Na jučer održanoj konferenciji za tisak koji su sazvali načelnik općine Okrug Ivica Radić, predsjednik GO SDP Trogir Ante Bilić i predsjednik MO Slatine Tomislav Andrijolić, iskazali su svoje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog odustajanja gradnje otočne ceste na Čiovu.

Da podsjetimo, za kraj 2016. godine predviđen je završetak gradnje mosta kopno – otok Čiovo, mosta čiju gradnju čekamo desetljećima kako bi se rasteretio promet na Čiovu i kroz centar Trogira, te tako smanjile kilometarske kolone i prometni kolaps koji vlada u sezoni, a i van nje.

- Bez otočne ceste korist od jedne od najvećih investicija koje su se u ovom kraju dogodile u povijesti, neće biti velika - rekao je predsjednik SDP –a Trogir Ante Bilić.
- O ovoj cesti priča se desetljećima, alibi je navodni nedostatak sredstava, dok je istina sasvim drukčija.

Županijska uprava za ceste ima godišnji proračun od 115 milijuna kuna, a za gradnju pristupnih cesta potrebno je izdvojiti trećinu sredstava, odnosno 35 milijuna kuna. Za 2016. godinu iz proračuna je planirano svega 100 tisuća kuna, a to nije dovoljno ni za elaborat, kaže Bilić, a ovim tempom cesta se neće realizirati nikad ili u najboljem slučaju na nju ćemo čekati još deset godina.

Dok god su ŽUC bankomat za općine i gradove gdje je HDZ na vlasti, nema napretka. Da li se namjerno blokira izgradnja otočne ceste, jer HDZ nije na vlasti ni u općini Okrug, kao ni u jednom od četiri MO na Čiovu - pita se Bilić.

- Istovremeno grade se ceste po dalmatinskoj Zagori koje imaju godišnji promet jednak dnevnom prometu na Čiovu. Izgradnja cesta u Zagori je svakako potrebna i pohvalna, ali po svim prometnim i ekonomskim pokazateljima čiovska cesta je prioritet. Ovim putem pozivam sve odgovorne, kako u SDŽ tako i u ŽUC, da se ostave politikanstva i uhvate posla -  rekao je Ante Bilić.

Ivica Radić, načelnik općine Okrug predviđa da će se puštanjem u promet mosta za Čiovo gužva samo premjestiti iz Trogira na otok. Smatra da je Okrug najveći gubitnik u ovom slučaju.

- Pitaju me na općinskom vijeću zašto mi propada lokacijska dozvola i zašto sam odustao od gradnje ceste. Žele postići kolaps prije lokalnih izbora kako bi na načelnika svalili krivicu, a ja s tim nemam ništa, investitor su Županijske ceste -  kaže načelnik Radić.

- Gradonačelnik Trogira Ante Stipčić hvali se otvaranjem mosta i smišljaju ime mostu, a ne spominje otočne ceste i zaboravljaju da ovaj most pripada jednoj općini i dva grada, nije to samo trogirski most. Treba pitati i ostale - rekao je Radić.

- Zabrinjavajuće je što je 13.5.2016. godine Županijska uprava za ceste Split podnijela zahtjev za Izmjene i dopune prostornog plana uređenja Općine Okrug u kojem se traži da se uvrsti dodatni koridor koji bi spajao postojeću cestu Ž6136 s planiranom glavnom otočnom cestom Čiovo, dionica 1 (Novo groblje – Ribarski put), što za općinu Okrug predstavlja dodatni prometni kolaps - dodaje načelnik Radić i pita se da li to znači da neće doći do izgradnje županijske ceste?

- Postavljam pitanje investitoru, posebno gosp. Petru Škoriću, ravnatelju Županijske uprave za ceste Split: Da li planirate u županijski proračun staviti  troškove rješavanja imovinsko – pravnih odnosa i izgradnje ceste u potpunosti (ukupni trošak 12 mil.kn)? Ukoliko ne dođe do izgradnje županijske ceste, ugrožava se razvoj turističke djelatnost, a ujedno i realizacije turističke zone općine Okrug.

- Općina Okrug živi od turizma, rekao je načelnik Radić, a ukoliko se ne realizira otočna cesta moji mještani mogu počet vozit bicikle, jer drugog izlaza ne vidim.

Tomislav Andrijolić, predsjednik MO Slatine kaže da su stanovnici Čiova dugo čekali izgradnju mosta kopno – otok Čiovo, koji je prijeko potreban za daljnji razvoj otočnog gospodarstva, te razvoj života na otoku.
- Ostvarujemo milijun noćenja, a nema adekvatne opskrbe vodom ni strujom, nitko ne ulaže u otok -  kaže Andrijolić.
- Sad kad smo dočekali taj trenutak da se naša želja za normalnim funkcioniranjem, odnosno razvojem napokon ostvarila, rečeno nam je da su nadležne institucije odustale od izgradnje otočne ceste, što bi za stanovnike otoka Čiova imalo katastrofalne posljedice - napominje Andrijolić.

- Izgradnja mosta bez izgradnje otočne ceste po našem uvjerenju neće riješiti probleme ljetnih gužvi u špici turističke sezone, već će se te gužve premjestiti iz Trogira na sami otok. Pitam se kome to može biti u interesu?
Da li se zaista odustalo od izgradnje otočne ceste u sklopu izgradnje mosta, ukoliko da, kome može biti u interesu da u ljetnoj sezoni takvim potezom paralizira cijeli otok i sve njegove stanovnike?
Zbog toga od nadležnih institucija u SDŽ i ŽUC tražim odgovor u ime mještana Slatina i svih dugih mjesta na otoku Čiovu, kojima je ova cesta od životne važnosti -  rekao je Tomislav Andrijolić. 

Podršku im je dala i predsjednica MO Arbanija, Danijela Uljević.

Tri dionice Županijske ceste su u županijskom i Prostornom planu Općine Okrug:
- za prvu dionicu istekla je lokacijska dozvola
- druga dionica dobila je Rješenje o produljenju važenja lokacijske dozvole
      i vrijedi do 21.5.2018. godine.
- treća dionica pripada Gradu Trogiru - krenulo se u postupak izrade parcelacijskog elaborata, javni uvid je završio, te slijedi rješavanje imovinsko - pravnih odnosa i izrada potvrde Glavnog projekta.

Izvor: Trogirportal.info


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada