hren

KOMUNALNA SVAKODNEVICA
- Ovdje vlada opuštena atmosfera. Ako su stupići i čempresi samo problemi, mi smo grad za pohvalit, nemaš šta pitat, baš mi je neugodno. Želim se tome pridružiti, neću postaviti teška pitanja... Kako ste vi svi sada pred dvojbom, brzo su vam izbori, pa to izgleda kao kad ideš okrenit Mrduju, ne znaš oćeš li pod Brač ili pod Šoltu, nije vam lako. Al želim vam kad okrenute Mrduju, ili pod Brač ili pod Šoltu, da uvatite bavu i nekako dođete do Splita, pa s kim bilo da bilo – kazao je vladajućima nezavisni vijećnik Josip Berket tijekom aktualnog vijećničkog sata i na sebi svojstven način opisao vijećnička pitanja na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

Osim HDZ-ovog vijećnika Ante Botića, koji je postavio pitanja o požarima i radovima na vodoopskrbi i kanalizaciji te Josipa Berketa, za govornicu su na ovoj sjednici izašli i Berketovi vijećnici Marinka Parčina, Goran Samardžić te Meri Škopljanac Gagić, HSP-ovac Ante Komljen i SDP-ovci Filip Plećaš i Marin Šalov, a većina njihovih pitanja odnosila su se na komunalne probleme u svakodnevnom životu grada, na koje je odgovarao gradonačelnik Denis Ivanović, pročelnice Marija Pelivan i Sandra Zokić te upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj i direktor Zeleno i modro Alen Lučić.

Iz njihovih odgovora vijećnici su doznali da se uskoro pokreće nabava za rekonstrukciju rasvjete na Cesti dr. Franje Tuđmana, da je postavljanje nadstrešnica na zapadu iste ceste u nadležnosti Hrvatskih cesta, koje su započele s dokumentacijom za rekonstrukciju te prometnice i izgradnju nogostupa od Škabrnjske ulice do zračne luke, da će se uskoro aktivirati još tri prometna redara koja su prošli program na Policijskoj akademiji, da je u Hrvatskim cestama pokrenut postupak kako bi zajednički s Gradom postavili nadstrešnice na brzoj cesti te da će nadležni brže i jednostavnije rješavati probleme nepropisno parkiranih automobila na nogostupima i u starim jezgrama, kao i da će Grad u suradnji s društvom Bijaći utvrditi ispunjava li stara maslina kriterije za prijavu na natječaj „Europsko stablo godine“.

Isto tako vijećnici su informirani o postupanjima prema neodgovornim građanima u kontekstu odlaganja i deponiranja otpada te nepropisnih ograda, kao i o tome da će gradonačelnik uskoro imati sastanak s prometnim stručnjacima kako bi se, između ostalog,  iznašlo rješenje za uređenje i označavanja pješačkih prijelaza. Vijećnici su informirani i o tijeku podjele spremnika za individualni otpad, kao i o činjenici da odluka Ustavnog suda, prema kojoj su pojedini članci izmjena Uredbe o zbrinjavanju otpada neustavni, ne donosi zabranu podizanja ili smanjivanja cijene odvoza otpada.
Iako je područje oko hotela Palace nedavno očišćeno, a put zatvoren, ovih dana lanac je ponovno otvoren, ponovo se nakuplja otpad pa će Grad opet reagirati kod nadležnih. Hrvatske vode u tijeku su realizacije projekta pokrivanja preostalog dijela potoka u Krešimirovoj ulici u Kaštel Kambelovcu, a Grad je naručio idejna rješenja kako bi primjerenije „spojio“ staru  i brzu cestu u tom mjestu.

Kako je naveo Josip Berket pri svom izlasku za govornicu, atmosfera na aktualnom satu bila je opuštena, a poneki raspravljački ton osjetio se tek u komunikaciji Filipa Plećaša s Ivanom Čagljem.
Naime, Plećaš je, na primjeru koji se tog jutra dogodio u ulici Hrvatskih branitelja u Kaštel Lukšiću, kada je opetovano došlo do udara kamiona u jedan čempres,  pitao nadležne kada će poduzeti nešto po pitanju dijela čempresa koji rastu pod kutem i predstavljaju opasnost za sve u prometu. Ivan Čagalj kazao mu je kako ne bi bilo korektno popilati čemprese, koji prema stručnom vještačenju pojedinačno vrijede oko deset tisuća eura i najbolji su čuvari prirode, već da vozači trebaju voziti opreznije.

- Koliko su vrijedila stabla na Dudanovom putu ili starom groblju u Gomilici koja su uklonjena bez dokumentacije i stručne podloge? Ova vaša poruka da trebaju voziti opreznije je skandalozna. Nakon što ste stručnjak za agronomiju, javnu rasvjetu i građevinske radove, sada ste i stručnjak za promet. Molim gradonačelnika da u suradnji s prometnom policijom i drugim stručnjacima iznađu rješenja, makar postave graničnike visine ili slično – kazao je Plećaš.

Zanimljivo je da je Josip Berket, u ovom kontekstu, Ivana Čaglja nazvao „zimzelenim“, uspoređujući ga upravo s neuništivim čempresima.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij