Kaštela su nakon dugo godina s nizom, uglavnom komunalnih problema, u ovom trenutku postala grad poželjan za život mladih obitelji, što govori o tome da je ovaj grad velikim koracima krenuo naprijed, čulo se danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj povodom Dana grada Kaštela u Kaštel Gomilici.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić, koji je u svom govoru, uz čestitke sugrađanima, ustvrdio da su Kaštela proteklih godina doživjela određeni procvat te da će za nekoliko godina imati sve ono što treba imeti ima jedan veliki grad u 21. stoljeću.

A što se napravilo u proteklom razdoblju, vijećnike i goste izvijestio je kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, osvrnuvši se na niz projekata koji su realizirani ili je njihova realizacija u tijeku. Naglasak u svom izvješću dao je na projekte izgradnje komunalne infrastrukture, posebno kanalizacije i vodoopskrbe, prometnica, igrališta za djecu, sadržaja za mlade, multimedijalni centar za udruge iz područja kulture, uređenje javnih površina i uređenje obalnog pojasa, kao i na projekte kojima se značajnije radi na pozitivnoj demografskoj slici Kaštela.

- Prioritet je i dalje u mom gradu podizanje standarda života građana, a kako bi osigurali osnovne preduvjete potrebna su velika ulaganja u svim segmentima. Kriza izazvana pandemijom sve nas je pomalo usporila, ali nije zaustavila ni jedan važniji gradski projekt. U posljednje četiri godine započeli smo sa ukupno 80 važnih projekata na području grada što je zaista respektabilna brojka. Često nam stižu pohvale od naših gostiju koji turistički borave u Kaštelima, mislim da nam je to najljepši kompliment i dokaz da idemo u pravom smjeru – kazao je ovom prilikom gradonačelnik Denis Ivanović ističući kako Grad radi kanalizaciju i vodoopskrbu u ulicama koje nisu u sklopu aglomeracije i u tom dijelu surađuju s Agencijom Eko Kaštelanski zaljev te da će završetkom ovog projekta napokon  doći kraj i ekološkim problemima u Kaštelanskom zaljevu.

- Ono što nas čeka u idućoj fazi, koja će uslijediti za približno dva mjeseca, je izgradnja vodoopskrbe i kanalizacije na području poviše ceste D8 tako da će za približno tri i pol godine Kaštela u potpunosti biti pokrivena odgovarajućom vodovodnom i kanalizacijskom mrežom. U tijeku je izrada projektno tehničke dokumentacije za 16 ulica na području cijelog grada koje nisu obuhvaćene projektom aglomeracije. Taj dio će u cijelosti financirati Grad Kaštela, a nešto više od 2 milijuna kuna osigurano je samo za dio koji se odnosi na izrade idejnih i glavnih projekata odvodnje sa sanacijom vodoopskrbe – zaključio je Ivanović, koji je najavio i cijeli niz projekata koji su u fazi pripreme.

Među gostima na ovoj sjednici, kojih je bilo nešto manje zbog pandemije koronavirusa, nego je to uobičajeno, bili su i potpredsjednik Sabora Ante Sanader, koji je Kaštelanima prenio čestitke predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te župan Blaženko Boban koji je sjednici nazočio i kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

- Grad Kaštela je uistinu, bez ikakve patetike i floskula, grad koji cvjeta i raste. Grad u kojem se uistinu iz dana u dan vidi prosperitet i razvoj. Mnogi me pitaju zbog čega je to tako, koja je formula?  Raditi na demografskim projektima, raditi na projektima pristupa mladim ljudima i djeci, osnovna je formula razvoja pojedine lokalne zajednice - ustvrdio je župan Boban, koji je naveo da je prošlogodišnja svečana sjednica u Kaštelima bila zadnja u županiji tijekom „normalnog“ vremena te da se nada da će ova sjednica biti zadnja u „novonormalnom“ vremenu te da će se sve nedaće oko pandemije uskoro završiti.

Nagrade zaslužnima

Na ovoj sjednici tradicionalno su dodijeljene godišnje nagrade grada zaslužnim pojedincima, udrugama, ustanovama i institucijama. Nagrade su ove godine pripale dr. Boženi Carev, Mati Tarašu, Nikoli Zorotoviću, Ivani Kružić, udruzi za revitalizaciju sela Opor-Botići, odbojkaškom klubu Kaštela i dragovoljačko-braniteljskoj udruzi Stina Pradidova. Nagrade za humanost dodijeljene su pomorcima Mati Durdovu i Saši Kataviću te kaštelanskoj ispostavi Hrvatske gorske službe spašavanja.
Posebne nagrade za životno djelo ove su godine uručene arhelogu Tonču Buriću i pučkom pivaču Nedjeljku Kovačevu te posthumno planinarskom neimaru i kulturnom djelatniku Ivi Plepelu i vatrogascu Paviši Bratinčeviću.

- Prije svega želim vam zahvaliti na nagradama kojima smo počašćeni, gdje je prepoznat naš rad u različitim segmentima javnog interesa, u kojima smo kao pojedinci dali svoj doprinos. Nagrada grada kruna je jednog razdoblja u kojemu smo svojim djelovanjem podarili gradu u kojem živimo dio svoje kreativnosti pretočene u različite vidove društvenog i kulturnog rada, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva - u ime nagrađenih zahvalio se Tonči Burić.

 

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij