hren
 

KOMUNALNE USLUGE, SIGURNOST I POVREDE POSLOVNIKA
Ova sjednica Gradskog vijeća Kaštela započela je izmjenom sastava vijećnika u klupama SDP-a, jer je svoj mandat iz mirovanja, tijekom kojeg ga je mijenjala stranačka kolegica Ivana Marasović, ponovo aktivirao Matko Kuzmanić, a u vijećničke klupe po prvi put u ovom sazivu sjeo je Filip Plećaš, koji je zamijenio Tonija Rokova, koji  zbog osobnih razloga u ovom trenutku ne može vršiti dužnost vijećnika. Ova izmjena već je na ovoj sjednici donijela određene rezultate u količini i načinu rasprave, što je bilo i za očekivati, jer i Kuzmanić i Plećaš u prošlim sazivima bili su neki od najaktivnijih vijećnika.

Tako je SDP-ovac Filip Plećaš na ovoj sjednici otvorio pitanje potrebe redovnih izvješća o stanju sigurnosti na području grada, koje je do prije nekoliko godina Gradskom vijeću podnosio načelnik policijske postaje Kaštela. U skladu s tim pitanjem predložio je da se na nekoliko ključnih lokacija u gradu postave nadzorne kamere, u cilju efikasnije borbe protiv kriminala i kriminalnih ponašanja.
Kako je kazao gradonačelnik Denis Ivanović, prijedlog o postavljanju kamera već je otvoren od strane Policije te je najavio kako će organizirati sastanak nadležnih u Gradu, predstavnika klubova vijećnika te predstavnika Policije u svrhu određivanja najedakvatnijih lokacija za postavljanje nadzornih kamera.

Plećaš je gradonačelniku uputio i pitanje razmišlja li o mogućem ukidanju ili smanjenju stope prireza za građane i poduzetnike.

- Naravno da razmišljam i da sam otvoren za takve opcije, no potrebno je to pitanje staviti na širu raspravu. Za sada smo u proračunu za ovu godinu osigurali pola milijuna kuna koje ćemo utrošiti za poticaje poduzetnicima – odgovorio je Ivanović

- Radovi na vodovnoj mreži u dijelu Kaštel Gomilice idu prema planu, negdje je za određenu vrstu radova potrebno više vremena zbog konfiguracije terena, no nemam saznanja o nekim većim problemima i zastojima. Radovi su započeti u svibnju 2017. godine, rok im je tri godine, znači trebaju biti gotovi do svibnja 2020. godine – bio je gradonačelnikov odgovor na pitanje SDP-ovca Marina Šalova o dinamici navedenih radova.

Na problem devastacije uokolo dječjeg vrtića u Radunu, ovom je prilikom upozorio vijećnik s Berketove liste Goran Samardžić, zatraživši da se poduzmu određeni koraci u zaštiti objekta.

Nezavisni vijećnik Josip Berket na ovoj sjednici dotakao se financiranja sportskih udruga u Kaštelima, kako iz dijela sredstava prema pravilniku ZŠU tako i iz posebnog dijela o kojem odlučuje gradonačelnik. Berket je iznio svoj stav kako udruge i klubovi koji sami pronađu određene sponzore, a pri tome je naveo kako on izdvaja za gradske klubove oko 200 tisuća eura godišnje, imaju pravo na veća sredstva iz gradskog proračuna, a ne da im se sredstva  zbog sponzora smanjuju.

Iako je pročelnica Sandra Zokić navela kako se sredstva dodjeljuju prema točno utvrđenom Pravilniku, kako za različite sportske škole i najmlađe tako i za natjecateljski dio, čime je opovrgla njegove navode, Berket je najavio kako će ovu temu ponavljati na svim sjednicama Gradskog vijeća, odnosno biti pozitivno dosadan.

SDP-ov povratnik u vijećničke klupe Matko Kuzmanić, naveo je kako je potreba grada i građana da se strateški odredi tko u gradu obavlja komunalne djelatnosti i usluge, budući da su u ovom trenutku razdjeljene između tvrtke Zeleno i modro, Vlastitog pogona i koncesionara.

- Model koji se sada provodi je sulud. U interesu građana je da imaju što kvalitetniju uslugu po što povoljnijim cijenama, a to možemo imati samo ako objedinimo komunalne usluge - kazao je Kuzmanić, a gradonačelnik se okvirno složio s njim, ali i ustvrdio kako je potrebno ići „korak po korak“.

Dražen Đaković, još jedan vijećnik iz redova SDP-a, pitao je kaštelanskog gradonačelnika je li upoznat sa slanjem  izjava građanima o obavljanju usluge prikupljanja otpada od strane tvrtke Zeleno i modro.

- Jeste li znali da oni šalju izjave i što ste poduzeli da to spriječite? Jer na temelju koje pravne osnove oni to šalju, kad još uvijek nema odluke Gradskog vijeća prema kojoj im se dodjeljuje obavljanje te usluge? Tko je društvu Zeleno i modro, kada još uvijek nije donesene odluka o povjeravanju usluge prikupljanja otpada,  dao osobne podatke građana, Grad Kaštela ili društvo Čistoća? Radi se o ozbiljnoj stvari i kršenju Uredbe o zaštiti podataka, a ovakva stvar predviđa kaznu i do 20 milijuna eura – pitao je Đaković, na što mu je gradonačelnik Ivanović  odgovorio kako je upoznat sa slanjem izjava, a direktor tvrtke Zeleno i modro Alen Lučić, odgovorio je o načinu kako je tvrtka došla do odobnih podataka.

- Podaci su prikupljeni djelomično na terenu, a djelomično iz evidencije obveznika komunalne naknade o čemu su Zeleno i modro i Grad Kaštela sklopili GDPR ugovor, što je legalan način – kazao je Lučić, na što je Đaković postavio dodatno pitanje.

- Zašto je Grad sa društvom Zeleno i modro sklopio ugovor, mogao je tako sklopiti sa mnom ili nekom trogirskom tvrtkom. Odluka još nije donesena i tko je to vidovit da se sigurno zna da će ona biti usvojena na ovom Gradskom vijeću? Što ako Vijeće ne usvoji odluku? Zeleno i modro u trenutku kada ste im dali podatke nisu imali zakonsku osnovu za obradu istih – bio je uporan Đaković, a nastavak rasprave prekinut je zbog povreda Poslovnika i sa zaključkom predsjednika Gradskog vijeća Ivana Udovičića kako je svima u interesu da usluge prikupljanja otpada vrši gradska komunalna tvrtka.

A kod je riječ o povredama Poslovnika o radu Gradskog vijeća, treba spomenuti i kako je na ovoj sjednici predsjednik Udovičić u jednom trenutku pokušao oduzeti riječ HSP-ovcu Željanu Jurlinu, koji se nije pridržavao niti broja mogućih prijedloga niti vremenskih okvira za govornicom, a što je propisano Poslovnikom. Nakon što mu je Udovičić nekoliko puta kazao „oduzimam vam riječ, Jurlin je uz mahanje rukom samo konstatirao „samo vi oduzimajte“ i nastavio sa izlaganjem. Iako je tek trenutak nedostajao da Udovičić pozove zaštitara i Jurlina udalji sa sjednice, ipak je na kraju sve mirno privedeno kraju.

Inače Jurlin se još jednom osvrnuo na činjenicu da još uvijek, unatoč odlukama i najavama, nije formirano Povjerenstvo za praćenje stanja okoliša, a među ponovljenim pitanjima i prijedlozima bili su i oni o potrebi mijenjanja funkcioniranja vijeća mjesnih odbora.
Jurlina je ujedno zanimalo je li Grad predvidio u izmjenama GUP-a neke mjere kako bi se sprječilo neplansko građenje baznih stanica teleoperatera, posebno jer lokalne zajednice od gradnje takvih stanica nemaju niakve koristi već samo štetu te daje li Grad određene suglasnosti za izgradnju istih.
Gradonačelnik Ivanović odgovorio je Jurlinu kako će se GUP-om nastojati zaštiti određena gušće naseljena područja od izgradnje baznih stanica te kako Grad u tu svrhu ne idaje nikakve suglasnosti niti dozvole već da je to u nadležnosti resornog Ministarstva.

Kako je ovog dana za govornicom bilo nekoliko ponavljanja pitanja i prijedloga koji nisu donijeli konkretne odgovore na više sjednica Gradskog vijeća, treba spomenuti i ponovljeno traženje Dražena Đakovića da mu se dostavi informacija o ukupno utrošenim sredstvima eventualno dobivenim iz EU fondova.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij