hren
 

Procjenjuje se da danas engleski govori 1,5 milijardi ljudi, što taj jezik čini najrasprostranjenijim na svijetu. Za većini govornika engleski nije materinji jezik, a za milijune on je tek treći ili četvrti strain jezik koji govore. U kojim zemljama žive najbolji govornici engleskog jezika?

GLAVNI grad Slovačke, Bratislava, dobio je Vukovarsku ulicu. Bratislava je prvi grad izvan Hrvatske, izuzmemo li Mostar, koji je jednoj ulici dao ime po hrvatskom gradu heroju.

iSTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV
Dnevnik Nove TV donosi prvo veliko istraživanje nakon što je poznato svih 11 kandidatkinja i kandidata. Ovo su njihove startne pozicije, ali već sada je jasno kako će završnica biti nepredvidljiva i krajnje neizvjesna.

SINDIKAT policijskih službenika poslao je pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je zaprijetio štrajkom i prosvjedom.

Hrvatska je u trećem kvartalu bila među zemljama EU-a s najvišim stopama rasta gospodarstva na kvartalnoj razini, izvijestio je u četvrtak europski statistički ured, povisivši ujedno procjenu rasta EU-a na godišnjoj razini.

ANALIZA TPORTALA
Osim HEP-a, koji nudi univerzalnu uslugu, hrvatski potrošači mogu kupovati struju od četiri alternativna opskrbljivača. Provjerili smo tko trenutno nudi najpovoljnije uvjete opskrbe

Do 30. studenoga odobreno je 69 kredita čiji ukupan iznos premašuje osam milijuna kuna
Ministarstvo turizma subvencionira kamatnu stopu u visini od 1 postotnog boda godišnje.

"Ohrabrujuće su prognoze za 2020. godinu koje su iznijeli naši ekonomski stručnjaci, a koje se mogu svesti pod zajednički nazivnik – nema pada gospodarstva"

Brodovima iz Kine uskoro stižu prvi dijelovi kolnika Pelješkog mosta.

Manifestacija koja prija svim čulima, Dani otvorenih vrata peljeških podruma, održava se 6. i 7. prosinca duž cijelog Pelješca i okuplja više od trideset vinarija s poluotoka. Službeno započinje svečanim otvorenjem u subotu u 11 sati u stonskom Kaštiju, nakon čega ljubitelji vina, gosti i uzvanici kreću u tradicionalni obilazak peljeških vinarija. Ovo je prigoda za degustaciju najboljih peljeških vina, druženje s poznatim vinarima i upoznavanje juga Dalmacije koji je neodoljiv u svako doba godine.

PREDSJEDNIČKI IZBORI: 11 KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA
U četvrtak poslije podneva Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je listu kandidata za predsjednika države, kojeg biramo 22. prosinca, čime počinje službena izborna promidžba koja će trajati 16 dana.

'PORUKA PREMIJERU'
Čelnik školskog sindikata Preporod Željko Stipić najavio je u četvrtak kako njegov sindikat neće večeras potpisati sporazum s Vladom, budući da se provedenim izjašnjavanjem čak 61,82 posto od ukupno ispitanih 10.677 članova sindikata i drugih sudionika štrajka izjasnilo protiv sporazuma.

Putnici koji koriste usluge Hrvatske željeznice ostvaruju pravo na naknadu za kašnjenje veće od 60 minuta. Naknada im se isplaćuje u visini od 25 posto cijene karte, a rok za isplatu naknade je mjesec dana od podnošenja zahtjeva.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst za N1 je komentirao mogućnost da Hrvatska uđe u program ukidanja turističkih viza SAD.

TRAŽE IZLAZ S RUBA SIROMAŠTVA
Pred Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prosvjedovali su roditelji i njegovatelji tražeći bolji status te da ih se zakonski tretira kao radnike s plaćom i mogućnošću bolovanja.

POTVRĐENA PRESUDA
Donesena je pravomoćna presuda u slučaju Tomislava Horvatinčića za pomorsku nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi. Potvrđena je presuda prvog stupnja od četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

USUSRET PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA
Svi koji žele biti kandidati i kandidatkinje za predsjednika države do ponoći su morali predati najmanje 10.000 potpisa.

Ovo vrijedno priznanje dodijeljeno im je za sudjelovanje u iznimnom pothvatu spašavanja unesrećenog ribara s plovila koje se nalazilo u akvatoriju otoka Jabuke

Od 15. prosinca 2019. prekogranična plaćanja u eurima koštat će jednako kao nacionalna plaćanja u nacionalnoj valuti. Podizanje gotovine u eurima izvan mreže bankomata vaše banke trebalo bi koštati jednako u drugoj državi članici kao i u matičnoj zemlji

Grabar Kitarović ima iza sebe stranačku infrastrukturu HDZ-a, Milanović činjenicu da lijevo od centra nema ozbiljnog protukandidata, Škoro prepoznatljivost jednog estradnjaka, a Kolakušić umješnost u korištenju raznih gerilskih metoda mrežnog oglašavanja. Drugi pak kandidati imaju svojih pet minuta slave te neutaživu želju dijela medija da im u tome i pomogne