HDZ i MOST u samom su finišu pregovora. Oko sedam uvjeta MOST-a postignuto je suglasje radnih skupina i sada se finaliziraju pregovori oko sastavljanja Vlade. Prema informacijama s kojima raspolaže PolitikaPlus, MOST-u bi prema prvim nacrtima sastava nove Vlade pripalo pet ministarstava. MUP koji bi i dalje vodio Vlaho Orepić, pravosuđe na čelu s dosadašnjim ministrom Antom Šprljom. Ministarstvo uprave za MOST važno za zbog provođenja reforme lokalne uprave i samouprave također bi pripalo njima.

Zanimljiva je budućnost ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koje bi se trebalo razdvojiti pa bi tako novo ministarstvo Regionalnog razvoja trebalo pripasti MOST-u, dok bi EU fondovi prešli u ministarstvo finacija pod kontrolom HDZ-a. 
 
Za Božu Petrova i njegov tim od posebnog je interesa budućnost INA-e i spor s MOL-om, zbog toga su od početka insistirali na ministarstvu gospodarstva. Kako je i HDZ-u to ministarstvo važno naša se kompromis da se energetika izdvoji iz ministarstva gospodarstva i pridoda petom MOST-ovom ministarstvu Zaštite okoliša koje bi treba nastaviti voditi i dalje Slaven Dobrović. 
 
Kako stvari sada stoje, MOST je odustao od ministarstva poljoprivede koje bi prepustio HDZ-u. Osim poljoprivede, HDZ bi vodio obranu, gospodarstvo, poduzetništvo, financije, zdravstvo, rad i mirovinski sustav, kulturu, vanjske poslove, turizam, promet, znanost, obrazovanje, branitelje i graditeljstvo. Što se tiče potpredsjedničkih mjesta, HDZ-u bi pripala tri, dok bi jedno preuzeo MOST. Kao što smo već pisali, MOST i dalje želi mjesto predsjednika Sabora kao protutežu premijerskoj poziciji koja pripada HDZ-u.

KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno