LJESTVICA KONKURENTNOSTI
Na ovogodišnjoj ljestvici konkurentnosti od 63 zemlje Hrvatska je pala za dva mjesta i zauzela je 61. mjesto, a iza nje su samo Mongolija i Venecuela, pokazuju rezultati 'Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2018' Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne.

Više od dvije trećine hrvatskih tvrtki nije spremno za provedbu nove europske birokratske vratolomije, Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), koja s primjenom kreće u petak, prema istraživanju novoosnovanog Instituta za zaštitu podataka.

SVE ZBOG ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA
Ako ste planirali podići kredit, još do petka to možete učiniti jednim odlaskom u banku. Jer baš od petka trebat će vam najmanje jedan papir više, koji ćete morati osobno donijeti. Za jedan papir više trebat će i više vremena. A krivac je za sve opća uredba o zaštiti podataka, zbog koje banke više neće razmjenjivati podatke o crnim listama neurednih platiša.

SAVJETI ZA OBNOVU
Kod vraćanja u život gotovo zaboravljenih maslina, prvi posao je uklanjanje svih korova i neželjenih biljnih vrsta.

LEX LNG
I dok perje oko Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, u javnosti znanog pod imenom lex Agrokor, još uvijek frca na sve strane, vladajući spremaju još jedan posebni zakon, lex LNG, kako su ga nazvali njegovi protivnici, a on već sada izaziva velike otpore i kontroverze

OPSON OPERACIJE
Za ovu godinu povećali smo sredstva za inspekcijske poslove u proračunu, za 13 milijuna kuna, pa ćemo moći dodatno povećati broj kontrola i uzoraka, zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede

BILO JE BURNO
Na sastanku Fabrisa Peruška, izvanrednog povjerenika Agrokora i Upravnog odbora Udruge dobavljača koji je trajao od 16 do 19:30 sati u utorak kasno poslijepodne, i koji je povremeno bio vrlo buran, nije postignut napredak u pregovorima, a dogovoreno je da dobavljači u srijedu pošalju svoje pismene zahtjeve izvanrednoj upravi.

VELIKO PRIZNANJE
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak je svečano primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a (International Fellows Hall of Fame US Army War College), izvijestili su iz MORH-a.

TRŽIŠTE NAFTE
Vozače su i ovog utoraka dočekale više cijene na benzinskim pumpama. Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena benzina danas iznosi 10,54 kune i veća je za 12 lipa u odnosu na prošli tjedan, dok je prosječna cijena dizela je 9,98 kuna, a prošlog utorka je bila 9,82 kune. Drugim riječima, tank benzina je prosječno narastao 6,5 kuna, dizel sedam kuna, a autoplin pet kuna u tjedan dana.

TREĆI PUT
Vijeće Europske unije odlučilo je jednoglasno da se izbori za zastupnike u Europskom parlamentu trebaju održati od 23. do 26. svibnja 2019. godine. Iako se prema Europskom izbornom zakonu iz 1976. godine izbori trebaju održavati u rasponu od četvrtka do nedjelje u prvom punom tjednu u lipnju, ako to nije moguće onda Vijeće Europske unije može odrediti drugi rok.

Značajan utjecaj na robnu razmjenu imale su cijene nafte  Izvoz iz Europske unije usporio na 1,5%, Hrvatska neslavna rekorderka s padom od 3% na godišnjoj razini.

Dani otvorenih vrata udruga održat će se od 24. do 26. svibnja 2018. Tom prilikom građani će moći sudjelovati u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama te upoznavanju s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama.

ISTRAŽIVANJE - 124 GRADA ODGOVORILA SU NAM NA UPIT O PRONATALITETNIM MJERAMA
Za razliku od nacionalne razine, gdje svjedočimo predizbornim obećanjima o tisuću eura naknade po djetetu te javnoj ostavci državnog tajnika za demografiju, na lokalnoj razini postoje već razvijene ozbiljne javne politike kojima se pokušava riješiti demografski problem. Tako je nakon prošlogodišnjih izbora uslijedio val povećanja naknada za bebe, popraćen uglavnom i dodatnim mjerama poput smanjenja cijena vrtića ili povećanja stipendija. Stoga je portal gradonačelnik.hr detaljno istražio koliko gradovi izdvajaju za naknade za novorođenčad, ali i koje su im druge pronatalitetne mjere kojima nastoje preokrenuti negativne demografske trendove.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a u središnjici stranke na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma završila je nešto prije 18 sati, a premijer Andrej Plenković obznanio je koga će predložiti za novog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade.

Započelo završno uređenje pristupne ceste Soline

Nakon što je cijena goriva probila barijeru od 10 kuna i šokirala građane Hrvatske, najave stručnjaka nisu nimalo optimistične. Naime, čeka nas novi val poskupljenja goriva, ali i nove cijene cestarina.

POTPISAN UGOVOR S 10 BANAKA O KREDITIRANJU MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA
Županija će subvencionirati dvije trećine kamata. Iz proračuna je osigurano 6,5 mil. kuna, a natječaj će biti otvoren dok se ne potroše sredstva

Gosti Dvoboja emisije Točka na tjedan, Hrvoje Zekanović (HRAST) i Sabina Glasovac (SDP) raspravljali su oko teme Obiteljskog zakona.

KRIMINAL U HRVATSKOJ
Zadatak financijske mule prenijeti je nelegalno stečen novac, najčešće povezan s kibernetičkim kriminalom. Kriminalci vrbuju mule preko oglasa za posao, a na udaru su, češće od žena, mladi muškarci željni lake zarade. Koje su posljedice ovakvih pothvata i kako ne upasti u zamke koje nose, pitali smo na licu mjesta - u Službi za kibernetičku sigurnost

Propalo je suđenje bivšem premijeru za optužbe da je nezakonitom prodajom struje oštetio HEP za 650 milijuna kuna

ČEKA ODLUKU SUDA
Dan D za Anđelka Bosančića, dugopoljskog HDZ-ovca uhićenog zbog visoko podignute desnice tijekom prošlosubotnje komemoracije na Bleiburškom polju, bit će ponedjeljak, 28. svibnja.