broj djelatnika u komunalnom pogonu jer želimo čišći grad i čišće plaže, naveo je gradonačelnik.

Ana Ljubica iz Akcije mladih naglasila je potrebu izgradnje autobusne stanice kod braniteljskih zgrada u Rudinama jer, kako je kazala, djeca sada autobus čekaju na sasvim neprimjerenom mjestu, na što je gradonačelnik kratko odgovorio kako će problem biti riješen.


Denis Ivanović

Više pozornosti treba posvetiti ilegalnim priključcima na oborinske vode i bujice, ustvrdio je HSP-ovac Željan Jurlin te ukazao na potrebu kažnjavanja građana koji tim putem ispuštaju fekalije u more. Osvrnuo se i na nedavni članak u medijima koji je govorio o plažama koje treba izbjegavati, a nalaze se u Kaštelima.
Jurlina je zanimalo i koji su razlozi zašto se, unatoč odluci Gradskog vijeća, još uvijek nisu izabrali članovi novog Povjerenstva za zaštitu okoliša, na što mu je predsjednik Gradskog vijeća, Ivan Udovičić odgovorio kako prethodno Povjerenstvo nije bilo pri Gradskom vijeću, a ovo novo će biti pa je procedura nešto drugačija. Udovičić je naveo i kako su prijedloge vijćnika o članovima novog Povjerenstva dobili, s izuzetkom kluba HDZ-a, a sastav novog Povjerenstva trebao bi se znati do iduće sjednice Gradskog vijeća.

HDZ-ov vijećnik Branimir Matijaca iznio je jedno pitanje i prijedlog. Pitanje se odnosilo na funkcioniranje ispostave Lučke uprave u Kaštelima s obzirom na obujam pomorskog prometa u zaljevu. Naglasio je pri tom i nemile događaje koji su se zbili ovog ljeta kada su veće količine nafte i drugih tvari onečistile more, obalu i plaže, a što direktno utječe na kaštelanski turizam.

- Na zamolbu gradonačelnika poslala sam dopis Lučkoj upravi Split koja je nadležna za nadzor na moru i na području Kaštela, a na što još nikakav odgovor nisam dobila - odgovorila je pročelnica Marija Pelivan.

Matijaca je također predložio da se kod Pastoralnog centra u Kaštel Lukšiću za stalno postavi veliki kontejner za glomazni otpad kako neodgovorni građani više na tom mjestu ne bi odlagali građevinski i drugi krupni otpad mimo kontejnera, što je sada svakodnevna pojava.


Joško Berket

Pri svom izlasku za govornicu, Joško Berket predložio je da tvrtka Zeleno i modro preuzme i uskladišti dio kontejnera i kanti za odvajanje otpada koje se sada nalaze na lageru Čistoće, ustvrdivši kako su to i kaštelanske kante te trebaju služiti za potrebe Kaštela, Nadalje je naglasio kako je greška ako se  zelene otoke u budućnosti misli ostavljati na ulicama.

- Oni trebaju biti samo u zgradama i pod nadzorom, a odvojeno prikupljanje otpada može se u zbilji dogoditi tek onda kada građani budu imali svoje kante za odvajanje. Nigdje u svijetu odvojeno prikupljanje otpada nije zaživjelo tamo gdje zeleni otoci nisu „pod ključem“- kazao je Berket, čije se drugo pitanje odnosilo na izgradnju luke Kaštel Stari te nastavak izgradnje obalnog pojasa prema zapadu Kaštela.

- Za grad je važna obala u Starom, Novom i Štafiliću, a ja projekt nisam vidio i strah me da kaštelanska obala neće postati prava riva. Za pravu rivu potrebna je minimalna dubina od 2,5 m i to kad je oseka. Tek onda će riva biti kao ona splitska, trogirska ili vodička jer će omogućiti razvoj tog dijela grada - zaključio je Berket.

Vezano za prikupljanje otpada gradonačelnik je odgovorio kako su u planu tri vrste kanti za odvojeno prikupljanje u kućanstvima te kako će zeleni otoci sigurno biti pod nadzorom

- Luka Kaštel Stari je pred samom dozvolom, a odužilo se zbog primjedbi konzervatora. Sada se projekt prema njihovim primjedbama prepravlja, a mi ćemo izdati dozvolu. Nakon toga će Lučka uprava raspisati natječaj za radove. Intencija projekta izgradnje nove obale je da se ide 20 m u more, a projekt je trenutno na izradi - odgovorio je gradonačelnik Ivanović, čime je zaključen Aktualni sat 10. sjednice Gradskog vijeća Kaštela.


KOMENTARI: