hren
 

ZABRINJAVAJUĆI TRENDOVI
Za nekoliko desetljeća unuci će živjeti lošije nego što su živjele njihove bake i djedovi, a to se doista nije događalo. Predviđanja da će za nekoliko desetljeća  Hrvatska  na mirovine ukupno, iz prvog i drugog stupa,  trošiti 8,4 posto BDP-a,  da će imati  sve veći udio stanovnika iznad 65 i 85 godina znači da će se položaj starije populacije pogoršavati, upozorava analitičar Željko Lovrinčević

Sve o mogućnostima i uvjetima sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada Trogirani će moći doznati u srijedu, 24. travnja u 18 sati. U Gradskoj vijećnici bit će održana informativno-edukativna radionica: „Kako do EU sredstava za energetsku obnovu?“.

STRUKTURNI KRAH
Ekonomisti bliži kejnezijanizmu, i oni bliži ekonomskom liberalizmu oko jednog se ipak slažu: Vlada radi premalo i nije odabrala niti jedan put i odlučno njime krenula, a posljedica je usporavanje i stagnacija.

HRVATSKA ČETVRTA U EU SPREMNA ZA UVOĐENJE
Hrvatska se među prvim zemljama u EU pripremila za uvođenje pametnih tahografa koji će domaćim prijevoznicima omogućiti da budu konkurentniji na tržištu, a istovremeno podići razinu sigurnosti cestovnog prometa, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

TEROR NA USKRS
Prije nego što su imenovani kao odgovorni za uskrsne terorističke napade u Šri Lanki, teroristička organizacija National Thowheeth Jama'ath je kao svoj najveći teroristički pothvat mogla navesti povezanost s vandaliziranjem budističkih kipova.

UKRAJINSKI KOMIČAR VOLODIMIR ZELENSKI SLAVI POBJEDU U DRUGOM KRUGU PREDSJEDNIČKIH IZBORA
U Ukrajini je u nedjelju održan drugi krug predsjedničkih izbora na kojima su birači odlučivali žele li da im državu i dalje vodi Petro Porošenko ili će tu dužnost povjeriti komičaru bez političkog iskustva Volodimiru Zelenskiju.

PORUKA USKRSA
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na Veliku subotu čestitao je Uskrs gledateljima i slušateljima elektroničkih medija u domovini i inozemstvu.

IZMJENE ZAKONA
Osim što se se osuvremenjuje i pojednostavljuje osnivanje, olakšava se i izlazak s tržišta društava kapitala te se u hrvatski pravni sustav prenose EU odredbe u pogledu poticanja dugoročnog sudjelovanja dioničara, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa.

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču iznosila je 6.369 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

BLIŽE RJEŠENJU
Tjedan dana nakon što je u splitsku gradsku upravu i službeno pristigla pravomoćna presuda kojom je Grad dužan isplatiti oko 150 milijuna kuna u višedesetljetnom sporu oko zemljišta u istočnom dijelu grada, čime je ozbiljno ugroženo financiranje i funkcioniranje Splita, iza zatvorenih vrata održan je prvi razgovor gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i tužitelja Nebojše Kneževića

Osim poteškoća na graničnim prijelazima, trajektna pristaništa također bit će mjesta gdje se očekuje pojačan promet i moguća čekanja.

RADOVI
Brza cesta Solin-Klis večeras će se od 22 sata zatvoriti za sav promet zbog radova uklanjanja privremene regulacije prometa na poddionici Dračevac-tunel Mačkovac.

RAT ZA 'POSAO STOLJEĆA'
Ako se pristupne ceste pelješkom mostu ne izgrade do 2023. godine, Hrvatska će morati vratiti novac Europskoj uniji.

INTELIGENTNI SIGURNOSNI SUSTAVI POSTAJU IMPERATIV, ČEKA SE ODOBRENJE VIJEĆA MINISTARA
Europski parlament odobrio je nova pravila EU o ugradnji sigurnosne tehnologije u nova vozila. Tako će se od svibnja 2022. u nove modele, a od svibnja 2024. i u postojeće morati ugrađivati inteligentni sustav za pomoć pri kontroli brzine (ISA), sustav za olakšavanje ugradnje uređaja za blokadu u slučaju vožnje pod utjecajem alkohola, sustav za upozoravanje u slučaju pospanosti i manjka pozornosti vozača, napredni sustav za upozoravanje u slučaju odvraćanja pozornosti vozača, signal za zaustavljanje u nuždi, sustav za detekciju pri vožnji unatrag i uređaj za snimanje podataka o događajima, odnosno "crnu kutiju".

POSKUPILA SVA TRI TIPA KOŠARICE
Unatoč nižem PDV-u na povrće, svježu ribu i meso, uskrsna košarica ove godine neće biti jeftinija. Naime, ona će za četveročlanu obitelj ove godine biti čak skuplja nego lani, objavili su Nezavisni hrvatski sindikati. Izračunali su da za bogatiju košaricu ove godine treba izdvojiti 1824 kune, što je 109 kuna više nego prošle. Također, skuplja je i ovogodišnja srednja, a i skromna košarica.

VAL POSKUPLJENJA
Od prosječne jučerašnje cijene benzina, koja je iznosila 10,60 kuna, svega 4,62 kune otpada na troškove crpljenja i transporta sirove nafte, troškove rafinerijske prerade, transporta derivata i na maloprodajnu maržu. Preostali trošak od 5,98 kuna čisti je »harač« koji sebi uzima država.

VELIKO PRIZNANJE MLADIM HRVATSKIM ZNANSTVENICAMA
Zagreb, 17. travnja 2019. godine – U Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je trinaesta po redu svečana dodjela stipendija Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture. Četiri odabrane mlade i perspektivne stipendistice su Ana Barić (Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu), Lidija Barić (Medicinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku), Andreina Belušić Vozila (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geofizički odsjek) i Svjetlana Dekić (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Biološki odsjek).

Prije 30 godina na našim je cestama smrtno stradavalo oko 1.300 ljudi na godinu. Danas se taj broj znatno smanjio, ali i brojka od 300-tinjak poginulih je prevelika i u europskim razmjerima. Vlada mijenja zakon o Sigurnosti cestovnog prometa, s glavnim ciljem smanjiti broj poginulih za trećinu do kraja iduće godine.

PLIN JE DOBILA BOLNICA NA FIRULAMA, OŠ RAVNE NJIVE I DJEČJI VRTIĆ MALI PRINC
Prva tri korisnika spojena su na plinsku mrežu u Splitu. To su: KBC Split na Firulama, OŠ Ravne njive i Dječji vrtić Mali princ. Čestitavši svima koji su sudjelovali na ovom značajnom projektu, gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je njegovu važnost za Split.

Rezultat je to brojnih događaja na geopolitičkoj sceni - sukoba libijske vlade i pobunjenika u toj zemlji, američkih sankcija Iranu i Venezueli, smanjena proizvodnja Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije...