hren
 

POTPREDSJEDNIK Vlade i ministar financija Zdravko Marić je dobrom vijesti za Hrvatsku ocijenio zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga od strane agencije Standard&Poor's (S&P), što je potvrda povjerenja te agencije u hrvatsku Vladu odnosno hrvatske vlasti koje su poduzele mjere za vrijeme korona krize. 

19. IZDANJE
Nedavna odluka Ustavnog suda kojom je istospolnim obiteljima omogućeno udomljavanje djece jasno govori koliko je ustavno ograničenje iz 2013. zastarjelo, besmisleno i protuprirodno, poručuju

Danas je po prvi puta domaćoj javnosti predstavljen Lifestyle Check IN, serija poslovnih događaja čija su prethodna dva izdanja održana u Austriji. Fokus je na povezivanju domaćih tvrtki s kolegama iz drugih europskih država iz iste branše, odnosno sektora čiji proizvodi i usluge njeguju filozofiju ugodnog življenja kao što su moda i modni dodaci, kozmetika, uređenje doma, auto i nautička industrija i tehnologija.

TRI hrvatske tvrtke, Rimac Automobili, Nanobit i Infinum, ostvarile su svjetski uspjeh - i to u posljednjih deset dana. Dvije od te tri tvrtke otkrile su zaista impresivne, svjetski relevantne vijesti u četvrtak.

Danas je ponovno održan prosvjed nezadovoljnih studenata Pravnog fakulteta u Splitu, a ovog je puta bio prijavljen te se okupilo stotinjak studenata koji su po tko zna koji put pred Upravu fakulteta, ali i splitsko sveučilište, odlučili iznijeti svoje zahtjeve.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj je iznosila 6.722 kune, što je na mjesečnoj razini realno niže za 0,3 posto, dok je na godišnjoj više za 3,2 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

Na Županijskom sudu u Zagrebu oko 17 sati počelo je ročište na kojemu će se odlučiti o tome koji će osumnjičenici u aferi Janaf ići u istražni zatvor, a koji će se braniti sa slobode. Dražen Barišić i Vinko Grgić nisu još došli jer trebaju prethodno dati iskaz DORH-u. O eventualnom  pritvoru za njih dvojicu sudac istrage odlučivat će sutra ujutro, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin u razgovoru s našim reporterom Harijem Kočićem komentirala je veliki broj novozaraženih koronavirusom u županiji.

Broj prijava za kazneno djelo nasilja u obitelji u Hrvatskoj ove je godine porastao 40 posto, a sustav podrške žrtvama prilagođen je epidemiološkim mjerama, istaknuto je u četvrtak na konferenciji o dostupnosti podrške žrtvama nasilja i svjedocima u vrijeme pandemije koronavirusa.

IMA JOŠ NOVOSTI
MUP je odlučilo zakonski regulirati prometovanje električnih romobila i sličnih proizvoda na električni pogon koji su na tržištu. U javnu raspravu Ministarstvo je uputilo “Obrazac prethodne procjene za nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama”

VELIKA INVESTICIJA
Hotel Marjan u Splitu, koji je izvan funkcije otkako ga je 2006. godine kupio Željko Kerum i kojega je nakon dugotrajnog stečajnog postupka koncem prošle godine kupila rovinjska Adris grupa, bit će u potpunosti srušen, doznaje tportal. Na projektu novog hotela investitori su angažirali 3LHD studio iz Zagreba te čuvenog talijanskog arhitekta i dizajnera Piera Lissonija, a trenutno su u fazi ishođenja lokacijske dozvole

VLADA je na današnjoj sjednici odobrila Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

U velikoj policijskoj akciji rano jutros uhićen je predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević uz još desetak osoba.

Pristup spasonosnom cjepivu ne bi trebao ovisiti o tome gdje živiš ili koliko novca imaš, rekao je Robert Silverman iz Oxfam America.

ŠVEDSKO-HRVATSKI MODEL
Švedska je s negativnom stopom od -18,7 na samom dnu liste zemalja EU-a s najvećim tjednim padom broja novozaraženih, a odmah uz nju je Hrvatska sa stopom od -16,3 posto

Stanje sigurnosti cijelo je ljeto bilo stabilno i povoljno unatoč posebnim epidemiološkim uvjetima, objavilo je u srijedu Ministarstvo unutarnjih poslova čiji je Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone završio s radom 15. rujna.

Kako je Marić izjavio novinarima uoči užeg kabineta Vlade, po tom pitanju nije bilo nikakvog “predomišljanja” jer “Vlada nikad nije rekla da će to stupiti na snagu s 1. siječnjem 2021. godine”.

Građani Trogira od sada mogu koristiti servis „Gradsko oko“ preko kojeg mogu prijavljivati male komunalne kvarove i nedostatke kao što su, primjerice, oštećenja asfalta, klupa, prometnih znakova, sprava na dječjim igralištima, kvarove na javnoj rasvjeti i slično. „Gradsko“ oko funkcionira kao aplikacija za mobilne uređaje i mogu je preuzeti korisnici svih mobilnih uređaja, a moguće je pristupiti i preko web stranice http://www.trogir.oko.hr/.

Hrvatska turistička zajednica pokrenula je novu promotivnu kampanju „Thank you“ na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter, kojom se inozemnim turistima želi zahvaliti na odabiru Hrvatske i hrvatskih destinacija za svoja odredišta u ovoj godini. Kampanja se provodi na 13 inozemnih tržišta, odnosno na tržištima Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Češke, Slovačke, Italije, Mađarske, Belgije, Francuske, Švedske, Švicarske i Velike Britanije.

PENALI PRED VRATIMA
Lani smo odvajali više otpada nego godinu prije, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva, no još uvijek ima prostora za napredovanje. Na izgradnju čeka 11 regionalnih centara za gospodarenje otpadom, a građani se po pitanju odvajanja otpada još uvijek nećkaju.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij