hren
 

REFORMA LOKALNE UPRAVE
Gotovo do nema oporbenog političara koji drži do svog rejtinga – a da nije barem jednom predložio ukidanje ili barem smanjivanje broja županija. To je posljednjih godina gotovo postalo jedno od općih mjesta oporbenog angažmana u Hrvata, pogotovo u slučaju onih koji nisu imuni na generaliziranja i populistički diskurs...

Juncker je kazao da je sporazum o brexitu pošten i uravnotežen kako za Veliku Britaniju tako i za Europsku uniju, pozvavši čelnike EU-a da na summitu u Bruxellesu podrže sporazum.

U posljednje vrijeme smo svjedoci kako se zakoni krše, omalovažavaju branitelji, a pogotovo nezaposleni branitelji i sve to uz pomoć pojedinih branitelja koji su zasjeli u političke fotelje poput Josipa Đakića - poručili su

SVJETSKA BANKA
Nakon Malte, najveću stopu emigracije u Europskoj uniji ima Hrvatska, 21,9 posto stanovništva, što znači da više od petine stanovništva živi u inozemstvu. Slijede Portugal i Litva koje je također napustilo više od 20 posto populacije. Tako pokazuje najnovije izvješće Svjetske banke “Migracije i odljev mozgova u Europi i središnjoj Aziji”, koje analizira najnovije migracijske trendove i zemljama nudi preporuke kako se s njima nositi.

'Ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze provodit će u sklopu redovnih nadzornih aktivnosti u razdoblju od 17. – 23.10.2019. godine nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske, svakodnevno uz 24 satnu nazočnost na terenu', najavljeno je u vezi akcije.

PROŠIRENJE I MODERNIZACIJA DRŽAVNE MREŽE ZA TRAJNO PRAĆENJE KVALITETE ZRAKA
Na Okruglom stolu o kvaliteti zraka u sklopu 11. nacionalnog znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „ZAŠTITA ZRAKA 2019“ danas je u Bolu na otoku Braču predstavljen projekt AIRQ – Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka koji provodi Državni hidrometeorološki zavod u suradnji s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja.

"Očito vlada toliki nered da svi dižu ruke od Lećevice, a to će uzorkovati probleme za sve građane Splitsko-dalmatinske županije" - tvrdi Pranić

UOČI TREĆE GODIŠNJICE
Predsjednik Vlade Andrej Plenković podnijet će Saboru godišnje izvješće o radu Vlade, a nakon toga je na dnevnom redu oporbeni prijedlog o izglasavanju nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je procjene rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini, koje bi prema njihovim procjenama u 2019. trebalo rasti gotovo dvostruko snažnije nego šira skupina europskih gospodarstava u nastajanju i razvoju.

TKO JE SVE U REGISTRU?
Velik interes javnosti u susjednoj Bosni i Hercegovini izazvala je objava registra ratnih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH, a iako je popis nepotpun, jednako kao i kod nas, od kraja rata do danas, broj branitelja neviđeno je nabujao.

Ministar financija i potpredsjednik vlade Zdravko Marić poručio je kako vlada i dalje nastavlja s politikom povećanja plaća te unaprjeđenja materijalnoga statusa za sve državne i javne službenike.

Povodom Svjetskog dana debljine koji je obilježen 11. listopada, objavljeni su novi podaci o ekonomskim prednostima prevencije debljine.

SKUPO ĆE NAS TO KOŠTATI...
Je li Split stvarno grad koji živi na rubu raspada? Sudeći prema argumentima koje su javnosti predočili mladi arhitekti i urbanisti okupljeni u Inicijativi GradOdrasta, nismo daleko od toga.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 174,46 milijuna kuna bez PDV-a, a rok je 36 mjeseci

Plinsko ulje košta 5,328 (prošloga tjedna 5,242 kune), a autoplinu je cijena 4,376 (prošloga tjedna 4,381).

Do kraja listopada u Split bi trebao stići novi kontingent od 32 bicikla (20 klasičnih i 12 električnih) te četiri nove postaje.

Kada je prošli tjedan Europska komisija najavila da planira izaći s prijedlogom zakona kojim bi se zabranilo programirano kvarenje uređaja i kažnjavali proizvođači koji ga prakticiraju, neki su se zapitali – je li planirana kratkotrajnost uređaja tek neka teorija zavjere ili uobičajena praksa?

Gosti Tech Radara su developeri koji su se nakon višegodišnjeg života i rada u inozemstvu ipak odlučili vratiti kući. Oni su Ana-Marija Petric iz Poslovne inteligencije i Krešimir Mudrovčić iz Fivea

Nekada se pjevalo "Velebite, moj debeli (h)lade, što u tebi Dalmatinke rade? Vodu nose dok Ličani kose...".