Predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović u srijedu je održala konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u Hrvatski sabor.

Konzultacije su počele najprije s izabranim zastupnicima nacionalnih manjina, a završit će s HDZ-om. SDP, HNS, HSS i HSU na konzultacije su stigli odvojeno, a ne kao Narodna koalicija. Kao predstavnici SDP-a kod predsjednice su bili Milanka Opačić i Siniša Hajdaš Dončić. Ostale tri stranke iz Narodne koalicije predstavljali su predsjednici Ivan Vrdoljak, Silvano Hrelja i Krešo Beljak. Most je, dakako, predstavljao Božo Petrov, a HDZ Andrej Plenković.

Nakon svih razgovora predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je dala izjavu za javnost:

"Konzultacije su pokazale da nitko ne raspolaže potrebnom većinom potpisa izabranih zastupnika za davanje mandata za sastavljanje nove Vlade. Moram izraziti zadovoljstvo dinamikom vođenih razgovora, tijekom kojih su svi pokazali konstruktivnost i odgovoronost za sastavljanje stabilne Vlade ", kazala je predsjednica, dodavši da su predstavnici pokazali i odgovornost prema sugrađanima koji su izašli na izbore i rješavanju njihovih problema. Dodala je da je sljedeći krug konzultacija u ponedjeljak, 10. listopada, a da će se prva sjednica Sabora održati 14. listopada.

Podsjetimo, na prijevremenim parlamentarnim izborima, održanima 11. rujna, relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u tri, Bandićevoj Koaliciji za premijera dva, a po jedno mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

Prema Ustavu, predsjednica mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.

Izvor : N1info


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno