hren
 

SLJEDEĆA GODINA SA 160 MILIJUNA KUNA
Iako su članovi kluba vijećnika SDP-a i Akcije mladih prijedlog gradskog proračuna za sljedeću godinu opisali kao jednak dosadašnjima, odnosno bez velikih projekata i njihovih realizacija, na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Kaštela prijedlog proračuna za 2019. godinu, težak oko 160 milijuna kuna, prihvaćen je većinom glasova, bez posebnih rasprava.

- Obećali ste kanalizacijsku mrežu do svakog doma, nadogradnju škola, razvoj poduzetništva... Gledajući proračun kao i projekcije proračuna za naredne dvije godine, ništa od obećanja nećete ispuniti – kazao je SDP-ovac Dražen Đaković gradonačelniku Denisu Ivanoviću, obrazlažući zbog čega njihov klub vijećnika neće glasati za proračun.

Đakovićev stranački kolega Marin Šalov kritizirao je činjenicu da se ponovo pojavio višak sredstava koji se prenosi u sljedeću godinu, iako Kaštela vape za projektima i potrebama pa je planirane prihode i rashode nazvao realno pesimističnima.

Inače, prihodovna strana proračuna za sljedeću godinu iznosi 160 milijuna kuna, dok je rashodovna strana planirana u iznosu od 175 milijuna kuna.


Dražen Đaković

- Proračun prate programi izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture, programi javnih potreba u društvenim djelatnostima i ostali programi tako da možemo kazati da projekata koji se realiziraju ili će se početi realizirati u sljedećoj godini ne nedostaje. Neki od važnijih projekata su uređenje obale i luke u Kaštel Starom, čiji početak očekujemo krajem veljače ili početkom ožujka, a gradske službe dozvolu će izdati sljedeći tjedan. Aktivno se radi i na proširenju obale prema Kaštel Novom, pri završetku smo izrade dokumentacije za uređenje obale u zapadnom dijelu Kaštel Kambelovca, a započet ćemo i sa zahtjevnim poslom izrade dokumentacije za uređenje obale u Kaštel Sućurcu. Među projektima su i uređenja dječjih igrališta i parkova, poput jednog novog parka u Kaštel Lukšiću te uređenja Dudanovog parka u Kaštel Kambelovcu, koji će se dijelom financirati iz sredstava EU fondova. Moram spomenuti i nastavak radova na vodoopskrbi i kanalizacijskoj mreži, a iako se priča o kanalizaciji poprilično usporila, nadam se da će u drugoj polovini godine imati svoj sretan nastavak. Planovi javnih potreba također donose niz programa u sportu, kulturu, radu s udrugama, socijalnoj zaštiti, a moram naglasiti da proračun i ove godine donosi dobru pronatalitetnu politiku jer još jednom napominjem, Kaštela su ove godine bila drugi grad u državi po prirodnom prirastu, što govori da smo iz godine u godinu sve poželjniji grad za život – kazao je o proračunu kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

Više o programima izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture, koji su također usvojeni na ovoj sjednici više je vijećnicima govorila pročelnica Marija Pelivan.

- Za programe komunalne infrastrukture planirano je nešto više od 26 milijuna kuna, a kao najznačajniju investiciju možemo navesti uređenje, odnosno početak radova i realizaciju pojedinih faza obalnog pojasa u Kaštel Starom, ali i obalni pojas u Kaštel Kambelovcu, plažu Glavica u Kaštel Lukšiću. Tu je i uređenje ljetne pozornice u Dudanovom parku, dovršetak radova u ulici Polinovac, početak radova u ulici Koludrovac, uređenje Ceste dr. Franje Tuđmana od Solina do Prodajnog centra, pripremu dokumentacije za uređenje od Prodajnog centra do ambulante u Kaštel Sućurcu, uređenje autobusnog stajališta na Baletnoj školi, dokumentaciju za uređenje ulice don Frane Bege, prvih dana nove godine kreće postupak javne nabave za proširenje groblja u Kaštel Kambelovcu te izgradnju ogradnog zida na groblju u Kaštel Lukšiću – dio je projekata koje je navela pročelnica Pelivan, a  čije je financiranje ili sufinanciranje našlo svoje mjestu u gradskom proračunu.


Sandra Zokić

U odnosu na prošlogodišnji proračun, novi proračun donosi više sredstava za programe iz segmenta društvenih djelatnosti.

 - Proračun za sport i kulturu je povećan u odnosu na prošlu godinu u cilju veće transparentnosti prema građanima. Većinu novca namijenjenih sportu raspodijelit će Zajednica sportskih udruga, prema utvrđenom pravilniku i propisima. I u kuturi će se veći dio sredstava podijeliti kroz natječaj, programi će biti vrednovani od strane Kulturnog vijeća, kako bi omogućili financiranje što više dobrih projekata, Za sport će se osigurati 6,1 milijun kuna, za financiranje udruga u kulturi dva milijuna kuna, za kaštelanska događanja vezana za kulturu oko 1,5 milijuna kuna, a devet milijuna kuna za obnovu, renoviranje i rekonstrukciju spomenika kulture. Financiranje gradskih ustanova uglavnom je ostalo na razini prošle godine – izvijestila je pročelnica Sandra Zokić.

Na ovoj sjednici usvojen je i rebalans proračuna za tekuću godinu, a s malim iznimkama, za proračun i planove programa glasali su vijećnici HDZ-a i koalicijskog HSS-a dok su, zavisno od teme, suzdržani i protiv bili Berketovi vijećnici, HSP, SDP i Akcija mladih.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij