hren
 

UZ POHVALE I KRITIKE
Dužnost ravnatelja Muzeja grada Kaštela u sljedećem mandatnom razdoblju obavljat će i dalje Ivan Šuta, odlučilisu tako gradski vijećnici, koji su na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća donijeli još niz odluka, među njima i odluku o dobitnicima nagrada grada za prošlu godinu.

Posebne rasprave o izboru Ivana Šute za ravnatelja Muzeja nije bilo, no rasprava se otvorila na odluci o dodjeli nagrada, a započeo ju je HSP-ovac Željan Jurlin, nakon što je predsjednica Komisije za dodjelu javnih priznanja, Dina Balić, obrazložila razloge dodjele pojedinih nagrada i priznanja.

Primjedbe na predložene dobitnike

Jurlin je dao primjedbu na dodjelu osobne nagrade Milivoju Bratinčeviću, ustvrdivši da on nije jedini zaslužan za projekt vezan uz lik i djelo fra Bernardina Sokola, a što je bio jedan od argumenata predlagatelja nagrade, a primjedbu je dao i na prijedlog o dodjeli jedne osobne nagrade, Ivici Žegarcu op.a,, obrazloživši svoju primjedbu činjenicom da je isti već dobio nagradu grada.
Pri svojim primjedbama Jurlin je komentirao kako se nagrade degradiraju te da se pri prijedlozima „siluje politika“.
No, kako mu je predsjednica Balić odgovorila, Ivica Žegarac nagradu je već jednom dobio za humanitarno djelovanje kao dobrovoljni darivatelj krvi prema postojećem Pravilniku, a ove godine predložen je za osobnu nagradu zbog svog cjelokupnog doprinosa društvenom i kulturnom životu u Kaštelima, što su dva različita priznanja.

-  Isto tako, Milivoj Bratinčević predložen je za nagradu zbog dugogodišnjeg aktivnog rada u društvu Bijaći i različitih ostalih zasluga i angažmana, a sve je samo kulminiralo organizacijom Dana fra Bernardina Sokola, pri čemu nitko ne tvrdi da je on bio jedini organizator  - kazala je Balić.

S prijedlozima Komisije, složili su se svi ostali vijećnici, unaprijed čestitajući dobitnicima, pa će tako na svečanoj sjednici povodom Dana grada nagrade za životno djelo dobiti dugogodišnji vatrogasni djelatnik Ivica Batina te trenerica mažoretkinja, najviše zaslužna za sve njihove trofeje, Alena Rako. Osobne godišnje nagrade otići će u ruke, osim Milivoja Bratinčevića i Ivice Žegarca i nogometnom djelatniku Josipu Piriću te bivšem lukšićkom župniku don Stipanu Šurlinu. Skupnu godišnju nagradu primit će gimnastički klub Kaštela. Osobna nagrada za humanost bit će uručena usvojiteljima Katarini i Krešimiru Vlahoviću, dok će osobne nagrade za dobrovoljne darivatelje krvi dobiti Branko Marinović, Boris Petković i Ivica Strižić.
Prema odluci vijećnika, dobitnicima nagrade za životno djelo, kao i nagrađenim dobrovoljnim darivateljima krvi, pripast će i novčana nagrada u visini 10 tiuća kuna.

Uz ostale odluke, vijećnici su na ovoj sjednici donijeli i odluku o uključivanju Kaštela u program poticane stanogradnje, POS, a zainteresiranost za ovaj program anketom je pokazalo oko stotinjak, uglavnom mlađih Kaštelana.

Usvojena je i Odluka o javnom redu i miru, kako bi se reguliralo obavljanje taksi prijevoza na području aerodroma u Resniku i to s ciljem sprječavanja negativnih pojava uzrokavanih neprimjerenim ponašanjem prijevoznika, posebno u vrijeme turističke sezone, ali i zaštitilo taksi prijevoznike koji imaju dozvolu za radizdanu od strane Grada Kaštela. Prema ovoj odluci, koja utvrđuje tko i kako može koristiti parking prostor Zračne luke, kako se prijevoznici trebaju ponašati i druge elemente, zabranjeno je obavljati naplatni prijevoz bez odgovarajuće dozvole, isticati različite natpise ili pozivati putnike i slično. Visina kazni predviđena je u iznosu od tisuću do deset tisuća kuna. Odluku su, uz Grad Kaštela, pripremili i nadležni u Zračnoj luci te u Policiji.
Ovom prilikom pročelnica Marija Pelivan informirala je vijećnike da je cjelokupna Odluka o javnom redu i miru, kojom će se regulirati i svi ostali segmenti na području Kaštela, u izradi.

Pozdravljajući inicijativu NK Gošk da financiraju projekt uređenja pomoćnog igrališta uz ugradnju umjetnog travnjaka sredstvima koje se dodjeljuju iz mjera „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, kaštelanski vijećnici, bez primjedbi su izglasali kako će klubu dati suglasnost, koja im je potrebna za sudjelovanje u natječaju.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij