Ovih je dana u Španjolskoj održana Godišnja generalna skupština (AGM), a riječ je o najvećoj studentskoj konferenciji u Europi, koja ima fokus na mobilnost mladih. Okupilo se na njoj 1.000 studenata koji predstavljaju više od 500 podružnica i sveučilišta iz 40 zemalja, među kojima je bila i delegacija ESN Hrvatska koja kući

BUDITE NA OPREZU
Osobe koje se lažno predstavljaju kao predstavnici Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera) pokušavaju prevariti građane! Kako nam je kazala jedna naša čitateljica, osoba koja se predstavila kao djelatnik Here pokušala je ući u njen stan uz objašnjenje da treba očitati brojilo električne energije.

IPAK SE KREĆE
Interpretativna izjava ide zato da objasnimo svima što u Istanbulskoj konvencij doista ne stoji, rekao je Plenković

S prestankom priljeva državnog novca u brodogradilišta, počeli su i prvi problemi. Teže se posluje u pulskom "Uljaniku" i riječkom "3. maju", a "Brodosplit" traži od države da nastavi davati jamstva za kredite. U "Brodotrogiru", koji je preuzeo Danko Končar i koji već tri godine ne prima državne potpore, kasne plaće, a bit će i otkaza.Očito je nezadovoljstvo među radnicima Brodotrogira, po prvi puta otkako je škver preuzeo Danko Končar. Ističu kako se problem viška zaposlenih stalno gurao pod tepih. Među radnicima kruži priča kako će otkaza sigurno biti te da je od 900 zaposlenih, čak njih 300 navodno višak.

TRI PAKETA ZA BLOKIRANE
Na Predsjedništvu HDZ-a u utorak nitko, kako smo doznali, nije imao primjedbe na paket mjera za rješavanje problema blokiranih građana koje su predstavili ministri pravosuđa i financija, Dražen Bošnjaković i Zdravko Marić. Riječ je o već najavljivane tri mjere čija je priprema sada u fazi tehničkih detalja, a zakonski tekst mogao bi već idućeg tjedna, kako je rekao ministar Bošnjaković, ići u proceduru, odnosno javnu raspravu.

Dvije osobe propucane su sinoć u Splitu.
Kako je izvijestila policija u Krležinoj ulici kod kućnog broja dva deset minuta prije ponoći dogodio se sukob više osoba, a dvije su propucane u predjelu noge. Nisu životno ugrožene.Jedna je osoba puštena iz splitske bolnice dok je druga zadržana na promatranju. Policija je na mjestu događaja pronašla dva pištolja i uhitila dvije osobe.

KAKO IDE PROCEDURA
Nakon što je Predsjedništvo HDZ-a u utorak navečer podržalo nastavak ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama, kod nas poznatije pod imenom Istanbulska konvencija, završni dio iznimno osjetljive operacije, zbog velikih otpora u vladajućoj stranci, ali i u civilnom društvu naslonjenim na Katoličku crkvu i branitelje, odigrat će se tek poslije Uskrsa

U poplavama koje od početka ožujka stvaraju probleme u većem dijelu Hrvatske, brojne vatrogasne snage danonoćno pomažu stanovništvu u evakuaciji, pravljenju zečjih nasipa, ispumpavanju te prijevozu hrane i pitke vode. Do sada je angažirano više od 1000 vatrogasaca u raznim aktivnostima obrane od poplava.

"HDZ I CRKVA NA ISTOJ STRANI"
Plenković o 6 glasova protiv Istanbulske konvencije na Predsjedništvu HDZ-a HDZ-ovo Predsjedništvo je s 19 glasova "za" i šest "protiv" dalo Vladi potporu da pošalje Istanbulsku konvenciju na ratifikaciju u Hrvatski sabor. Uz ratifikaciju Vlada će priložiti i interpretativnu izjavu prema kojoj izjavljuje da je konvencija u skladu s Ustavom.

SINDIKATI UPOZORAVAJU
U Hrvatskoj su plaće u razdoblju 2016.-2017. porasle za 1,2 posto, što je bilo nedovoljno kako bi se nadomjestio pad tijekom krize, te daleko ispod rasta u godinama prije krize, kada su plaće između 2000. i 2009. g. porasle za 15,8 posto.

Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je odluku.
Premijerka May pisala predsjedniku Vlade Plenkoviću: UK s 1. srpnja 2018. ukida ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada

 

Nije lako niti jeftino procesuirati slučajeve najmanje 20 tisuća iznajmljivača, a teoretski svih 90 tisuća ako se jave i novi. Nije poznato je li zato ekipa ministra Garija Cappellija za prilagodbu ostavila čak 4 godine, da se rekategorizacijom bave njegovi nasljednici - ili ne bave.

HUMANITARNA AKCIJA ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE OSOBE KAKO BI SE LAKŠE I SIGURNIJE KRETALE PROMETNICAMA
Solinski Lions Klub Salona već se 18 godina bavi humanitarnim radom, a trenutno provodi humanitarnu akciju kojom se želi slijepim i slabovidnim osobama omogućiti lakše i sigurnije kretanje prometnicama.

IMOVINSKA NEJEDNAKOST
Među njima 11 ih ima neto imovinu veću od 100 milijuna dolara, prema procjeni Knight Franka. Hrvatska ima i 11.900 milijunaša »lakše kategorije« čija je imovina veća od milijun dolara. Ti se podaci ne odnose na ukupan broj hrvatskih bogataša, već na one prijavljene u domovini

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj predstavit će rezultate Javnog poziva školama za podnošenje zahtjeva za izvođenje eksperimentalnoga programa "Škola za život".

Napravili smo sukus dokumenta koji bi se idućeg tjedna trebao naći na Vladi

U solinskom Domu kulture Zvonimir u utorak, 20. ožujka s početkom u 18 sati održat će se tribina u organizaciji Udruge oboljelih od azbestoze - Biglovi azbesta, koja okuplja oboljele od ove smrtonosne bolesti. 

ZA NOVI ŽIVOT POTREBAN IM JE NOVAC
Iako su građani odmah skočili u pomoć stradalim obiteljima u Hrvatskoj Kostajnici, kojima su u klizištu u potpunosti uništene kuće i sve što su imali, Crveni križ zamolio je da se obiteljima više ne doniraju materijalne stvari poput odjeće, higijenskih potrepština i hrane jer toga imaju dovoljno

PET GODINA KASNIJE
Točno pet godina prošlo je otkako je Tomislav Debeljak preuzeo Brodosplit, najveće hrvatsko brodogradilište koje je u tom trenutku bilo i u najvećim problemima. Prigovaralo se da 'patuljak kupuje giganta', redali su se radnički prosvjedi i štrajkovi i sa zebnjom tumačilo nejasnu, krhku perspektivu nekad moćne tvrtke. U posljednjim trenucima, neposredno pred ulazak u Europsku uniju, Hrvatska je prepustila svoje škverove u privatne ruke, a ovih dana došlo je vrijeme za zbrajanje računa

IZMJENE ZAKONA O VOJSCI
Ministar Damir Krstičević ispravlja nepravde od prije nekoliko godina pa se uvode posebne naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu

Ocjenu je u siječnju podnijelo gradsko vijeće Vrgorca, predvođeno Mostom