hren
 

MINISTAR zdravlja Dario Nakić danas je odbio govoriti o reformi zdravstva, poskupljenju dopunskog i naplati pregleda na Hitnoj, ali je zato najavio novi porez.

Na konferenciji za medije održanoj u hotelu Dubrovnik povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, ministar Nakić je najavio da njegovo ministarstvo planira uvesti novi namet kako bi potaknuo građane da zdravije žive.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je dijabetes s porukom "Pobijedimo šećernu bolest", a Nakić je tom prilikom rekao da Ministarstvo zdravlja planira uvesti porez na slatkiše kao i poseban porez na slatka pića, kako bi se smanjila konzumacija istih. Istaknuo je kako je najvažnija stvar kod dijabetesa preventiva, a Hrvati ne žive zdravo.

Ministar: Hrvati su 5. po debljini u EU

"Mi trenutno razmatramo mogućnost za te poreze jer je Hrvatska na petom mjestu po prekomjernoj tjelesnoj težini u Europi. Uostalom porezi na slatkiše i slatka pića su normalna praksa u zemaljama EU", rekao je Nakić.

Ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec je pak s ministrom Nakićem nakon konferencije za medije obišla građane na Cvjetnom trgu gdje je HZZO organizirao razne akcije povodom Svjetskog dana zdravlja pa su građani mogli izmjeriti i šećer u krvi.

Prenđa Trupec je tom prilikom kazala kako je upravo dijabetes najčešći kronički oblik bolesti u Hrvatskoj te da upravo kronične nezarazne bolesti zauzimaju 50 posto svih troškova HZZO-a.

"HZZO godišnje na dijabetes potroši čak 800 milijuna kuna, od toga 370 milijuna ide samo na lijekove, a 200 milijuna kuna na pomagala. Većina zemalja u EU ne daje inzulinske pumpe, a one su kod nas besplatne", kazala je ravnateljica HZZO-a.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_546)

  Nakić je tom prilikom rekao da Ministarstvo zdravlja planira uvesti porez na slatkiše kao i poseban porez na slatka pića, kako bi se smanjila konzumacija istih.


  zašto ne uvede porez na viskije i kurvoazje jer je porasla potreba za presađivanje jetre, zašto ne porez na masnu hranu jer se puno ljekova troši za kolesterol.jaki ministar a još jače reforme.ni "državnik novog kova" nije mu ravan u reformama.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9811)

  mislim da novi ministar krši cijeli niz drugih naših prava s tim...npr. pravo na svoj način života, pravo na samostalno demokratsko odlučivanje...šta će nam sada ON prepisivati na koji ćemo način živjeti, šta ćemo jesti i piti???...neka lipo odj...i sam sebi kroji sudbinu, neka ostave više ovaj napaćeni narod da živi!...samo smišljaju kako će nam odrezat novi porez, prirez...ma mrššššš više!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_546)

  ministar je trebao kao prvo uvesti reda u listu čekanja na preglede i dijagnostiku. on zna da mu liječnici specijalisti koji rade u bolnicama i još su šefovi odjela imaju privatne ambulante gdje liječe pacijente, naplate im i lijepo ih dovedu na odjel di su šefovi i tamo ih obrade i operiraju.takvima koji rade u bolnici i privatno trebaju duge liste čekanja jer su tako pacijenti prisiljeni doć kod njih privatno pa taman se udužili ili digli kredit.treba provjerit ko leži po bolnicama i kako je došao na red pogotovo za operacije mrene di se čeka po 11 mjeseci

  oko 4 godina prije
 • Ne mos i novce i ovce (Gost_5231)

  Ovo je SUPER ministar problem je samo u tome sto on više leti po zraku nego je na zemlji kada ga se "usidri" valjda ce razmislit tko kome sluzi dakle no problema.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_546)

  neče on razmislit ništa, jer da on oče razmišljat, razmišlja bi kad je bija na čelu zadarske bolnice i kad je triba postat ministar

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij