76 POTREBNIH MANDATA
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu u podne počinje s konzultacijama o mandataru za sastavljanje nove Vlade sa zastupnicima i čelnicima stranaka izabranih u 9. saziv Hrvatskoga sabora, nakon što su 11. rujna održani prijevremeni izbori.

Konzultacije na Pantovčaku slijede nakon što su u ponedjeljak objavljeni službeni rezultati izbora, a prema Ustavu hrvatska predsjednica mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Za dobivanje mandata potrebna je tako potpora najmanje 76 zastupnika, no s tolikim brojem potpisa najvjerojatnije nitko u srijedu neće doći pred hrvatsku predsjednicu.

Najbliži je tome, inače, čelnik HDZ-a Andrej Plenković budući da je njegova stranka na izborima ostvarila relativnu pobjedu osvojivši, sama ili s partnerima, 61 od 151 zastupničkog mjesta te o sastavljanju parlamentarne većine pregovara s Mostom koji je na izborima osvojio 13 mandata, kao i s osam zastupnika nacionalnih manjina.

Zastupnike nacionalnih manjina predsjednica će i prve primiti na Pantovčaku, a potom slijede predstavnici stranka prema broju osvojenih mandata te će zadnji biti čelnik HDZ-a Andrej Plenković.

Mostove predstavnike predvodit će šef stranke Božo Petrov.

Stranke koje su na izborima izašle u sklopu Narodne koalicije, predsjednica će primiti zasebno. Na Pantovčak neće doći predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji se izuzeo iz predstavljanja stranke zbog unutarstranačkih izbora, već će SDP-ovu delegaciju predvoditi potpredsjednica stranke Milanka Opačić.

HNS-ovu delegaciju predvodit će predsjednik stranke Ivan Vrdoljak, a dolazak na Pantovčak potvrdili su i Silvano Hrelja na čelu HSU-ove delegacije te HSS-ov predsjednik Krešo Beljak.

Izvor: Net.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno