DI JE TU LOGIKA?
Poduzetnici u gradskom i prigradskom kopnenom prijevozu putnika su tijekom 2015. godine smanjili prihode i povećali rashode, a rezultat toga je neto gubitak od 40 milijuna kuna.

Pokazali su to svježi financijski rezultati poslovanji poduzetnika iu te branše koje je predstavila Financijska agencija (Fina). Tom djelatnosti se u Hrvatskoj bavi 553 poduzetnika, a među njima je najveći gubitaš splitski "Promet"!

- Najveći neto gubitak iskazalo je 15 poduzetnika u djelatnosti gradskog i prigradskog kopnenog prijevoza putnika i to u iznosu od 45,4 milijuna kuna. U tom rezredu djelatnosti najveći gubitak razdoblja iskazao je poduzetnik Promet d.o.o. iz Splita, u iznosu od 36,7 milijuna kuna. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u navedenom društvu iznosila je 5.946 kuna, a na razini razreda djelatnosti 5.730 kuna- stoji u izvješću Fine.

Istovremeno, zagrebački je Croatia Bus na prvom mjestu po ostvarenoj dobiti razdoblja, s ostvarenih 9,7 milijuna kuna neto dobiti.

Zanimljivi su i gotovo nevjerojatni podaci o plaćama taksista u Hrvatskoj. Prema podacima kojima Fina raspolaže, u Hrvatskoj djeluje 161 poduzetnik čija je pretežita djelatnost taksi služba i ima ukupno 754 zaposleni. Njihova obračunana prosječna mjesečna neto plaća iznosi, pazite sad ovo, 2.767 kuna.

Usprkos tim mizernim plaćama, ovi su poduzetnici u 2015. ostvarili 128, 7 milijuna kuna prihoda i dobit u iznosu većem od 4,8 milijuna kuna.

Sve u svemu, poput znanstvene fantastike nam zvuči podatak da radnik gubitaša Prometa prosječno zarađuje skoro duplo veću plaću od taksista... Tako barem službeni Finini podaci kažu...

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno