U proračunu za 2019. godinu poticaji za stambenu štednju srezat će se s 30 na 18 milijuna kuna, dok će se oni za stambene kredite putem APN-a gotovo udvostručiti. U Hrvatskoj štediša može računati na niti 10 eura godišnjeg poticaja, u Mađarskoj na oko 240 eura

I ovaj utorak je donio niže cijene goriva.

OTVOREN JAVNI POZIV
Od danas je otvoren Javni poziv za potpore za unaprjeđenje proizvodnog potencijala u sektoru mesnog govedarstva u sustavu krava-tele, unaprjeđenje uzgoja ovaca, koza te izvornih pasmina peradi za razdoblje od 2018. do 2020. godine ukupne vrijednosti 24 milijuna kuna. Za unaprjeđenje proizvodnog potencijala u sektoru mesnog govedarstva u sustavu krava-tele osigurano je 9 milijuna kuna, za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza na raspolaganju je 13,5 milijuna kuna, a za uzgoj izvornih pasmina peradi 1,5 milijun kuna. Stočari se na javni poziv mogu prijaviti do 30. studenog 2018. godine.

Papa je nasamo prvo primio kardinala Josipa Bozanića, a drugi dan porečko-pulskog biskupa Dražena Kutlešu, što u Crkvi vide kao mogućnost smjene na Kaptolu

Konferencija za novinare Sindikata javnih službi - potpisnika temeljnoga kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama zakazana je za ponedjeljak u 11 sati.

Ulicama grada Vukovara u Koloni sjećanja kojom je u nedjelju obilježena 27. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu prošlo je, po procjeni vukovarskih gradskih vlasti, oko 65.000 domoljuba među kojima se nalazila i predsjednica Grabar Kitarović, predsjednici Sabora i Vlade Jandroković i Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici.

A SAD MALO DRUGA STRANA
'Ako vam je financijska situacija dobra, držite se podalje od bilo kakvih sranja povezanih s vladom i potrudite se ne privlačiti previše pozornosti na sebe'

Paljenjem svijeća građani od Dunava do Prevlake prisjećaju se žrtava Vukovara i Škabrnje. U Koloni sjećanja na 27. obljetnicu pada Grada Heroja sudjelovat će premijer Plenković i veći dio Vlade. Dio ministara odlazi u Škabrnju.

PRVI NACRT
Ako vozilom prođete kroz crveno svjetlo ostat ćete bez vozačke dozvole, ako na autocesti vozite 50 kilometara više od dopuštenog možete završiti do 60 dana u zatvoru.

OPĆINSKI sud u Splitu je prethodno presudio, a Županijski sud u Zagrebu ovih dana potvrdio kako Jutarnji list mora isplatiti odštetu članu Državnog sudbenog vijeća (DSV) i sucu splitskog Županijskog suda Nevenu Cambiju od 50 tisuća eura.

U istraživanjima američke, kanadske i nordijske komore samo 13 posto tvrtki smatra da su uvjeti poslovanja u Hrvatskoj među najboljima u srednjoj i istočnoj Europi, dok ih 36 posto smatra da su među najlošijima ili čak najlošiji.

Vlada je sa sjednice u petak uputila u saborsku proceduru prijedlog novog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma kojim se, među inim, regulira financiranje referendumskih aktivnosti što do sada nije bilo uređeno niti jednim propisom.

TVRDI PREGOVORI
Niall O’Connor, direktor razvoja mreže letova aviokompanije Ryanair, nedavno je na WTM sajmu u Londonu hrvatskog ministra turizma Garija Cappellija izvijestio o otvaranju novih linija za Zadar te mu iznio interes kompanije za otvaranje letova za Zagreb i Split.

PLAN TEŽAK POLA MILIJARDE KUNA
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas će održati sastanak s predsjednikom Hrvatske zajednice županija Goranom Paukom, koji predstavlja osnivače škola u Hrvatskoj, a teme razgovora, između ostalih, bit će frontalno uvođenje kurikularne reforme u sve škole, ali i mogućnost da se osiguraju besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

INOZEMNE DOZNAKE
Hrvatska je u 2017. godini ponovno bila među zemljama Europske unije (EU) s pozitivnim saldom u inozemnim doznakama, koji je iznosio 823 milijuna eura, dok je na razini EU-a u cjelini ponovno zabilježen manjak u iznosu većem od 20 milijardi eura, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

PROMJENA VALUTE
Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako je referendum o uvođenju eura održan kada je održan i referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kada se glasalo o Ugovoru o pristupanju u kojem stoji da će Hrvatska pristupiti europodručju.

DOBRA VIJEST
Postoji mogućnost da se linearno umanjenje prijevremenih starosnih mirovina s predloženih 0,34 posto korigira na niže, pa čak na 0,18 posto za svaki mjesec ranijeg umirovljenja

IDEJA STARA KOLIKO I EU
Europski čelnici često izražavaju želju za zajedničkom vojskom, a priča se uglavnom pojavljuje kada je Europska unija suočena sa strateškim izazovima i sigurnosnim prijetnjama. Tako se zakotrljala i posljednjih dana. O europskoj vojsci su u razmaku od sedam dana govorili čelnici dviju najvažnijih zemalja Europske unije – francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel

ŠARENI ARTIKAL
Nadamo se da dobavljači neće podizati svoje cijene, jer je i to uvjet za formiranje nižih cijena primjenom novih stopa PDV-a - objašnjava Dario Mamić iz Korporativnih komunikacija tvrtke 'Tommy'.

EUROPA DAJE POLA NOVCA
Studentski dom 'Bruno Bušić' u Splitu, izgrađen prije točno četiri desetljeća za potrebe Mediteranskih igara 1979. godine, temeljito će se rekonstruirati i dograditi u investiciji vrijednoj 62 milijuna kuna, od čega više od 32,5 milijuna dolazi iz europskih fondova. Radi se o zasad najvećem pojedinačnom iznosu odobrenom u Bruxellesu za infrastrukturna ulaganja u ovom gradu

PRIJAVE DANAS
Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata provodi projekt Uključi se! Edukacijom u turizmu i ugostiteljstvu protiv socijalne isključenosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je, između ostalog, usmjeren i ka usavršavanju profesora, mentora i svih koji kroz institucije ili nezavisni sektor rade, ili planiraju raditi, sa osjetljivim društvenim skupinama – osobama s invaliditetom, starijim osobama i sl.