U gradskoj vijećnici danas je održana 2. sjednica Gradskog vijeća  Kaštela. Među vijećnicima dio je i onih koji su po prvi puta u vijećničkim klupama te su iskoristili priliku da nadležnima postave i svoja prva vijećnička pitanja. Pitanja su uglavnom bila vezana uz, kao što se i očekivalo, radove Aglomeracije, ali nisu izostala ni pitanja o odvožnji otpada, regionalnoj kompostani, rampama na željezničkim prijelazima te uređenju željezničkog nadvožnjaka, o broju upisane djece u vrtiće te o manjku zelenih površina pokraj trgovačkih centara kao i drugim aktualnim temama.

Prvi među vijećnicima pitanja je postavljao Željan Jurlin iz HSP-a koji se osvrnuo na radove koji se izvode na Cesti dr. Franje Tuđmana u Kaštel Sućurcu od ambulante prema trgovačkom centru napominjući kako radovi teku jako sporo, uz mali broj radnika te da se izvode u srcu sezone. Da je riječ o poslovima od društvenog interesa koji se ne prekidaju ni za vrijeme turističke sezone odgovorila je pročelnica Marija Pelivan, navodeći kako Grad zbog ugovora nije u mogućnosti prekidati radove takve vrste, što je slučaj i sa poslovima Aglomeracije o kojima je govorila većina vijećnika.

Prvi se na tu temu kroz pitanje osvrnuo Mario Serajlić iz Nezavisne liste mladih i to konkretno govoreći o radovima u ulici put kambelovskog groblja, odnosno u ulici Put Kruševika gdje je dio stanovnika mirnim prosvjedom tražio da se radovi prekinu ili da im se osigura alternativni put do njihovih kuća, jer su prometno odsječeni.

- Alternativni put je napravljen, jučer je rađen i danas će se raditi. Prosvjednici su jučer i jutros bili kod mene. Oni su 5. srpnja poslali svoj zahtjev koji je upućen na Vodovod i kanalizaciju, a odgovor je stigao jučer. Mogao bi reći da tu ima mnogo problema, prije svega imamo određene rokove do kada sve treba završiti, radi se sredstvima iz EU-a iz Europskih fondova i procedura se mora poštivati. Ako se radovi zaustave, Grad će morati platiti koji milijun kuna penala. S druge strane jutros dolazi dopis od stotinu potpisnika koji su za nastavljanje radova. Predložio sam da se u podne sastanu gradske službe, službe Vodovoda i predstavnici koji žele prekid radova da obiđu alternativnu dionicu puta, koja bi trebala biti gotova za tri dana – kazao je o navedenom gradonačelnik Ivanović, napomenuvši da je tražio od izvođača radova da se skrati vrijeme izvođenja radova, tako da bi radovi na tom dijelu u buduće trebali umjesto u 7 početi u 8 sati.

Kako je dobivanje vode i kanalizacije povijesna situacija za grad te da se radovi trebaju obavljati, ali uz drugačiju organizaciju izvođača radova, naglasio je nezavisni vijećnik Joško Berket napominjući kako je Strabag dužan osigurat gradilište na način da se promet može odvijati ukoliko cesta nije službeno zatvorena ili da se osigura alternativni put za koji bi se trebao pobrinuti izvođač radova.

Na slične radove se osvrnuo i HSP-ovac Ante Komljen govoreći o radovima na kanalizaciji u Kaštel Lukšiću gdje se dogodilo da zbog istih nisu mogla proći kola hitne pomoći, ni vatrogasci te je zatražio da mu se dostave rokovi izvođenja radova i tko je sukoordinator, odnosno sukooperant tvrtki Strabag koja izvodi radove. Na ove radove kao i one u Sibovici u Kaštel Kambelovcu osvrnula se Berketova vijećnica Meri Škopljanac-Gagić koja je ujedno zatražila da se uvede nadzor nad radovima.

Uz poslove Aglomeracije, vijećnici su se osvrnuli i na odvožnju otpada gdje je Mario Serajlić napomenuo kako se u Rudinama kante, odnosno kontejneri nisu praznili desetak dana, na što je Alen Lučić direktor tvrtke Zeleno i modro kazao kako se kontejneri prazne sukladno rasporedu.

- Komunalni i miješani otpad se prazni dva puta tjedno, reciklažni otpad  i papir svako petnaest dana. Moram vas obavijestiti da je Zeleno i modro ustupilo na korištenje spremnike našim korisnicima, sukladno zakonu o uredbi i obvezi, korisnici su ti koji su odgovorni za sadržaj u kontejneru i oko kontejnera. Mi nismo dobili  niti jedan zahtjev od predstavnika stanara da im treba više kontejnera – kazao je Lučić i napomenuo kako se godišnji raspored pražnjenja pravi krajem godine i da se on ne može mijenjati.

Ujedno je rečeno kako postoje i kontejneri za glomazni otpad koji se postavljaju na određenim lokacijama u gradu, također prema rasporedu i to u vremenu od 8 do 12 sati te da nije rješenje da ih se na lokaciji drži cijeli dan, jer kako je kazao Lučić to iskorištavaju određeni obrtnici i poduzetnici i besplatno ubacuju građevinski otpad.

Govoreći o zbrinjavanju otpada, Joško Berket je predložio da se na prostoru bivših staklenika napravi regionalna kompostana , tako da time Lećevica ne bi bila problem, jer ne bi bilo bio otpada.

HDZ-ova vijećnika Milija Novaka zanimalo je ima li konkretnih pomaka u poslovima Hrvatskih željeznica na području grada kada su u pitanju rampe na prijelazima, na što je gradonačelnik Ivanović kazao kako su predstavnici HŽ-a na prošlom sastanku puno toga obećali te da do sada nisu ništa ispunili i da će ponovno zatražiti sastanak. Ujedno će Grad na prijedlog potpredsjednice Vijeća Doris Grgurin HŽ-u uputiti prijedlog da se rekonstruira željeznički nadvožnjak u Kaštel Kambelovcu, koji je prema njenim riječima neadekvatan.

Među ostalima, vijećnika s Berketove liste Gorana Samardžića  zanimalo je koliko je djece koja nisu upisana u vrtić za sljedeću pedagošku godinu te hoće li biti zbrinuta. Želio je skrenuti pozornost i na pronatalitetnu politiku kazavši kako bi trebalo razmišljati za ubuduće i napraviti gradski vrtić zbog manjka mjesta za djecu jasličke dobi,  na što je rečeno da je tek mali broj onih koji imaju uvjete, a da nisu primljeni, te da će se pokušati iznaći rješenje i za njih. damardžića je zanimalo uređenje plaže u Kaštel Kambelovcu od Tamarisa do Baletne škole, a prema riječima pročelnice Pelivan gradi se glavni projekt za taj dio uređenja.

Vijećnica Milija Baldić – Lukšić koja je po prvi puta u vijećničkoj klupi  osvrnula se na manjak zelenih površina kraj trgovačkih centara što može biti dodatni problem u slučaju velikih kiša, a ujedno je tražila da joj se dostavi registar imovine Grada Kaštela. Dok se HDZ-ov vijećnik Teo Antunović dotaknuo infrastrukture i to teme koja se često provlačila na Vijeću, a to je kružni tok kraj Lidla u Kaštel Sućurcu.

Dojamo, i kako je Ante Komljen napomenuo predsjedniku Vijeća Ivanu Udovičiću kako do sada nije dobio pisane odgovore na pojedina pitanja koja je postavljao, među ostalim o Savjetodavnom tijelu za poduzetnike, odnosno o Odboru za poduzetnike i obrtnike kojeg je, kako je ponovio, potrebno oformiti pri Gradu posebno sada kada se nalaze u svojevrsnoj krizi zbog pandemije koronavirusa.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada