hren

MNOGO TEMA NAKON „KORONA PAUZE“
- Neki zajednički prijatelji rekli su mi da vi inače mene hvalite te da su ove kritike malo više predstava za javnost – kazao je u jednom djelu ovotjedne sjednice Gradskog vijeća  kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, oporbenom vijećniku SDP-a Draženu Đakoviću. Pomalo u šali, pomalo sarkastično, pomalo i ozbiljno, Ali ova rečenica najbolje je opisala ono što se na sjednici događalo. Sva izvješća i odluke koje su se našle pred vijećnicima, usvojene su većinom glasova, bez posebnih rasprava, a poneka kritika uglavnom je dolazila upravo od strane Đakovića.

Usvojena izvješća odnosila su se na drugu polovicu prošle kalendarske godine pa su tako usvojena izvješća o izvršenju proračuna, o izvršenju programa izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture, o programima javnih djelatnosti te odluka o raspodjeli rezultata za 2019. Godinu. Izvješća za prošlu godinu, koja su vijećnici prihvatili su i izvješća o radu gradskih ustanova i institucija, koje su vijećnicima predstavili ravnatelji. Predsjednica Savjeta mladih Andrea Barać podnijela je izvješće o radu tog tijela, koje su vijećnici također prihvatili.

Izvješće o radu Zeleno i modro vijećnicima je podnio direktor te komunalne tvrtke Alen Lučić, no točka dnevnog reda o stanju u toj tvrtki maknuta je s ove sjednice jer se čeka nalaz revizije, koja je u tijeku. Nakon ovog izvješća SDP-ovac Filip Plećaš postavio je pitanje kada će Zeleno i modro  preuzeti određene djelatnosti od Vlastitog komunalnog pogona, naglasivši da smo jedini grad u okružju kojemu na poslovima komunalnog uređenja rade i Vlastiti pogon i gradska komunalna tvrtka.

Iako je većina izvješća prošla bez primjedbi i komentara vijećnika, izvješće o radu gradonačelnika Denisa Ivanovića, nekoliko puta je dovodilo SDP-ovca Đakovića za govornicu kina u Kaštel Sućurcu, gdje se ova sjednica, u sklopu mjera zaštite, održala.
Kako ih je Đaković opisao,  nedostatak projekata, gradonačelnikova izjava da se projekti bolje realiziraju kada je „šef“ u samim Kaštelima, gradonačelnikova pojedina predizborna obećanja koja se još nisu realizirala, sredstva na računu koja Grad ne zna gdje će utrošiti, neke su od primjedbi koje je on uputio Ivanoviću nakon podnesenog izvješća.

- Često spočitavate da sam ja jedini gradonačelnik koji ima višak novaca i kako to nije dobro. Pa ljudi moji, koliko mi imamo projekata koji će tek doći na naplatu. Nećemo baš na kraju godine imati 40 milijuna kuna, kao što ih sada imamo. Inače, u cijeloj ovoj situaciji, bolje da ih i imamo, nego što se sad u susjednim gradovima događa zbog korona krize i svih problema – ustvrdio je Ivanović.

- Ovo sam čekao da kažete. Tu ste rečenicu rekli i prije godinu dana, pa ste opet potrošili 23 milijuna kuna manje. Sva sreća da Grad Kaštela ništa nije zadnjih godina ulagao pa sad koronu lakše podnosi s viškom novaca – zaključio je Đaković na sebi svojstven način.

Na ovoj sjednici usvojen je i rebalans proračuna za ovu godinu, u skladu s procjenom realizacije pa su tako planirani prihodi smanjeni za 10 posto odnosno 21 milijun kuna, dok su rashodi smanjeni za nešto manje od 4 posto, odnosno 8,8 milijuna kuna. Novi gradski proračun tako sad iznosi 181 milijun kuna.
U skladu s izmjenama proračuna, izglasane su i izmjene u programima komunale i društvenih djelatnosti.

Od ove godine 5. prosinca u Kaštelima će se obilježavati kao Dan sjećanja na žrtve savezničkog bombardiranja Kaštel Sućurca 1943. godine, odlučilo je Gradsko vijeće, a na toj odluci kolegama vijećnicima zahvalio se vijećnik HSP-a Ante Komljen, naglasivši da su se HSP-ovci te braniteljska udruga Stina pradidova već neko vrijeme zalagali za proglašenje Dana sjećanja. Napomenuo je kako rade i na tome da se s popisa žrtava Jasenovca maknu imena sućuračkih žrtava, a sve u cilju povijesne istine.

Vijećnici su tako usvojili odluku o stavljanju izvan snage UPU Giričić, DPU Štalija, što je slijed dosadašnjih stavljanja izvan snaga planova nižeg reda.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij