hren
 

AKTUALNI SAT OVOTJEDNE SJEDNICE
Nešto manje od pet sati trebalo je kaštelanskim gradskim vijećnicima da odrade čak 45 točaka dnevnog reda na sjednici Gradskog vijeća održanoj ovog utorka. Između ostalog usvojen je rebalans proračuna, prihvaćena izvješća o radu gradskih ustanova i gradonačelnika, donesene izmjene pojedinih programa javnih potreba iz područja komunale i društvenih djelatnosti, usvojene odluke kojima se uređuje komunalni red, a vijećnici su nadležnima postavili i nekoliko aktualnih pitanja.

Većina pitanja i odgovora prošla je bez posebnih rasprava, a aktualni sat obilježio je istup nezavisnog vijećnika Ivana Gotovca.
Gotovac je s govornice čestitao gradonačelniku Denisu Ivanoviću na polovini mandata, ali i kritizirao medije, od portala do Slobodne Dalmacije za objavljivanje, kako je on ustvrdio,  unaprijed napisanih tekstova.

- Nisam zadovoljan njihovim pisanjem o Gradu kao velikom investitoru, najvećem u Županiji. Svi su tekstovi unaprijed napisani, a nitko ništa ne pita građane. Ja ne vidim što se to u gradu radi. Mediji pišu kako u ovom gradu teče mlijed i mlijeko, a mi bi bili sretni da nam teče voda. O kakvim se to investicijama radi, o metru plaže u Lukšiću, vodospremi koja se radi godinama i nije završena. Piše se o nasipanju plaža, krpanju asfalta, uređenju autobusne stanice... sve je to krpljačina, nema tu niti jedan projekt i investicija – kritizirao je Gotovac.

Gradonačelnik Ivanović složio se da ima stvari zbog kojih ni on nije zadovoljan, poput radova na vodoopskrbi i kanalizaciji, no kako će o tome na sjednici više govoriti direktor VIK-a. Isto tako Ivanović je Gotovcu nabrojio neke od milijunskih projekata koji su u tijeku na području grada.

- Radi se o projektima vrijednim oko 50 milijuna kuna i to sigurno nije krpanje – ustvrdio je gradonačelnik.

Vijećnik Gotovac u raspravu se uključivao iz klupa, a  za govornicu je, protivno Poslovniku, izašao tri puta, zbog čega je upozoren od strane predsjednika Gradskog viječa Ivana Udovičića, na što je vijećnik kazao kako će izaći i sto puta ako je to za građane.
No ipak, nakon trećeg izlaska odustao je od daljnje rasprave.

O udžbenicima, rampama za invalide, sanaciji veslačkog

Vijećnicu s Berketove liste Meri Škopljanac Gagić zanimalo je je li Grad Kaštela naplatio komunalni doprinos od Hrvatskih autocesta pri izgradnji brze ceste, dajući primjer Dugopolja i Klisa koji su isti naplatili nakon sudskih tužbi. Kako se čulo na sjednici, brzu cestu radile su Hrvatske ceste, a ne Hrvatske autoceste, no otvorena teme će se ispitati.

Razmišlja li Grad o izgradnji rampi za ulaz u more za invalide te što je s uređenjem šetnice na području nekadašnjeg Jugovinila, teme su o kojima je pitanja postavio HSP-ovac Željan Jurlin, a kako mu je odgovorio gradonačelnik, na području grada izgrađene su tri rampe, na plaži Glavice, na području Štalije i na plaži Gabine, a nove rampe bit će izgrađene do sljedeće turističke sezone.
Šetnica je, prema gradonačelnikovim riječima, dio GUP-a i Grad će, čim se steknu zakonski uvjeti, a vezano uz dokumentaciji, prići uređenju iste.

Nabavke udžbenika i popratnog materijala poput radnih bilježnica tema je koju je otvorila Berketova vijećnica Marinka Parčina, a pročelnica Sandra Zokić ustvrdila je da kasni katalog udžbenika te da još uvijek ne znaju koji će biti potezi države i županije na tu temu pa ni Grad Kaštela nije mogao utvrditi strategiju.

- Na temelju postojećih informacija nismo mogli donijeti konkretne mjere. No ono što možemo potvrditi je da smo u proračunu rezervirali sredstva za pomoć obiteljima s četvero i više djece, obiteljima koje imaju troje djece u osnovnoj školi, a razmišljamo i o novčanoj pomoći za roditelje prvašića – odgovorila je Zokić.

Goran Samardžić, još jedan Berketov vijećnik, pitao je gradonačelnika je li se s nadležnima dogovorila sudbina pedijatrijske ordinacije u Kaštel Starom, a isti vijećnik upoznao je kolege i predstavnike vlasti s potrebom postavljanja konkretnijih uspornika na području Ključanica, a u svrhu sigurnosti sudionika u prometu, posebno djece.
Kako je odgovorio gradonačelnik Ivanović, kaštelanski rroditelji i djeca, prema informacijama od strane županijske pročelnice za zdravstvo, ne trebaju se brinuti jer će stalni pedijatar u Kaštel Starom biti osiguran, a nakon izrade elaborata i suglasnosti policije, uspornici u Kljičanicama bit će postavljeni.

- Prema dogovoru između Grada Kaštela i Marine Kaštela, objekt koji koristi veslački klub u Kaštel Kambelovcu bit će zajednički saniran. Grad preuzima obnovu krovišta, a Marina Kaštela unutrašnje uređenje. U ovom trenutku radi se na izradi projekta uređenja – odgovorio je Ivanović HDZ-ovoj vijećnici Doris Grgurin na pitanje o sanaciji derutnog objekta u Kaštel Kambelovcu.

SDP-ovci o luci u Starom, otpadu i liniji broj 2

SDP-ovi vijećnici Filip Plećaš, Marin Šalov i Matko Kuzmanić i na ovoj sjednici imali su više pitanja za nadležne.
Filip Plećaš pitao je po čijem nalogu se odustalo od idejnog projekta uređenja obale i luke u Kaštel Starom, na osnovu kojeg je ishodovana lokacijska dozvola te zbog čega su zaposlenici i dužnosnici Grada te pojedinci iz mjesnog odbora u Starom, poput Zorana Bonacina, Dorisa Čičeka, Ivana Udovičića i Marije Pelivan o cijelom projektu davali jedne informacije, gradonačelnik danas druge i cijeli projekt je otišao u drugom smjeru.
Naime, kako je naglasio Plećaš, po idejnom projektu i po najavama navedenih radilo se o projektu prema kojem je luka u Starom trebala dobiti komunalne i komercijalne vezove te operativni dio, dok se danas govori samo o komunalnim vezovima i tek nekoliko vezova za plovila u tranzitu. Plećaš je ujedno pitao je li 870 milijuna kuna plaćenih za Studiju razvoja obale, prema tome, bačen novac.

Gradonačelnik Ivanović Plećašu je tek odgovorio kako je od početka njegovog mandata prije dvije godine te prvih sastanaka s nadležnima iz Lučke uprave, riječ bila samo o kumanlnim vezovima i nekoliko vezova izvan lukobrana za plovila u tranzitu te da on ne može govoriti što se događalo i o čemu se razgovaralo i pregovaralo prije njegovog mandata.

Marin Šalov, ovom prigodom  pohvalio je nadležne za promjene u metodama odvoza i odlaganja glomaznog otpada, a pohvale su stigle i od strane Matka Kuzmanića zbog prihvaćanja sugestije o suradnji Grada i Fakulteta građevinarstva na budućem projektu uređenja obale u Kaštel Sućurcu.
Ali Kuzmanić je dao i kritiku, još jednom uputivši gradonačelniku prijedlg da u upravu VIK-a postavi predstavnika Kaštela koji bi, između ostalog, operativno rješavao zadatke upoznavanja javnosti s tijekom i rezultatima radova na području Kaštela, jer gradonačlnik do sada gubi veliki dio svog vremena „kao savjetodvana služba građanima o radovima na vodovodnom i kanalizacijskom sustavu“.

Nakon Kuzmanićevih pitanja vijećnici su saznali da, iako projekt aglomeracije ne obuhvaća sva područja u Kaštelima, građani nemaju razloga za zabrinutost jer će isti biti obuhvaćeni preko gradskih projekata te da će, nakon što u tvrtku Promet  stignu novi autobusi, stanovnici Sućurca ponovno biti povezani sa Splitom kao i prije nekoliko mjeseci.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul