hren

STIGLA I POLICIJA
Profesori članovi Fakultetskog vijeća zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji su pokrenuli proceduru razrješenja dekana Vlatka Previšića odbili su sudjelovati u sjednici Vijeća bez studenata i time srušili kvorum. Upozorili su da odluke krnjeg Vijeća nemaju legalnost s obzirom na to da je dekan iz njega izbacio studentske predstavnike te zahtijevaju da dade ostavku jer sramoti Fakultet, a očekuju i kakvi će biti daljni potezi rektora Damira Borasa. On pak poručuje da 'mora uzeti malo vremena kako se postaviti u ovoj ozbiljnoj situaciji'

Podsjetimo, dok se dekan Previšić oglašava samo priopćenjima na fakultetskim internetskim stranicama, Plenum Filozofskog fakulteta izglasao je sinoć da studenti i nastavnici dođu danas u 10 sati ispred Filozofskog fakulteta kako bi opstruirali sjednicu Fakultetskog vijeća, na kojoj se trebalo glasati o smjeni dekana.

Studenti su jutros došli, no u referadu i u knjižnicu i dalje ne mogu, a pred Fakultet je, premda je mirno, stigla i policija, javlja N1 televizija, dodajući kako privatni zaštitari na javnom fakultetu zahtijevaju da se kamere i novinari s mobitelima moraju udaljiti, a snimanje pred vijećnicom nije bilo dopušteno ni studentima. Od ljudi koji prolaze zaštitari traže da kažu tko su i kamo idu, a postavljena je kamera na samom prolazu.

Današnja sjednica Fakultetskog vijeća je prekinuta jer su se profesori pobunili i napustili sjednicu zbog toga što je dekan 'nasilno' izbacio studente te su upozorili da se upravo 'ispisuju najtamnije stranice u povijesti Fakulteta'. Profesor Nenad Ivić kazao je u ime inicijative profesora kako su zatražili da se uklone zaštitari jer je s obzirom na to da nema nikakvih nereda, očito jedini cilj njihova dovođenja 'zatrašivanje studenata i nastavnika'.

'Odluka Senata se temelji temeljem neobvezujućeg mišljenje Ministarstva znanosti, a ne inspekcijskog nadzora', upozoravaju profesori, kao i da se rušenjem Studentskog zbora otvara prostor za potpuni pravni nered. Naime, potpuno je neprihvatljiva situacija da se donose odluke bez članova Vijeća, koji su isključeni i 'odluke krnjeg Vijeća nemaju legalnost'.

Poručeno je i da ova situacija iziskuje i stegovnu odgovornost dekana, koji narušava ugled Fakulteta. Pokretanje njegove smjene je legalno, a regularni rad Vijeća i povratak studenata u Vijeće je pretpostavka za ispunjenje tog zahtjeva i normalan rad.

Boras: Situacija je ozbiljna, trebam vremena

Rektor Damir Boras, koji se u vrijeme današnjeg rušenja kvoruma Fakultetskog vijeća na Filozofskom fakultetu u Zagrebu nalazio u Dubrovniku, kazao je da je upoznat s činjenicom da je sjednica Vijeća prekinuta te je za N1 televiziju kazao: 'Situacija na Filozofskom fakultetu je ozbiljna. Svi elementi sustava moraju funkcionirati legalno. Moramo uzeti malo vremena i razmotriti kako se postaviti u novonastaloj situaciji.'

'Dekanovo ponašanje i sprečavanje kretanja studenata po Fakultetu velika je sramota. To u meni i svim članovima ovog Fakulteta i Vijeća može izazvati samo stid što na čelu Fakulteta stoji takva osoba. Takvoj osobi ne preostaje ništa drugo osim da podnese ostavku', kazao je Ivić: 'Odbacujemo sve insinuacije kojima se studente i nastavnike ovog Fakulteta potpuno neutemeljeno i maliciozno povezuje ne samo sa stranačkom politikom, nego i s ekstremističkim političkim opcijama'.

Međutim, kako je kazao Ivić: 'Dekan Previšić nam je samo rekao da mi ne želimo raspravljati. I to je to'. Ivić je dekanu poručio da ga može biti stid, ali i da ne treba zaboraviti na ulogu rektora Borasa, koji je iznad dekana po zakonu te profesori i studenti očekuju njegove daljnje korake.

U međuvremenu valja podsjetiti da je i sinoć Plenum pokazao kako studenti i nastavnici Filozofskog fakulteta stoje zajedno u borbi za svoj Fakultet, čak i kad su je prisiljeni voditi izvan njega.

Plenum je sinoć izglasao i da dekan Previšić do 3. listopada sâm da ostavku ili da ga Boras razriješi, a u protivnom slijedi blokada fakulteta, a usvojio je i prijedlog o smjeni rektora Borasa.

U ovom trenutku pak studentskim predstavnicima zabranjen je ulaz u blizinu vijećnice, javlja Plenum na svojem Facebooku uz snimku studenata koji čekaju ispred referade koja ne radi.

Sjednica je trebala započeti u 11 sati, ali zasad nije poznato je li počela, a zaštitari navode da se 'nešto događa u podne'. Na sjednici od 89 članova Vijeća, podsjetimo, neće biti 13 iz redova studenata, a s obzirom na to i na činjenicu da nisu došli ni svi profesori postavlja se pitanje je li uopće pravno važeća.

Dekan je naredio da se kamere i novinari s mobitelima moraju udaljiti, javlja N1 televizija, a on zasad nije viđen na fakultetu. Stotinjak studenata mirno prosvjeduje, a pojavila se i informacija da će biti organiziran i protuprosvjed podrške dekanu u što studenti baš i ne vjeruju.

'Provode se ispitni rokovi i komisije, o kojima ovise i prolaz na ovim rokovima i prolaz godine, a dolaze i brucoši. Onemogućena su nam sredstva za rad, knjižnica ne radi. Ovo je oznaka kolapsa, mi ne znamo kako će dalje stvari teći', kazala je jedna od studentica.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij