hren

Nacionalni stožer Civilne zaštite održao je konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o situaciji s epidemijom i o novim mjerama koje stupaju na snagu u ponoć.

Jasno mi je da samo zajedničkim djelovanjem možemo smanjiti širenja virusa i očuvati zdravlje i gospodarstvo u RH, napisao je Đikić.

Iako škole same mogu birati modele nastave, o školskim praznicima odlučuje isključivo Ministarstvo obrazovanja

ISTRAŽIVANJE ZA STUDENI
Drugi dio redovitog mjesečnog istraživanja CROBAROMETAR, koje donosi Dnevnik Nove TV, otkriva kako stoje političari s potporom građana.

Plan obuhvaća više dijelova: jedan se tiče općenito cijepljenja, potom prioritizaciju obuhvata pojedinih skupina stanovništva, etičke aspekte prioritizacije i privremeni poredak prioriteta za obuhvat cijepljenjem

PREMIJER Andrej Plenković predstavio je danas nove, restriktivnije epidemiološke mjere poručivši da je vlada protiv kompletnog zatvaranja i policijskog sata, a razmišlja se o sankcijama za građane koji se ne pridržavaju mjera i produženju školskih praznika za tjedan dana.

NA DANAŠNJOJ konferenciji za medije održanoj u prostorijama HUP-a predstavnici svih relevantnih ugostiteljskih udruženja zajedničkim su nastupom predstavili prijedloge kompenzacijskih mjera koje bi bilo potrebno uvesti kako bi se spriječio crni scenarij prema kojemu je ugroženo više od 100.000 radnih mjesta, dok brojnim objektima prijeti propast poslovanja.

U parovima obilaze teren i prikupljaju informacije s terena, upozoravajući ljude na poštivanje mjera
Na ulicama Splita posljednja dva dana mogu se vidjeti osobe u odorama Civilne zaštite. Radi se pričuvnim pripadnicima Državne intervencijske postrojbe koji s inspektorima i profesionalnim pripadnicima postrojbe rade izvide i postupanja na terenu.

Dr. Nela Sršen sa Sveučilišne bolnice u Padovi bila je gošća N1 Studija uživo gdje je komentirala situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i Italiji, ali i činjenicu da je za djelovanje mjera najvažnije - da ih se pridržavamo.

PROFESORICA PRAVA OBJAŠNJAVA
Dok zemlja klizi u najstrože mjere od proljetnog lockdowna, pitanje cjepiva protiv Covida postavlja se kao jedino spasonosno rješenje. Hrvatska je rezervirala 2,7 milijuna doza, a tko će se cijepiti i hoće li to biti obavezno, raspravljano je o tome i na dugo iščekivanoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. No je li obavezno cijepljenje odraslih ljudi zakonski provedivo, je li to u skladu s Ustavom? Tko će i kako na to natjerati recimo zdrave 20-godišnjake?

PANDEMIJA
Sjednica Vlade na kojoj će članovi dobiti informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a bit će predstavljene i nove, strože mjere, za suzbijanje njegova širenja počinje u podne. Mjere će na snazi biti do pred Božić, a ovisno o epidemiološkoj situaciji i dulje

Ponovno će se provoditi privremena obustava ribolova radi izvanrednih okolnosti izazvanih širenjem pandemije COVID-19 (NN 130). Uz već provedene obustave, sufinanciranje je predviđeno i za privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti pridnenim povlačnim mrežama – koćama od 20. studenoga do 31. prosinca 2020. godine i privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti okružujućim mrežama plivaricama – srdelarama od 1. do 31. prosinca 2020. godine. Obustave nisu obvezne te ribari sami odlučuju žele li sudjelovati u privremenoj obustavi.

Sabor je u srijedu usvojio državni proračun za 2021. godinu, koji predviđa 147,3 milijarde kuna prihoda i , a rashode na razini 157,9 milijardi kuna rashoda.

'KORONA ŠKOLA'
Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu 'Preporod' održao je danas ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja prosvjed pod nazivom: "Korona škola"

Na portalu ePlovilo koji je uspostavijen s ciljem omogućavanja pristupa elektroničkim uslugama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture svim osobama koje imaju pristup usluzi e-Građani, a koji su ujedno i vlasnici plovila u Republici Hrvatskoj, implementirana je nova usluga provjere vlasništva i izdavanja potvrda u skladu sa službenim podacima u upisniku brodova i upisniku čamaca.

Tema Međunarodnog kongresa je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta.

NE MOGU PREŽIVJETI
Moguće nove mjere će se svakako osjetiti na poslovanju ugostitelja, koji su na zaradu računali u adventskim danima! Iako su sve mogućnosti još na stolu, o potencijalnim scenarijima s predstavnikom ugostitelja Marinom Medakom razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus. 

Koronavirus ne posustaje. Broj zaraženih, oboljelih s težim simptomima, na respiratoru i umrlih ne pada. Do kraja tjedna uvest će se nove, strože mjere. Bit će usmjerene na pojedine dijelove gospodarstva - ponajprije na ugostiteljstvo. Zahvatit će i kulturu i obrazovanje. Cilj je izbjeći preopterećenost zdravstvenog sustava.

Hrvatski sabor dana će glasati o prijedlogu državnog proračuna za 2021. godinu te o 300-tinjak amandmana na proračun što su ih podnijeli uglavnom oporbeni zastupnici i klubovi, a raspravit će i oporbenu inicijativu o opozivu ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

CARNET-ov Nacionalni CERT analizom je utvrdio kako je u navedenoj bazi više od 47 000 korisničkih računa čija vršna domena završava na .hr, od čega je za čak više od 24 000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij