hren

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nova pravila za izolaciju, odnosno karantenu kod zaraze koronavirusom. Prema njima, nakon cijepljenja više se ne mora ići u izolaciju ako se dođe u kontakt sa zaraženom osobom jer se odsad cijepljenje smatra preboljenjem.

Opširnije...

U veljači je u Hrvatskoj prodano 3439 automobila, što je za 524 vozila više nego u siječnju, no ipak za više 150 automobila manje nego u veljači prošle godine. Time je trend ogromnog pada broja novoregistriranih automobila koji smo u Hrvatskoj biležili u prošloj pandemijskoj godini nastavljen, no značajno je usporio. Za usporedbu prošle godine registrirano je u prva dva mjeseca 7303 automobila, a ove 6354, prema podacima Promocije plus.

Opširnije...

Vjeroučiteljica osnovne škole u Kastvu djeci je podijelila listiće na kojima bi trebali reći zašto žele i zašto ne žele u vlaku sjediti pored starijeg redovnika s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina. O slučaju će biti obaviješteno Ministarstvo obrazovanja i Riječka nadbiskupija.

Opširnije...

Dio Trogirana izuzetno je uznemiren zbog bazne stanica teleoperatera Telemach Hrvatska koja je niknula pokraj zgrade Doma zdravlja u Trogiru. Redakciji Gradskog radija Trogir obratili su se tamošnji stanovnici koji ljutito poručuju kako ne žele baznu stanicu nadomak svojih kuća.

Opširnije...

ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV
Odlaskom Milana Bandića politička scena u Zagrebu, i to uoči lokalnih izbora, izgleda potpuno drukčije.
Dnevnik Nove TV donosi prvo veliko istraživanje nakon odlaska Milana Bandića o raspoloženju birača kada su u pitanju kandidati za gradonačelnika Zagreba.

Opširnije...

Od ostalih mjera kompanijama će biti zabranjeno propitivati kolika je bila prijašnja plaća kandidata za posao.
Europska komisija namjerava uvesti regulativu koja će od većih kompanija zahtijevati objavu plaća muškaraca i žena kako bi se smanjio financijski jaz među spolovima.

Opširnije...

EUROSTAT
Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u siječnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, a u Hrvatskoj je smanjena, kliznuvši ispod europskog prosjeka, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata

Opširnije...

PRIJE 34 GODINE BIO JE ŽUPNI VIKAR U KAMBELOVCU
Odluku pape Franje, kojom donedavnog župnika i upravitelja prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu don Ranka Vidovića, imenuje novim hvarskim biskupom, danas je u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, pročitao splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

Opširnije...

Potres magnitude 6.9 zabilježen je na sjevernoistočnoj obali Novog Zelanda, izvijestio je USGS. No premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern pozivajući se na tamošnje službe objavila je da je potres bio snage 7.2 po Richteru.

Opširnije...

Hrvatski hidrografski institut objavio je nove internetske stranice na adresi www.hhi.hr. Modernizirane su e-usluge Oglas za pomorce i Navigacijski radiooglasi, koje su nezaobilazna pomoć nautičarima i svim ostalim korisnicima službenih pomorskih karata i publikacija Hrvatskog hidrografskog instituta. Ravnateljica Vinka Kolić, mag. ing. admin. nav. kaže da je institut tiskao i novi Peljar za brodove, a pomorci, ribari i meteorolozi mogu pratiti uživo i visine valova diljem Jadrana, koje se ažuriraju svakih pet minuta. Za Morski HR otkrila je i još neke novosti iz ove institucije. 

Opširnije...

NOVE PRIJETNJE ZA ČOVJEČANSTVO
Suosnivač Microsofta i filantrop već godinama upozorava na to kako nismo spremni za suzbijanje širenja zaraznih bolesti na globalnoj razini. Za to bi se, uvjeren je, trebali pripremati kao za rat
Prije šest godina Bill Gates popeo se na pozornicu konferencije Technology, Entertainment and Design u Vancouveru (Kanada) kako bi govorio o borbi protiv širenja zaraznih bolesti. Do tada je putem zaklade Bill and Melinda Gates već bio donirao milijune američkih dolara u te svrhe.

Opširnije...

Tko će biti novi gradonačelnik ili gradonačelnica Splita? Zašto je već sada dvoznamenkasti broj potencijalnih kandidata? Što treba mijenjati u gradu pod Marjanom? Kako će izgledati bitka za Split? U Otvorenom urednika i voditelja Mislava Togonala o svojim vizijama Splita govorili su kandidati za gradonačelnika: Željko Kerum (HGS), Vice Mihanović (HDZ), Ivica Puljak (Centar), Branka Ramljak (nezavisna kandidatkinja), Siniša Vuco (HSS) i Ante Franić (SDP).

Opširnije...

VIJEST IZAZVALA BURU
Taj iznos bit će uvećan za kamate, a Krafftu se, prema našim izvorima, oslobađa i oko 18 milijuna eura uplaćenih avansa i troškova opreme za jedrenjak, koji su mu bili zamrznuti na računima dok je trajao postupak arbitraže.
Informacija da se jedna domaća tvrtka, pogotovo brodogradilište, sprema isplatiti dividendu u iznosu od blizu 251 milijun kuna uzvitlala je priličnu pozornost i pitanja u javnosti. Riječ je o Brodograđevnoj industriji Split, čija je Uprava 23. veljače donijela odluku o sazivanju izvanredne skupštine društva sa samo jednom točkom dnevnog reda – isplati zadržane dobiti dioničarima u ukupnom iznosu od 250,77 milijuna kuna, odnosno 28,10 kuna po svakoj dionici.

Opširnije...

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada Njemačke dogovorili su u srijedu produljenje mjera zatvaranja do 28. ožujka uz mnoge mogućnosti otvaranja ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Opširnije...

NISU POŠTIVALI MJERE?
U pet dana s desetak zaraženih zatvorenika, odjednom je brojka skočila na 46, rekao je za RTL.hr predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske

Opširnije...

HRVATSKE CESTE
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta (HC) Josip Škorić izvijestio je u srijedu da će, zbog izgradnje omiške obilaznice, od 10. ožujka do ljeta biti zatvoren promet na državnoj cesti D70 koja Omiš povezuje s njegovim zaleđem. "Na današnjem sastanku s omiškim gradonačelnikom Ivom Tomasovićem te s predstavnicima mjesnih odbora i poduzetnika dogovorili smo se da se od 10. ožujka do najkasnije 1. srpnja zatvori cesta D70. Za pješake bi se osigurao prijevoz brodicom niz rijeku Cetinu, a za vozila postoje alternativni prometni pravci preko Žrnovnice i Pavića mosta s dodatnih oko 40 kilometra vožnje", rekao je Škorić nakon sastanka.

Opširnije...

DVOSTRUKA MJERILA
Odluka koja nalaže da se na sprovodima ne smije okupiti više od 25 ljudi stupila je na snagu 1. ožujka 2021. godine. Potpisao ju je Davor Božinović, načelnik Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Opširnije...

Britanski soj koronavirusa prisutan je na području Splitsko-dalmatinske županije. Potvrdila je to ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije dr. Željka Karin.

Opširnije...

PANDEMIJA I TURISTI
U cijeloj zemlji za dobivanje oznake može se prijaviti oko 200 tisuća pružatelja raznih usluga u turizmu.
Je li popuštanje mjera dobar odabir uoči predsezone - uskoro ćemo doznati, a kako bi turistima dokazali da mislimo na zdravlje, tu je nacionalna oznaka sigurnosti. Mogu je zatražiti svi pružatelji usluga u turizmu, od trajekata, marina, zračnih luka, restorana, hotela do apartmana. Prijave su počele u petak, a koliki je interes.

Opširnije...

Hrvatska je potvrdila da je zainteresirana za kupnju ruskog cjepiva Sputnik V u skladu s propisima EU-a i zakonima RH, objavilo je u utorak navečer rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj na svojoj Facebook stranici i Twitter profilu.
Veleposlanstvo navodi da je u utorak održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem je “potvrđeno kako je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnik V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona RH”.

Opširnije...

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij