U središnjici HDZ-a završio je treći krug pregovora HDZ-a i Mosta o uspostavljanju parlamentarne većine.

Kako javlja naša reporterka Nikolina Zavišić, sastanak je završio oko 20.30 sati, a Božo Petrov i Andrej Plenković kazali su da su razgovarali su o ustroju vlade, da je HDZ dao svoj prijedlog, koji Most mora razmotriti. Što se tiče sedam uvjeta, blizu su rješenju.

"Napredovali smo oko sedam točaka koje je Most iznio uoči izbora, mislim da smo blizu dogovora. Razgovarali smo o izradi programa Vlade. Radimo na podudarnosti kod pojedinih strateških točaka", kazao je Plenković.

"Treća stvar, razgovarali smo o pristupu ustroju nove Vlade i načelnim dogovorima, uz dodatne kozultacije koje Most mora obaviti sa svoje strane, kako bi narednih dana dogovorili ukupni paket suradnje Mosta i HDZ-a za stabilnu Vladu u sljedeće četiri godine", dodao je šef HDZ-a.

Postoji razlog za optimizam, kazao je Petrov.

"Drago mi je da smo se uguglasili oko sedam Mostovih jamstava. Otvorili smo i temu za glavne programske smjernice. Nastavit ćemo razgovore narednih dana i ja se nadam da ćemo vrlo brzo završiti", naveo je šef Mosta. ZERP i RTV pristojba će se rješavati po dogovorenom hodogramu, a to su teme koje ne spadaju u rok od 30 dana za ostvarivanje. Te dvije stvari zbog argumenata koji su izneseni će zahtijevati više vremena, dodao je.

Već se prikupljaju potpisi

Istaknuti članovi HDZ-a danas su, podsjetimo, potvrdili kako je skupljanje potpisa uoči konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović već počelo. No, iako su imena nekih izabranih zastupnika koji će podržati Vladu Andreja Plenkovića poznata, šef HDZ-a potpise ne namjerava donijeti Predsjednici na prve konzultacije.

Kako doznajemo Andrej  Plenković nema namjeru donijeti predsjednici potpise na uvid tijekom prvih konzultacija.

Unatoč tome prikupljanje potpisa napreduje dobro, barem ako je suditi po izjavama koje su danas dali neki političari.

Zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović potvrdila je kako je potpis već dala Andreju Plenkoviću, a Milijan Brkić uvjeren je da će do sutra biti dovoljno potpisa.

'Plenković će do konzultacija sigurno imati dovoljno potpisa'', kazao je Brkić.

Nedugo nakon Petrijevčanin Vuksanović i tehnički ministar Oleg Butković je kazao kako će dati svoj potpis.

''Došao sam dati potpis Plenkoviću za mandatara. Hoću li ja biti ministar? Saznat ćete na vrijeme'', kazao je Butković.

Dvojbe nema ni tehnički ministar kulture.

''Naravno da ću dati potpis Plenkoviću za mandatara'', rekao je Zlatko Hasanbegović.

Podsjetimo i da je Božo Petrov, čelnik Mosta nezavisnih lista, izjavio danas novinarima da njegova stranka neće dati potpise dok se ne stvore preduvjeti za ostvarenje njihovih jamstava.

U središnjici HDZ-a prijepodne je na sastanku bio i Mostovac Miroslav Šimić koji je novinarima samo kratko rekao da se razgovaralo o strukturi nove Vlade. Nije želio iznositi detalje dok njegova stranka o tome ne kaže svoje mišljenje.

Izvor : N1info

 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno