hren

ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI NADLEŽNE
Aktualni sat jučerašnje sjednice Gradskog vijeća započeo je pitanjem HSP-ovca Ante Komljena o prikupljanju otpada, a završio kritikom nezavisnog vijećnika Ivana Gotovca o deponiranju otpada na nekoliko lokacija u Kaštelima. Između njih dvojice za govornicu u kinu Sv. Juraj, gdje se održala sjednica, izašlo je još nekoliko vijećnika, a većina njihovih pitanja odnosila se na područje komunalnih djelatnosti.

Ante Komljen osvrnuo se u svom pitanju na probleme s prepunim kontejnerima za glomazni otpad te nagomilavanju otpada uokolo kontejnera i na njihovim lokacijama kada kontejneri nisu postavljeni, a zanimao ga je i način kako se bilježe pražnjenja kućnih spremnika za mješovito otpad. To pitanje postavio je ponukan primjedbama građana o računima koji im pristižu i broju pražnjenja te je zatražio od nadležnih da kućanstvima uz račune dostavljaju i specifikaciju pražnjenja.

- Istina je da se kontejneri za glomazni otpad brzo napune, ali još jednom naglašavam da osim u kontejnere glomazni otpad može se, ako su kontejneri puni, odložiti i u reciklažnom dvorištu. Ako ste otpad stavili u vozilo i doveli ga do kontejnera, a kontejner je prepun, u čemu je problem odvesti otpad do reciklažnog dvorišta. Zašto ne postavljamo veći broj kontejnera za glomazni otpad? Upravo zato jer imamo reciklažno dvorište, a zbrinjavanje otpada iz tih kontejnera značajno košta. Uz to, u kontejnere odlažu i stanovnici susjednih gradova, kao i firme i obrti. Napominjem da svi naši korisnici jednom godišnje mogu kontejner naručiti na svoju adresu.  Evidencija o pražnjenju kućnih spremnika postoji, a ako se dogovorimo možemo specifikaciju slati uz račune. Kako se dio građana tuži da ne vide kako djelatnici uredno bilježe pražnjenja, moram reći da se elektronska evidencija pražnjenja radi na način da naši djelatnici imaju posebne narukvice kojima se automatski  bilježi kad uzmu ili otvore kantu – dio je iz detaljnog odgovora direktora tvrtke Zeleno i modro Alena Lučića, a njegov odgovor potvrdio je i gradonačelnik Denis Ivanović.

Komljen je ujedno predložio Gradu osnivanje određenog savjetodavnog tijela za male i srednje poduzetnike te predložio da se svojevrsne reklame, odnosno popis poduzetnika s područja Kaštela i njihovih djelatnosti objavi na gradskim službenim stranicama, kao i u lokalnim medijima
Među Komljenovim pitanjima bilo je i ono o utvrđivanju pomorskog dobra na području nekadašnjeg Jugovinila, kao i način kako će se riješiti problem svojevrsnih „džepova“ , odnosno objekata koji nisu obuhvaćeni projektom aglomeracije te neće imati mogućnost priključka na vodu i kanalizaciju.

- Točno je da ima objekata koji nisu obuhvaćeni projektom aglomeracije i Grad je već niz toga preuzeo na sebe. Nešto je isprojektirano, nešto se projektira, jedan dio odrađuje Grad, a jedan dio Eko agencija. Mogu reći da će svi maksimalno biti obuhvaćeni kanalizacijskom i vodovodnom mrežom, a jedino je problem s nekoliko objekata koji možda neće dobiti vodu iz tehničkih razloga  jer se nalaze na mnogo višem području od vodosprema – kazao je na ovu temu gradonačelnik.

SDP-ovca Filipa Plećaša zanimalo je koliko će se podzemnih i polupodzemnih spremnika za otpad postaviti u gradu, za građane koji ne mogu imati vlastite spremnike te koje su predviđene lokacije.
Prema riječima Alena Lučića nabavljeno je devet takvih spremnika, a njihove buduće lokacije su na približno istim mjestima gdje su se nalazi kontejneri, odnosno ravnomjerno u centrima kaštelanskih naselja.

- Prije donošenja izmjena GUP-a Grad treba , u suradnji s poduzetnicima i javnim ustanovama, definirati područje nekadašnjih Kaštelanskih staklenika na Knežinama, koje je odnedavno u vlasništvu Grada, jer se radi o iznimno velikom području – bilo je drugo Plećaševo pitanje na koje mu je gradonačelnik odgovorio kako će u tu odluku uključiti ne samo poduzetnike već i širu javnost kako bi se utvrdile potrebe Grada, građana, poduzetnika i svih ostalih.

Teodor Gavrić, vijećnik SDP-a pitao je je li donesena odluka o formiranju građevinskih čestica i po kojim kriterijima, a koje se odnose na zgrade u nekadašnjem društvenom vlasništvu u kojima su stanove građani otkupili, na što je gradonačelnik Ivanović kazao kako su pojedini postupci u tijeku te bliže objasnio o kakvim se postupcima radi.

U slijedu pitanja koje su postavili Berketovi vijećnici, Meri Škopljanac Gagić pitala je kada će biti gotovi radovi u centru Kaštel Kambelovca, a gradonačelnik je kazao da je problem nastao zbog određenih traženja jednog od stanara predmetne ulice, no kako bi taj problem uskoro trebao biti riješen.
Goran Samardžić ponovio je pitanje postavljano već nekoliko puta, o postavljanju video nadzora, a od gradonačelnika Ivanovića doznao je da se trenutno priprema i oprema prostorija za video nadzor, a čim ona bude gotova raspisat će se natječaj za postavljanje kamera, što će se odvijati u nekoliko faza. Gradonačelnik je ujedno, dok se ne postave kamere, obvezao pročelnicu za komunalu Mariju Pelivan da pojaća nadzor komunalnih redara na nekim lokacijama gdje se ilegalno odlaže otpad, a jedna od njih je i područje pokraj groblja u Radunu.

Samardžić je pohvalio Grad za uključivanje u pomoć potresom pogođemom području te je pozvao sve da se uključe, a od gradonačelnika je zatražio da izvijesti vijećnika na koji se sve način Grad uključio u tu priču.  

- Dogovor postignut u Petrinji je da gradovi iz naše županije, kada oni na terenu razmotre i utvrde kojim je obiteljima najpotrebnije, isfimanciraju obnovu kuća tim obiteljima. Naša preporuka je bila da budu to obitelji s više djece, no nije nužno. Ovisno o tome koliko bude trebalo uložiti u pojedinu kuću postoji mogućnost da pomognemo i u obnovi još jedne kuće – ustvrdio je Ivanović.

Marinka Parčina otvorila je ovom prilikom temu nedostatka grobnih mjesta na pojedinim grobljima te predložila razmišljanje i odluku o zajedničkom novom gradskom groblju, kao i o izgradnji gradskog krematorija.
Da je nemogućnost širenja groblja u Donjim Kaštelima te trenutni nedostatak ukopnih mjesta u Kaštel Lukšiću jedan od gorućih problema, složio se i gradonačelnik, iznijevši da se već nekoliko puta razgovaralo o mogućnostima izgradnje novog groblja u nekom nenaseljenom području te kako se nada da će se doći do tog cilja.

Što se događa s područjem kampa u Kaštel Gomilici kraj vatrogasaca, pitanje je Ivana Gotovca, a gradonačelnik mu je kazao kako se radi na prijenosu vlasništva  od države na Grad Kaštela.

- Pri kraju je projekt koji se radi kako bi se omogućilo funkcioniranje turističkog vlakića i nadam se da će na početku ove sezone vlakić vozio ulicama Kaštela – kazala je pročelnica Marija Pelivan na Gotovčevo pitanje hoće li nakon četiri godine zaživjeti ideja o pokretanju turističkog vlakića.

Gotovac je vijećnička pitanja zaključio kritikom odlaganja otpada ne nekoliko lokacija u vlasništvu Grada Kaštela ili kako je kazao devastaciji gradske imovine.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij