hren
 

DOBRO SIGURNOSNO STANJE
Stanje sigurnosti na području grada Kaštela je dobro – kazao je načelnik Policijske postaje Kaštela Neno Gudelj, koji je kaštelanske vijećniike ovog utorka informirao o sigurnosnim uvjetima u Kaštelima.

A svoju konstataciju načelnik Gudelj potkrijepio je nizom podatak o broju prekršaja i kaznenih djela, koji su zabilježeni u prošloj godini, a pokazuju smanjenje tog broja u odnosu na godine ranije.

Tako je broj kaznenih djela u Kaštelima, u petogodišnjem razdoblju, od 2013. do 2017. godine prosječno godišnje iznosio 450 djela, u 2017. godini taj broj je bio 373, a lani je zabilježeno 309 kaznenih djela. Od ukupno evidentiranih 309 kaznenih djela u prošloj godini, razrješeno je njih 60 posto, što je pet posto više u odnosu na godinu ranije.

- Smanjena su i teška kaznena djela protiv života i tijela te kaznena djela imovinskog karaktera, koja su najzastupljenija kaznena djela općeg kriminaliteta. U 2018. godini nije evidentirano niti jedno ubojstvo, a bilo je dva ubojstva u pokušaju. Zabilježena su četiri kaznena djela teških tjelesnih ozljeda, dok silovanje ili pokušaj silovanja nije evidentiran niti jedan slučaj – kazao je Gudelj.

Zloporaba droga i dalje veliki problem

Ukupan broj kaznenih djela iz područja imovinskog kriminaliteta, poput razbojništva. krađi i provalnih krađi, također je u opadanju iz godine u godinu, a u 2018 godini  broj kaznenih djela bio je 195 djela. Na meti počinitelja u imovinskom kriminlitetu najčešće su trgovine.

Trend smanjenja  u odnosu na godinu ranije, zabilježen je i u zloporabi droga, iako je i dalje veliki, no, kako je kazao načelnik Gudelj, u ovom problemu nije samo važan rad policije već i drugih ustanova.
Tek neznatno veći broj kaznenih djela u prošloj godini, u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje i prethodnu godinu, zabilježen je u domeni maloljetničke delikvencije i obiteljsko pravne zaštite.

Smanjenje broja prometnih nesreća

U 2018. godini ukupan broj prometnih nesreća na području Kaštela bio je 177, što je također smanjenje u odnosu na ranije. Od tog broja 96 nesreća bilo je s materijalnom štetom, 80 nesreća s povrijeđenim osobama te jedan poginuli u tim nesrećama. Smanjen je i broj prometnih prekršaja.

- Kaštela imaju oko 20 tisuća vozača i oko 21 tisuću registriranih vozila. Mi u Kaštelima nemamo ustrojenu prometnu policiju, a najvećim dijelom promet uz nas pokriva stanica Prometne policije iz Splita. U zadnje vrijeme dosta radimo i s kaštelanskim prometnim redarstvom, posebno što se tiče prometa u mirovanju – naveo je policijski načelnik.

Čak 35 posto manje prekršaja protiv javnog reda i mira, nego je to bilo u petogodišnjem prosjeku, zabilježeno je lani u Kaštelima, a smanjenje broja prekršaja bilježi se i u području nasilja u obitelji.

- U svom radu surađujemo sa školama kroz edukaciju djece, a među temama su zloporabe droga, štetnost alkohola i slično, a početkom školske godine djecu upoznajemo s osnovama sigurnosti u prometu, posebno se to odnosi na one najmlađe. Za naš rad nužna nam je suradnja sa svakim građaninom i ovom prigodom pozivam sve da nas upoznaju sa određenim situacijama, jer na žalost, ne možemo sami znati sve. Zajedničkim snagama mnoge situacije možemo riješiti u cilju uređenja stanja i ugodnog življenja – zaključio je  Neno Gudelj.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij