hren
 

DRUGI DIO ISTRAŽIVANJA CROBAROMETARA
HDZ je rekonstrukcijom zaustavio pad potpore birača i u kolovozu bilježi rast. SDP i ostale stranke su bez većeg rasta ili pada potpore birača.

Saborski zastupnik Branko Bačić očekuje da DKOM čim prije donese pravorijek o žalbama za izgradnju pristupnih cesta.

Predsjednički izbori su pred vratima, kandidati po terenu, a predsjednica i dalje bez objave da ulazi u utrku za drugi mandat. Tako ona, za razliku od Milanovića i Škore, i dalje u ''kontroliranim'' uvjetima komunicira s javnošću.

Za sve korisnike ova usluga je besplatna, a sama mreža ne traži nikakvu lozinku niti je korištenje vremenski ograničeno

TROGIRKE I TROGIRANI, UKLJUČITE SE U KREIRANJE GRADSKOG PRORAČUNA!
Grad Trogir i ove godine provodi projekt participativnog budžetiranja „I tebe se pita!“. Radi se o aktivnom uključivanju građana u kreiranje proračuna što Trogir provodi kao jedini grad u Dalmaciji i kao jedan od samo nekoliko gradova u Hrvatskoj koji su do sada primijenili ovu dobru praksu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je u petak online bazu podataka ŠeR - Školski e-Rudnik, vol. 2. koji sadrži statistike o izostancima, općem uspjehu, pedagoškim mjerama, te demografskim trendovima u školama.

ALARMANTNI PODACI
Europska agencija za okoliš nam donosi alarmantne podatke, jer umjesto da se smanje emisije CO2, one se još i povećavaju

Deklaracijom Europskog parlamenta 2008. godine 23. kolovoza proglašen je Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava, a od 2011. godine obilježava se i u Hrvatskoj.

KATAKLIZMA SE NASTAVLJA
Arktik je oduvijek bio poznat po svojim ledenim prostranstvima, smrznutoj tundri i masivnim plutajućim ledenjacima. Da bi tamo plamtjele vatre, malo je tko čuo. Pa ipak, usred ovog, kažu najvrelijeg ljeta svih vremena - Arktik gori. A posljedice će biti strašne. U Amazoniji je, pak, od prošlog četvrtka zabilježeno više od 9500 požara

Slovenija je počela postavljati dodatnu ogradu uz granicu s Hrvatskom, na sektoru gdje je ove godine zabilježen povećan broj ilegalnih ulazaka migranata, uz rijeku Kupu, prenose u četvrtak slovenski mediji.

DA NAM ŽIVI, ŽIVI RAD
U Hrvatskoj ove godine radi više Kineza, Nepalaca i Indijaca nego Crnogoraca.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković, nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, obratio se javnosti.

Ispričavamo se cijeloj javnosti što smo prisiljeni djelovati na ovakav način, ističu Sindikati.

Hrvatska ima 1,24 milijuna umirovljenika, 7000 više nego lani, a prosječna mirovina pala je ispod 38% prosječne plaće, bez obzira na usklađenja kojima se pokušava čuvati standard umirovljenika.

FAMOZNA "ŠKOLA ZA ŽIVOT"
Hoće li udžbenici stići do kraja mjeseca veliko je pitanje, a mi sjedimo i čekamo. Pametne ploče čekamo od lipnja, a još nisu stigle, kaže ravnatelj XIII gimnazije u Zagrebu Želimir Čačura

Prosječna plaća, realno, ne govori baš ništa, jednako kao što niti opći prosjek ocjena učenika u školi ne govori skriva li se u njemu vrhunski liječnik, programer ili budući Krleža. A posebno ne da 10% svih radnika, oko 160.000 ljudi, mjesečno ne primi niti 3337 kuna neto plaće.

TKO ĆE BITI POVJERENIK?
Prema pisanju Politica, buduća predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, u ponedjeljak se sastala sa švedskim i hrvatskim kandidatima za povjerenike Europske komisije

VJEROVALI ILI NE
Čarter gosti ostvare više od tri milijuna noćenja u Hrvatskoj.

U Ministarstvu zdravstva završili su pregovori o povećanju plaća. Nisu doneseni ključni zaključci, pa se pregovori nastavljaju u petak. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je nakon sastanka da su pregovori na određeni način vraćeni na početak. Sindikati su nezadovoljni, a njihova čelnica Anica Prašnjak najavljuje štrajk. Na sjednici Vlade u četvrtak bit će imenovan Vladin pregovarački tim.

Nakon srpnja koji je jedan posto bio slabiji u broju noćenja od lanjskog, podaci za kolovoz zasad govore da bi se taj manjak u špici sezone ipak mogao nadoknaditi, jer je osmi mjesec za jedan posto bolji od 2018. Ukupno, hrvatski turizam od siječnja do jučer bilježi rast u noćenjima jedan posto i četiri posto u dolascima. Visina cijena glavna je zamjerka već nekoliko godina. Jesmo li preskupi za ono što nudimo?