hren
 

POSKUPLJUJE cijena dopunskog osiguranja, i to za 19 kuna. Dok mnogi negoduju zbog vijesti o poskupljenju, nekih skupina ona se ne tiče previše, budući da su plaćanja dopunskog osiguranja oslobođeni.

HZZO je Indexu odgovorio koje su to kategorije koje su oslobođene plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju:

-osigurane osobe čiji ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 45,59% proračunske osnovice, a što u ovom momentu iznosi 1.516,32 kn (prihodovni cenzus), te za osiguranike – samce, ako im prihodovni cenzus u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 58,31% proračunske osnovice tj. 1.939.39 kn.)

- učenici i redoviti studenti stariji od 18 godina,

- darivatelji krvi

- osigurane osobe darivatelji dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja

- osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenja organizma, odnosno tjelesnog oštećenja prema posebnim propisima,

- osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja

- osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi.

Nadalje, Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji od sudjelovanja u pokriću dijela troškova zdravstvene zaštite (participacija) oslobađaju se članovi obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, članovi obitelji zatočenoga ili nestaloga branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata i hrvatski branitelji iz domovinskog rata s utvrđenim oštećenjem organizma od najmanje 30 posto.

Ako osigurana osoba spada u neku od navedenih kategorija, može podnijeti zahtjev za izdavanjem tzv. "HB iskaznice" u područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, od sudjelovanja u pokriću dijela troškova zdravstvee zaštite, odnosno participacije, oslobođeni su:

- djeca do 18 godina života, kao i djeca koja su potpuno i trajno nesposobna za samostalan život i rad (mogu biti i stariji od 18 godina)

- trudnice za bolesti povezane s trudnoćom

- osiguranici soboljeli od kroničnih psihijatrijskih bolesti vezano za liječenje njihove psihičke bolesti

- osiguranici s HIV infekcijama

- oboljeli od kroničnih psihijatrijskih bolesti vezano za liječenje njihove psihičke bolesti

- oboljeli od zloćudnih bolesti za zdravstvenu zaštitu povezanu sa zloćudnom bolešću

- osobe koje se liječe od profesionalne bolesti za zdravstvenu zaštitu koja im je potrebna za liječenje njihove profesionalne bolesti.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_3104)

  darujte krv

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8620)

  e da je to tako lako. triba dat krv 35 puta kod muških a kod žena 25 puta,to ti je 9 godina davanja krvi uzastopce bez prekida, odnosno godišnje moraš dat krv 4 puta, koliko i smiš, bez prekida. mlađi ako krenu s 18 davat, do tridesete če ispunit kvotu

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1167)

  istina je kako nije ni baš mala cifra ali je zakonski regulirano.zato odmah krenite sa darivanjem jer vrime leti i leti.nije stvar u parama koliko u onom osjećaju kako si nekom učinija puno i kako si među povlaštenima:):)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6193)

  Što je pjesnik tija reć s onako bombastičnim naslovom?

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij