hren
 

OD OTPADA I PARKIRANJA DO LJUBIMACA I SOCIJALE
Ugostiteljski  štekati na javnim površinama od sada će morati izgledati ujednačeno i prema novoj Odluci o dodjeli na korištenje javnih površina, a postojeći vlasnici i korisnici istih dužni su ih prilagoditi uvjetima odluke u roku od šest mjeseci.

Odlučeno je tako na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća, a odluka je  proizašla iz činjenice da su ugostiteljski štekati, kojih je sve veći broj, stvorili nered u prostoru i nezadovoljstvo sugrađana.
Prije donošenja nove odluke Grad je proveo savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, a nacrt prijedloga odluke zainteresirani su imali priliku vidjeti na službenim stranicama Grada.

Na sjednici Gradskog vijeća ovog utorka usvojeno je i doneseno još nekoliko odluka i izmjena odluka, između ostalog i izmjene odluke o organizaciji parkinga, prema kojoj je utvrđena nova lokacija za parking s naplatom, a radi se o ulici Polinovac u Kaštel Novom.
U toj ulici, koja je nedavno rekonstruirana  označeno je ukupno 29 parkirališnih mjesta, od kojih su dva namjenjena za parking invalidnih osoba.

- Izvođenje opasnog psa na javne površine dopušteno je jedino s brnjicom i na povodcu, od strane vlasnika i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i držanju pasa. Uzgoji kućnih ljubimaca namjenjenih prodaji ne mogu započeti djelatnost bez rješenja o registarciji ugoja, a korištenje životinja za snimanje filmova, emisija, natjecanje životinja, izložbe, reklame i druge svrhe s ciljem predstavljanja životinja mogu se obavljati nakon pribavljene suglasnosti. Vlasnik životinje nije obvezan registrirati razmnožavanje životinja već ima onbvezu osigurati kontrolu razmnožavanja te zbrinuti mladunčad – neke su od odredbi koje su svoje mjesto našle u izmjenama Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnh ljubimaca, koje su na sjednici jednoglasno usvojene.

Nelegalni deponiji pod video nadzorom

Pročelnica Marija Pelivan vijećnika je izvijestila o većim lokacijama i količinama nepropisno odbačenog glomaznog otpada u prošloj godini, troškovima njegovog uklanjanja  i provedbi mjera sprječavanja nelegalnog odlaganja otpada.
Najviše lokacija u 2018. godini utvrđeno je u Kaštel Sućurcu, njih sedam, u Kaštel Novom su četiri, dvije u Kaštel Starom i jedna u Kaštel Štafiliću. S dijela lokcija otpad je uklonjen, a s dijela djelomično uklonjen.  Na troškove uklanjanja tog protupravno bačenog otpada Grad je u prošloj godini  utrošio 100 tisuća kuna. Za ovu godinu Grad je u proračunu osigurao 300 tisuća kuna u svrhu postavljanja video kamera, fizičkih barijera, znakova zabrane i sličnog.  Primjedbe na izvješće o lokacijama imao je SDP-ovac Filip Plećaš, iznijevši nekoliko lokacija u Kaštel Lukšiću na kojima se duži niz godina nalazi različiti otpad, poput automobilskih olupina.
U skladu s temom nelegalnog odlaganja otpada, vijećnici su usvojili  Odluku o provedbi posebnih mjera za sprječavanje bacanja otpada, prema kojoj će se na pojedinim lokacijama postaviti video nadzor, lokacije će se učestalo kontrolirati, postaviti znakovi upozorenja, tiskati i distribuirati letci o načinu zbrinjavanja otpada i slično.

Na ovoj sjednici usvojena je i nova Odluka o socijalnoj skrbi, koja uređuje prava i obveze Grada i korisnika pojedinih mjera i programa.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij