NOVI ZAKON STUPA NA SNAGU
Do konca ožujka trgovci i otkupljivači moraju s dobavljačima i proizvođačima hrane sklopiti nove ugovore koji će biti u skladu sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, donesenim prije mjesec dana.

MIJO GABRIĆ SMIJENJEN
Zbog makinacija nekretninama naprasno je smijenjen cijeli prebendarski zbor na čelu s mons. Mijom Gabrićem, donedavnim dekanom Zbora prebendara, o kojem smo često pisali kao o čuvaru crkvenog novca. No on tu titulu nije opravdao. Dapače, prema pisanju Nacionala, njegovim poslovnim potezima Kaptol je izgubio oko 50 milijuna eura

PRESICA IVANA LOVRINOVIĆA
"Izravno pitamo premijera, javno i nedvosmisleno, da odgovori je li dokumentom EK tražila od Hrvatske rješavanje pitanja granice na moru, kao i - ako je to točno - hoće li partneri iz Europske unije poštovati hrvatsku suverenost, jer Hrvatska most gradi na svom teritoriju", poručio je Ivan Lovrinović.

SUZBIJANJE NEZAKONITOG SADRŽAJA
Hrvatska će prvi put dobiti zakonsko rješenje koje regulira govor mržnje, poticanje na nasilje i širenje lažnih vijesti na internetu, doznaje Jutarnji list. Vlada se, nakon brojnih prijetnji i govora mržnje koji se pojavljuje na društvenim mrežama i ispod komentara članaka na internetu, odlučila obračunati s "digitalnim Divljim zapadom" u Hrvatskoj.

Most Čiovo kopno, koji će Čiovljanima i Trogiranima donijeti spas od prometnih gužvi, posebice za vrijeme trajanja ljetne sezone, trebao je biti završen još prije tri godine. No, s gradnjom je zapelo, nedostajalo je radnika, mijenjao se izvođač pa na most dugačak tek nešto više od pola kilometra stanovnici Čiova i Trogira još čekaju.

REGIONALNO OKUPLJANJE
Do kraja godine Hrvatska će biti na čelu Srednjoeuropske inicijative (SEI), regionalnog foruma koji je osnovan još za vrijeme Jugoslavije. Iako okuplja gotovo 18 država, pitanje je koliko je značenje takvog udruženja

Ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji za medije predstavio je ukupne rezultate turističkog prometa za prošlu godinu te očekivanja i projekte u ovoj godini, a direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić najavio je ključne projekte HTZ-a i promotivne aktivnosti za iduće razdoblje.

NETIPIČNA PRIČA
Duga Resa je među prvim gradovima koji je donio plan za zbrinjavanje otpada. On kaže: za bio-razgradivi otpad obiteljskim kućama - komposteri, a stambenim zgradama - spremnici. Isti takav plan do kraja siječnja trebali bi donijeti svi gradovi i općine u zemlji, u protivnom penali i novčane kazne.

Hrvatska je jedina zemlja članica Europske unije u koju već drugi puta u nepune dvije godine dolazi međunarodna strukovna misija zabrinuta zbog gušenja slobode medija i pritisaka na novinare

Centar za mirovne studije (CMS) ocijenio je u nedjelju uoči dvadesete godišnjice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja da taj ključni datum iz novije hrvatske povijesti ni ove godine neće biti dostojno obilježen, što pokazuje, smatraju, da Hrvatska radije komemorira mir i slavi rat.

NEIMAŠTINA I RAZOČARANJE
I nekim braniteljima je očito ekonomska situacija loša kada moraju prodavati vlastita odličja iz rata. Najvidljivije je to na oglasnicima u kojima se prodaje doslovce sve iz Domovinskog rata: spomenice, medalje, odore, zaštitna sredstva poput kaciga...

'DIKTATOR I HERETIK'
Nevjerojatna nova knjiga o Franjinom papinstvu objavljena je 4. prosinca 2017., s naslovom “Papa diktator”. Opisana je kao “priča iza kulisa o najtiranskijem i najnepoštenijem papinstvu modernih vremena. Velika količina materijala nalazi se u ovoj knjizi za sve katolike. Postoje i mnoge stvari koje nisu objavljene. Na 141 stranici omogućuje dovoljnu količinu podataka za prosječnog čitatelja, a opet ne preveliku, napisao je prije nešto više od mjesec dana anonimni urednik na portalu Hrvatskog krsnog zavjeta.

PROMJENE U MIROVINSKOM SUSTAVU
Dobna granica za odlazak u mirovinu trebala bi biti podignuta najvjerojatnije na 67 godina života, sa sadašnjih 65, a razmišlja se i o podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu dugogodišnjeg osiguranika za jednu godinu. Na dnevni red trebala bi doći i reforma beneficiranog radnog staža

Europska komisija smatra da Hrvatska zadovoljava kriterije za početak pregovora o članstvu u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i da je spremna za pristupanje, poručila je povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström, pozivajući Sloveniju i Mađarsku da ukinu blokadu pristupa Hrvatske toj organizaciji, u odgovoru na pitanje hrvatskog europalamentarca Tonina Picule, priopćio je njegov ured.

Financijski problemi u Agrokoru, najvećoj privatnoj kompaniji u zemlji po prihodima i zaposlenosti, nisu imali značajan makroekonomski utjecaj, a bankarski ih je sektor prevladao, iako rizici ostaju prisutni.

ZRAK JE ČIST
Radovi na sanaciji odlagališta Karepovac izvode se predviđenom dinamikom, javljaju iz Ureda Grada. I dalje se premješta stari komunalni otpad koji se od 2010. godine odlagao na istočnoj strani odlagališta. Paralelno se odvijaju i geodetski radovi, dok se kontinuirano zaprima i novi otpad.

ZA 2,08 MLRD. KN
Druge dvije ponude na natječaju za gradnju tog mosta poslali su talijanski Astaldi i turski Ictas koji su ponudili da će most izgraditi za 2,55 milijardi kuna, dok je Strabag za taj posao tražio 2,62 milijardi kuna

NOVI CJENIK
Tvrtke koje u svojem poslovanju ovise o slanju paketa i u tome se oslanjaju na Hrvatsku poštu ostale su neugodno iznenađene dolaskom nove godine. Neke od dodatnih usluga koje idu uz slanje vrijednosnih pošiljaka su poskupjele, što je za mnoge poduzetnike, ali i fizičke osobe došlo kao veliko iznenađenje

POSLJEDICE ISELJAVANJA
Po prvi je put napravljena dubinska analiza iseljavanja Hrvata čije su brojke šokantne

S ciljem poticanja povećanja prometa putnika i određenih kategorija osobnih vozila na otoke u izvansezonskom razdoblju, Agencija za obalni linijski prijevoz je u dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pripremila pilot projekt smanjenja cijene trajektnih karata u iznosu od 20 posto od izvansezonske cijene karata u dane vikenda.

U Vladi smatraju da Uredba osigurava veću poreznu transparentnost i predvidljivost, administrativno rasterećenje trgovaca i smanjenje administrativnog angažmana Carinske uprave.